Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

WikiLeaks: τι λένε τα απόρρητα-βόμβα των ΗΠΑ για Ελλάδα, Μακεδονία, Κύπρο








Τι λένε τα απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ που αποκαλύφθηκαν στην ιστοσελίδα Wikileaks για Ελλάδα, Μακεδονία, Κύπρο; Αποκαλύψεις-βόμβα, υπόγειες συμφωνίες στον μεγαλύτερο πόλεμο κατασκοπείας που έχει γνωρίσει ο πλανήτης.

Παρά την προειδοποίηση των ΗΠΑ, οι Guardian και New York Times στάθηκαν στο ύψος τους, προς τιμή τους, και μετέδωσαν συγκλονιστικές αποκαλύψεις που βομβαρδίζουν τη διεθνή διπλωματία. Απόκρυφα κρατικά μυστικά, συμφωνίες και δολοπλοκίες βγαίνουν στην επιφάνεια σε μια άνευ προγουμένου επανάσταση πληροφόρησης. Γιατί το «πυρηνικό όπλο» στην εποχή μας είναι η πληροφορία.

Στο δεύτερο πακέτο βομβών του Wikileaks περιλαμβάνονται απόρρητα και ακρως απόρρητα έγγραφα για την Ελλάδα της περιόδου 2006-2010. Τι λένε τα έγραφα του Wikileaks για το Μακεδονικό, το Κυπριακό και Καραμανλή-Παπανδρέου;

Για το Μακεδονικό το Wikileaks αποκαλύπτει οτι ο Γάλλος διπλωμάτης εκτιμούσε πως η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα είναι πιο ευέλικτη για το μακεδονικό. «O Levitte εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μια νέα ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία για την πρόοδο στην διαμάχη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Ο πρέσβης Γκόρντον συμφώνησε πως είτε μια περισσότερο συμπαγής συντηρητική κυβέρνηση είτε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα ήταν ισχυρότερη, περισσότερο ευέλικτος συνεργάτης στις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε την ελπίδα ότι αν η διεθνής κοινότητα μπορούσε να πείσει τη Μακεδονία να εγκαταλείψει την ιδέα ενός δημοψηφίσματος και την Ελλάδα να εγκαταλείψει την αναγκαιότητα αλλαγής διαβατηρίων, τότε θα γινόταν πρόοδος», αναφέρει το σχετικό έγγραφο που φέρει ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2009.

Για το Κυπριακό το Wikileaks αποκαλύπτει οτι η Τουρκία ζητούσε μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στο κυπριακό. Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Sinirlioglu είπε πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παρεμποδίζεται από τις αντιρρήσεις που κρύβουν πολιτικά κίνητρα αρκετών κρατών-μελών, κυρίως τη Γαλλία, την Αυστρία και την Κύπρο. Ασκησε δριμεία κριτική στον Νικολά Σαρκοζί. Κατηγόρησε τη Γαλλία για αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού και καταδίκασε τη γαλλική διαφωνία στην υποψηφιότητα της Τουρκίας, η οποία «μεγαλώνει το πολιτιστικό χάσμα» μεταξύ Χριστιανών και του μουσουλμανικού κόσμου.

Σύμφωνα με το Wikileaks, ο Τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε τη λύπη του για τον παρατηρούμενο εφησυχασμό των Ελληνοκυπρίων σχετικά με τις συνομιλίες για ένωση του νησιού: «η συμμετοχή στην ΕΕ τους καθιστά ευάλωτους». Οι Ελληνοκύπριοι, είπε, θέλει ο κόσμος να ξεχάσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από το σχέδιο Ανάν το 2004. Υποκρίνονται ότι οι σχέσεις μεταξύ των 2 κοινοτήτων του νησιού αποτελούν εσωτερική υπόθεση. Η πρόταση του Ταλάτ θα έπρεπε να αποτελέσει μια καινοτομία, αλλά οι Ελληνοκύπριοι απέτυχαν να ανταποκριθούν.

Ο Ντάουνερ είναι εκνευρισμένος, το ίδιο και οι Τουρκοκύπριοι. Η τoυρκική κοινότητα θα καταγράψει αυτή της τη δυσαρέσκεια μη επανεκλέγοντας τον Ταλάτ ως πρόεδρο τον Απρίλιο, υποστήριξε. Παράλληλα, επανέλαβε την τουρκική έκκληση γαι μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις.

Ο Sinirlioglu καλωσόρισε την απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου στην επιστολή Ερντογάν της 30ης Οκτωβρίου, με την οποία ζητούσε μια ειλικρινή συζήτηση για τις μακροχρόνιες διαμάχες των 2 γειτόνων. Κατανόησε την καθυστέρηση Παπανδρέου, λόγω των ασχολιών του με την ελληνική οικονομική κρίση. Βασισμένος στην απάντηση του Παπανδρέου, είπε πως η Τουρκία αναμένει νέες συνομιλίες με την Ελλάδα σύντομα.

Τα απόρρητα έγγραφα του Wikileaks αναφέρουν επίσης για την Ελλάδα:

- σχέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή με τη Μόσχα σε ενεργειακό και στρατιωτικό επίπεδο
- ιδιότυπες και ιδιόμορφες δοσοληψίες με συγκεκριμένους Ελληνες και Ρώσους αξιωματούχους με ανταλλαγές πληροφοριών
- φοβική και καθόλου καλή συμπεριφορά μας στους νατοϊκούς συμμάχους μας
- διακίνηση ύποπτων φορτίων στη βόρεια Ελλάδα
- κλιμακούμενη εγκληματικότητα, αυξημένη τρομοκρατία
- επικίνδυνοι και ακραίοι Ισλαμικοί θύλακες στην καρδιά της Αθήνας. 

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις-βόμβα από τα απόρρητα έγγραφα του Wikileaks, για τη διεθνή διπλωματία:

- οι ΗΠΑ πίεζαν τη Σαουδική Αραβία για πόλεμο κατά του Ιράν
- Σαουδάραβες επιχειρηματίες χρηματοδοτούσαν την Αλ Κάιντα
- η Κίνα διεξάγει κυβερνοπόλεμο κατά των ΗΠΑ
- η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έδωσε εντολή στους αμερικανούς διπλωμάτες στον ΟΗΕ να κατασκοπεύουν ξένους συναδέλφους τους.
- υφίσταται διαμάχη ΗΠΑ-Πακιστάν για τα πυρηνικά καύσιμα
- η ρωσική, αφγανική κυβέρνηση έχουν σχέσεις με οργανωμένο έγκλημα
- η Τουρκία στήριξε την Αλ Κάιντα στο Ιράκ
- οι ΗΠΑ στήριξαν τη δράση του ΡKΚ στην Τουρκία
- άσεμνη συμπεριφορά μέλους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.
- συζητήσεις Νοτιοκορεατών και αμερικανών αξιωματούχων για εξαφάνιση της Βόρειας Κορέας
- εμπορικό σαμποτάζ που θα μπορούσε να κάνει η Νότια Κορέα στην Πιονγκγιανγκ, εισβάλλοντας στην αγορά της Κίνας, προκειμένου να γονατίσει την οικονομία της Βόρειας Κορέας, που αντιμετωπίζει ήδη πολλά προβλήματα.
- Μπερλουσκόνι–Πούτιν συνδέονται με μια στενή φιλία, όπως αναφέρει αμερικανός πράκτορας από τη Ρώμη το 2009.
- Ουάσινγκτον και Λονδίνο ανησυχούν ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν δεν είναι ασφαλές
- σφοδρές αμερικανικές επικρίσεις στις βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν
- ισχυρισμοί για ανάρμοστη συμπεριφορά από μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Λίγο πριν τις αποκαλύψεις, το WikiLeaks ανακοίνωσε ότι αποτελεί το στόχο κυβερνοεπίθεσης, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν θα το εμποδίσει να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα. «Αποτελούμε αυτή τη στιγμή το στόχο μιας μαζικής επίθεσης υπό τη μορφή μιας άρνησης λειτουργίας» αναφέρει το μήνυμα στο Τwitter. «Οι εφημερίδες El Pais, Le Monde, Spiegel, Guardian και New York Times θα δημοσιεύσουν πολλά τηλεγραφήματα των αμερικανικών πρεσβειών, ακόμη κι αν το WikiLeaks είναι εκτός λειτουργίας», αναφέρει άλλο μήνυμα που προέρχεται από την ίδια πηγή.

Ο Αυστραλός χάκερ, Ζούλιαν Ασάνζ, επικεφαλής της πιο διάσημης χακεροσελίδας WikiLeaks, έδωσε στη δημοσιότητα 250.000 απόρρητα και άκρως απόρρητα έγγραφα, σημειώματα και κατευθυντήριες οδηγίες του ΣΤΕΗΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ προς τις αποστολές Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικών σ΄όλο τον κόσμο, παρά τις έντονες πιέσεις.

Πίσω από τις αποκαλύψεις του WikiLeaks κρύβεται η Κίνα. Από το 2002 οι κινεζικές αρχές είχαν καταφέρει να εισβάλλουν στους υπολογιστές της αμερικανικής κυβέρνησης, του Δαλάι Λάμα και πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων. Το γεγονός με τη Google ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα, ένα μικρό μέρος της δυνατότητας της κινεζικής κυβέρνησης να εισβάλει στα συστήματα και να προκαλεί σαμποτάζ στις επιχειρήσεις. Όταν το ανακάλυψε η αμερικανική κυβέρνηση ήταν ήδη αργά.


Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: