Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Το «κούρεμα» δεν φτάνει για να σώσει την Ελλάδα







Την αναγκαιότητα των δομικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία και της μεγάλης συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ομολόγων στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους επισημαίνει η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που συνέταξε η τρόικα και παρουσιάσθηκε στο σημερινό Eurogroup.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε το Reuters, η ανάλυση της τρόικας (Debt Sustainability Analysis- DSA) υποστηρίζει πως εάν η ύφεση βαθύνει μεσοπρόθεσμα και δεν εφαρμοσθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, παρά το κούρεμα, το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 160% του ΑΕΠ το 2020.

Σύμφωνα με την έκθεση, το πιο πιθανό σενάριο για το ελληνικό χρέους είναι να ανέλθει στο 129% του ΑΕΠ το 2020 ενώ μπορεί να μειωθεί στο 120% το 2020, αν ο επίσημος τομέας και συγκεκριμένα οι ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες μετάσχουν στην αναδιάρθρωση χρέους και υπάρξει μια μείωση 1,5% στο προεξοφλητικό επιτόκιο.

Η τρόικα εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 3,5%, ενώ αν η ΕΚΤ αποποιηθεί των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί επιπλέον κατά 5,5%. Ακόμη, κατά 1,5% θα μειωθεί το χρέος εάν μειωθούν τα επιτόκια του πρώτου δανείου που χορηγήθηκε στην Ελλάδα.

Περιγράφοντας τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο PSI αναφέρει πως αυτοί θα λάβουν νέα ομόλογα με κουπόνι 3% για ομόλογα που λήγουν ως το 2020 και 3,75% για ομόλογα που λήγουν μετά το 2021.

Τέλος, το Debt Sustainability Analysis εκτιμά πως σε βάθος χρόνου το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα πλησιάσει τα 50 δισ. ευρώ.

http://troktiko.eu/2012/02/to-kourema-den-ftanei-gia-na-sosei-thn-ellada/

Δεν υπάρχουν σχόλια: