Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009 - Το μήνυμα των Ευροεκλογών

Ρεκόρ αποχής - Αγγίζει το 48%

Το μήνυμα που έστειλε ο Ελληνικός Λαός

Είμαι περίεργος αν τα κόμματα εισέπραξαν το μήνυμα που έστειλε ο Ελληνικός Λαός με την παρουσία του ή την απουσία του από την ψηφοφορία.

Κατ’ αρχάς, αν και προσωπικά είμαι ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ, θα πρέπει να σημειώσω ότι το 48% είναι ένα μεγαλειώδες ΡΑΠΙΣΜΑ στο πολιτικό μας σύστημα και στις ηγεσίες των κομμάτων.

Το μήνυμα που στέλνει τόσο η αποχή στο κάθε κόμμα όσο και η αρνητική ψήφος στην Κυβέρνηση, και μετά από συζήτηση που έκανα και με ανθρώπους που συνειδητά απείχαν, έχει ως εξής:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ : Ήλθατε υποσχόμενοι την αναγέννηση της κρατικής μηχανής, την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου, την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας, την τιμωρία αυτών που έβλαψαν το Κράτος και τους πολίτες, την γενικότερη αλλαγή του ήθους και ύφους της εξουσίας, την βελτίωση των οικονομικών των πολιτών και κυρίως των ασθενέστερων τάξεων και διακηρύξατε την ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ από τα στελέχη σας.

Από όλα αυτά δεν είδαμε τίποτα παρά ελάχιστα δειλά βήματα σε κάποιους τομείς που όμως ΔΕΝ ΒΕΛΤΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ του Έλληνα, ΔΕΝ ΒΕΛΤΙΩΣΑΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ. Αντιθέτως οι πλούσιοι κρατούντες γίνανε πλουσιότεροι, στο όνομα της αναπτυξιακής σας πολιτικής, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την βιωσιμότητά τους αφού οι αυξήσεις είναι ανύπαρκτες και η ζωή γίνεται καθημερινά ακριβότερη, και η ασφάλεια της ζωής των Ελλήνων πολιτών και της περιουσίας των είναι έρμαιο των γηγενών ή αλλοδαπών παρανόμων που βρήκαν ένα παράδεισο ελέω των Ελληνικών Αρχών. Όσο για την σεμνότητα και ταπεινότητα των στελεχών σας... ας αλλάξουμε κουβέντα.

ΠΑΣΟΚ : Βρεθήκατε στην εξουσία 20 χρόνια. Η πολιτική σας, πέραν των όποιων θετικών μέτρων λάβατε, χαρακτηρίστηκε από την αδυναμία να χειρισθείτε τα κοινοτικά κονδύλια, ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ, αλλά γιατί ομάδες επιτηδείων τα καρπώθηκαν ατιμώρητοι. Κοροϊδέψατε τον Ελληνικό Λαό με την φούσκα του χρηματιστηρίου και ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΗΣΕ το κόμμα σας τους ενόχους. Ο Ελληνικός Λαός σας τιμώρησε στέλνοντάς σας στην αντιπολίτευση και περιμένοντας την ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΣΗ σε βάθος και απαιτώντας εκ μέρους σας την προβολή μιας ΣΥΓΝΩΜΗΣ προς ΑΥΤΟΝ που σας είχε εμπιστευτεί την ΤΥΧΗ και ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ του. Αν εξαιρέσουμε κάποια δειλά βήματα του αρχηγού του κόμματος προς την σωστή κατεύθυνση, δεν είδαμε τα στελέχη του κόμματος να αντιλαμβάνονται γιατί το κόμμα βρέθηκε στην αντιπολίτευση και δεν είδαμε να περιβάλλονται με την σεμνότητα και ταπεινότητα που απαιτούσαν οι περιστάσεις. Αντιθέτως είδαμε μια προσπάθεια προσδοκίας της κάθαρσης και της απαλλαγής από το φορτίο μέσα από τα σκάνδαλα επιτηδείων στελεχών της άλλης μεγάλης παράταξης. ΑΥΤΟ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ. Ο Λαός επίσης δεν συγχώρησε την θέση του ΠΑΣΟΚ στο Σχέδιο ΑΝΑΝ όπως δεν συγχώρησε και την ΝΔ για την θέση της Υπουργού της (και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της) για το θέμα διαστρέβλωσης της Ελληνικής Ιστορίας. Και για όλα αυτά αν και το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις Ευρωεκλογές το ποσοστό που πήρε είναι μικρότερο του ποσοστού του των εθνικών εκλογών και δεν καρπώθηκε και τις σημαντικές απώλειες της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα για να κερδίσει τις εκλογές με βάση την ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ και το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του και ΟΧΙ γιατί η ΝΔ καταρρέει κάτω από τις αδυναμίες και τις παραλείψεις της.

ΚΚΕ : Σίγουρα είναι ο κερδισμένος των Ευρωεκλογών και σίγουρα τα ποσοστά του θα ήταν μεγαλύτερα αν προσπαθούσε να αποβάλλει από πάνω του φαντάσματα του παρελθόντος και αν προσπαθούσε να γινόταν περισσότερο ευέλικτο στην πολιτική του. Η αναφορά στο Στάλιν σίγουρα δεν το βοήθησε. Ο Ελληνικός Λαός περιμένει πολλά από αυτό και ιδιαιτέρως να επιτύχει την συνένωση του αριστερού χώρου.

ΛΑΟΣ : Άλλος ένας κερδισμένος των ευρωεκλογών που καρπώθηκε σε μεγάλο ποσοστό την πτώση της ΝΔ. Η προβολή των εθνικών θεμάτων από τον αρχηγό του αποτελεί για πολλούς πόλο έλξης. Όπως αποτελεί πόλο έλξης και για τον οπαδό της ΝΔ που δεν θέλει να πάει στο ΠΑΣΟΚ ή την Αριστερά αλλά ούτε να κάνει την υπέρβαση να περάσει στην υποστήριξη των μικρών κομμάτων που έχουν καθαρό εθνικό λόγο. Το μέλλον, η πορεία του μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η στάση του σε καίρια θέματα της καθημερινότητας και οι εθνικές εκλογές θα δείξουν τις πραγματικές δυνατότητές του.

ΣΥΡΙΖΑ : Άλλος ένας μεγάλος χαμένος που επιβεβαιώνει την φράση του «όπως έστρωσες θα κοιμηθείς». Η ηγεσία του κόμματος υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του κόμματος και η στάση του στα θέματα της τρομοκρατίας, των μεταναστών, των εθνικών θεμάτων φόβισε τους πολίτες με δημοκρατικές ευαισθησίες που θα το εμπιστεύονταν κάτω από άλλες συνθήκες. Άλλο ένα στοιχείο αδυναμίας του είναι ότι δεν έχει καταφέρει να αποβάλλει τον τίτλο ως «δεκανίκι» του ΠΑΣΟΚ. Στην ηγεσία του απομένει να κάνει την αυτοκριτική της και τις διορθωτικές κινήσεις.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΟΙ : Η οικολογία δεν αποτελεί μόδα αλλά ουσία. Όμως για να μην χαρακτηριστεί σαν περιστασιακή η νίκη της Οικολογίας θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια ένωσης των οικολογικών κινημάτων κάτω από ενιαίο φορέα και να αποκτήσει ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ φωνή. Αν δεν γίνει αυτό τότε η νίκη αυτή θα είναι χωρίς αντίκρισμα.

Κλείνω αυτό το σημείωμα με μια αναφορά στα όσα άκουσα χθες από τους πολιτικούς μας και κυρίως από τους δύο μεγάλους μονομάχους.

Μου έκανε λοιπόν εντύπωση η δήλωση του υπουργού Οικονομίας όταν στην αρχή της συζήτησης, την στιγμή μάλιστα που τα exit-poll έδιναν μια διαφορά της τάξης του 7% ΠΟΥ ΣΉΜΑΙΝΕ ΣΥΝΤΡΙΒΗ, να υποστηρίζει ότι θα συνεχιζόταν σταθερά η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και αναρωτιέμαι «Δεν καταλαβαίνουν ότι καταψηφίστηκαν κατά κύριο λόγο επειδή πονά η τσέπη του μισθοσυντήρητου και του συνταξιούχου;»

Μου έκαναν επίσης εντύπωση οι δηλώσεις κάποιων εκ των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν συνειδητοποιούσαν ότι η ΝΔ έχανε τις εκλογές κάτω από τα λάθη της και ΑΠΛΑ τις κέρδιζε το ΠΑΣΟΚ.

Αυτά λοιπόν για τις Ευρωεκλογές του 2009.

Όσο για τις επόμενες εκλογές ελπίζω τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην παίξουν με τον θεσμό της Προεδρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: