Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Ο Jose Carreras, η λευχαιμία και ο Plácido Domingo (Αστικός μύθος - Hoax).

















Πριν μερικές μέρες έφθασε για τρίτη φορά στο e-mail μου, με την μορφή αρχείου του Power Point (pps), η παραπάνω τρυφερή ιστορία για την φιλία των δύο τενόρων που υποτίθεται ότι ξεκίνησε από μιά μεγάλη εχθρότητα που υπήρξε μεταξύ τους λόγω της διαφορετικής καταγωγής τους.

Αν και είναι μια πολύ όμορφη ιστορία είναι όμως, στην πραγματικότητα, πέρα για πέρα φανταστική. Πρόκειται για ένα ακόμη αστικό μύθο που κυκλοφορεί από το 2005.

Ας δούμε λοιπόν την ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ και την εξέλιξη του μύθου.

Η αληθινή ιστορία δύο τενόρων


Διάδοση: Ο τενόρος Jose Carreras γίνεται καλά από τη λευχαιμία με τη βοήθεια ενός ιδρύματος που δημιουργήθηκε κρυφά από τον μεγάλο ανταγωνιστή του, Plácido Domingo.


Η αλήθεια: Άλλος ένας αστικός μύθος


Διάδοση: [Διανέμεται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το 2005]


Προέλευση:


Ο Jose Carreras είναι για τους κωμικούς της Αμερικής μια συνηθισμένη ατάκα όταν τον αποκαλούν ο «άλλος τύπος» μέσα στην ομάδα των Τριών Τενόρων (Παβαρότι, Ντομίνγκο, Καρέρας). Είναι , υποτίθεται, το όνομα που ο απλός Αμερικανός δεν μπορεί υποθετικά να θυμηθεί, καθώς επισκιάζεται από τους υποτιθέμενα πιο γνωστούς Plácido Domingo και Luciano Pavarotti. (Αυτή η χιουμοριστική ατάκα γύρω από το όνομα του Jose Carreras πρωτοπαρουσιάσθηκε σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής κωμικής σειράς Seinfeld, στην οποία υποτίθεται πως ο Seinfeld έμαθε ότι επρόκειτο να εμφανιστεί σε ένα σόου της TV μαζί με έναν από τους Τρεις Τενόρους - όχι τον Pavarotti ή τον Domingo, αλλά με τον «άλλο τύπο»).


Ευτυχώς, οι περισσότεροι λάτρεις της μουσικής αναγνωρίζουν ότι αν και το όνομα Jose Carreras μπορεί να μην έρχεται κατευθείαν στο μυαλό των Αμερικανών, όπως των άλλων δύο με τους οποίους μοιράζεται την μεγάλη φήμη, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο ταλαντούχος από τους άλλους δύο.


Όμως η επιτυχημένη καριέρα του Jose Carreras κινδύνευσε να καταρρεύσει - και η ζωή του απειλήθηκε τρομακτικά- όταν εντοπίστηκε οξεία λευχαιμία (lymphoblastic leukemia) το έτος 1987, και μάλιστα με την δυσοίωνη πρόβλεψη ότι είχε μια πιθανότητα του 10% για να επιβιώσει.


Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους ο Carreras υπόμεινε διάφορες μορφές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης χημειοθεραπείας, ακτινοβολίας, και μιας μεταμόσχευσης μυελού των οστών, και όχι μόνο επέζησε αλλά και επανήλθε σταδιακά στο προσκήνιο με συναυλίες και δίσκους.


Η εμπειρία του αυτή τον οδήγησε στην ίδρυση ενός διεθνούς ιδρύματος για την λευχαιμίας του Jose Carreras International Leukaemia Foundation (JCILF) το 1988 που είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση που χρηματοδοτεί αφενός την έρευνα κατά της λευχαιμίας και αφετέρου την προσπάθεια να φέρει κοντά τους δότες μυελού των οστών με τους υποψήφιους λήπτες.


Το διεθνές ίδρυμα λευχαιμίας Jose Carreras ιδρύθηκε στις 14η Ιουλίου το 1988 κάτω από την ιδέα και την καθοδήγηση του ίδιου του Carreras σαν απόδειξη της έμπρακτης ευγνωμοσύνης του στην επιστήμη και στην κοινωνία για την προσοχή και την αγάπη που του προσφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του. Ο τελευταίος υπογράμμιζε πάντοτε πώς οι τελευταίες ανακαλύψεις στις κλινικές διαδικασίες, καθώς επίσης και τα μηνύματα της αλληλεγγύης και της υποστήριξης που του στάλθηκαν από χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της υγείας του.

Το 1990 η υγεία του Carreras είχε αποκατασταθεί αρκετά και μπόρεσε να συνεργαστεί με τους φίλους του τενόρους Plácido Domingo και Luciano Pavarotti για μια συναυλία που έγινε στα λουτρά Caracalla Baths της Ρώμης. Αυτή ήταν η πρώτη κοινή εμφάνισε «Των Τριών Τενόρων» και η αρχή μιας θριαμβευτικής πορείας με εμφανίσεις τους σε κονσέρτα, στην τηλεόραση και την δισκογραφία.

Πέρα από το γεγονός της μάχης του Carreras με τη λευχαιμία και την κατά ευτυχή συγκυρία αποκατάσταση της υγείας του, δεν υπάρχει παρά λίγη μόνο αλήθεια στην διήγηση του παραπάνω αστικού μύθου (hoax).

Ο Jose Carreras και ο Plácido Domingo δεν υπήρξαν ποτέ εχθρικά διακείμενοι μεταξύ τους και ούτε έβαζαν ποτέ όρους στα συμβόλαιά τους να μην συναντηθούν στην ίδια παράσταση. Επίσης είναι αναληθές ότι ο Carreras «ανάρρωσε» από την ασθένειά του μέσω της βοήθειας ενός «ιδρύματος Hermosa» που ιδρύθηκε ανώνυμα από Plácido Domingo.

Το «ίδρυμα Hermosa» για την θεραπεία της λευχαιμίας δεν υπάρχει, και η αποκατάσταση της υγείας του Carreras οφειλόταν πρώτιστα στην ικανότητα των γιατρών στη Βαρκελώνη και στην θεραπεία που του έγινε στο Seattle στο ερευνητικό κέντρο καρκίνου " Fred Hutchinson" (The Fred Hutchinson Cancer Research Center),

Ο ιστοχώρος του Jose Carreras International Leukaemia Foundation (JCILF) έχει επίσης μια επίσημη διάψευση του παραπάνω αστικού μύθου.

«Σε σχέση με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σε διάφορους ιστοχώρους που αναφέρονται σε μια υποτιθέμενη χρηματοδότηση από ένα ίδρυμα Hermosa και από τον κ. Plácido Domingo της θεραπείας από την λευχαιμίας του κ. Jose Carreras , το Jose Carreras International Leukaemia Foundation (JCILF) και ο ίδιος ο κ. Carreras αισθάνονται αναγκασμένοι για να αμφισβητηθούν όλες αυτές οι πληροφορίες, αντικρούοντας ειδικά ότι υπήρξε ή υπάρχει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του υποτιθέμενου ιδρύματος Hermosa και του κ. Carreras. Καμία οικονομική βοήθεια δεν υπήρξε, από τον κ. Domingo ή από το εν λόγω ίδρυμα Hermosa, του οποίου η ύπαρξη είναι συνολικά άγνωστη σε αυτόν - ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή - αλλά ούτε ζητήθηκε ούτε και ελήφθη.

Επιπλέον, ο κ. Jose Carreras επιθυμεί ιδιαίτερα να δηλώσει ότι η φιλία, ο βαθύς θαυμασμός, και ο αμοιβαίος σεβασμός υπάρχουν πάντα στη σχέση του με τον κ. Domingo. Ο κ. Jose Carreras έχει ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του προς υπεράσπιση του εαυτού του και τιμής του. Έχει δε την σταθερή πρόθεση να στραφεί νομικά ενάντια σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή οργανισμό που τυχόν θα

δημοσιεύσει τις μη-επιβεβαιωμένες και αναληθείς πληροφορίες για αυτόν».

Πηγές:

http://elpelopodromo.com/2008/06/13/hoax-domingo-carreras-y-la-leucemia/

http://www.snopes.com/glurge/tenors.asp




Δεν υπάρχουν σχόλια: