Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Τουρκία: Αυξημένη ναυτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο

 

 

Απέπλευσε από τη Σμύρνη το «Πιρί Ρέις»

- Στην ανατολική Μεσόγεια πλοία του τουρκικού Στόλου

Τουρκία: 

Αυξημένη ναυτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο

 
 Απέπλευσε λίγο μετά το μεσημέρι από τη Σμύρνη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πιρί Ρέις» με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο, όπου θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες. Στο πλοίο, που απέπλευσε από το λιμάνι στην Ούρλα (Βουρλά), επιβαίνουν 21 άτομα, εκ των οποίων δέκα επιστήμονες.
 


Για περιπολία στην ανατολική Μεσόγειο βγήκαν τα τουρκικά πολεμικά πλοία Σαλίχ Ρεΐς, Σοκολού Μεχμέτ Πασά και Οντζού και όπως γράφει η Hurriyet, ένα εξ αυτών «θα βρίσκεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα, σε απόσταση 6 μιλίων από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

«Οι Ελληνοκύπριοι στην Πάφο θα μπορούν να βλέπουν το πλοίο αυτό, ενώ τα άλλα δύο θα περιπολούν στην περιοχή», συμπληρώνει το δημοσίευμα, στο οποίο διευκρινίζεται πως τα πλοία του τουρκικού στόλου «δεν θα επέμβουν στο οικόπεδο 12, αφού αυτό δεν περιλαμβάνεται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας» ή του ψευδοκράτους.

Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Aksam, στα ανοικτά της Αττάλειας έφθασε το ερευνητικό σκάφος της νορβηγικής εταιρείας Veritas που θα εκτελέσει σεισμικές έρευνες μετά από συμφωνία με το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας «για ενοικίαση του σκάφους έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων». Η ίδια εφημερίδα σημειώνει πως «η εταιρεία δεν έχει επιφυλάξεις για έρευνες νότια της Κύπρου».


Υλοποιώντας τις απειλές της έναντι των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αγκυρα αυξάνει τη ναυτική της παρουσία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με περιπολίες πολεμικών πλοίων και δραστηριοποίηση ερευνητικών σκαφών.

Λίγο μετά το μεσημέρι απέπλευσε από τη Σμύρνη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πιρί Ρέις», προκειμένου να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες. Στα ανοικτά της Αττάλειας έφθασε εν τω μεταξύ το ερευνητικό σκάφος της νορβηγικής εταιρείας Veritas.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, τα τουρκικά πολεμικά πλοία Σαλίχ Ρεΐς, Σοκολού Μεχμέτ Πασά και Οντζού βγήκαν για περιπολία στην ανατολική Μεσόγειο και ένα εξ αυτών «θα βρίσκεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα, σε απόσταση 6 μιλίων από την ελληνοκυπριακή πλευρά» .

Eρωτηθείς αν το «Πίρι Ρέις» θα έχει συνοδεία πολεμικών πλοίων, ο Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης, στο οποίο ανήκει το ερευνητικό σκάφος, αφού σημείωσε πως «δεν υπάρχει πρόβλημα υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο», απάντησε ότι «θα ζητηθεί συνοδεία, αν χρειαστεί».

Στο πλοίο, που απέπλευσε από το λιμάνι στην Ούρλα (Βουρλά), επιβαίνουν 21 άτομα, εκ των οποίων δέκα επιστήμονες.

Το μήκους 36 μέτρων και πλάτους 8,10 μέτρων πλοίο, που είχε «πρωταγωνιστήσει» στην «κρίση του Μάρτη» το 1987 στο Αιγαίο, έχει κατασκευαστεί το 1978 στην τότε Δυτική Γερμανία.

NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 12:46
Τελευταία Ενημέρωση : 23/09/2011 13:48
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2061140 
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2061213

"Ηabertürk"

3 υποβρύχια του τουρκικού Ναυτικού ξεκίνησαν απο το Γκιόλτζουκ, με κατεύθυνση την Κύπρο

  


του MANΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ


3 φρεγάτες και τρία υποβρύχια κατευθύνονται στην Κύπρο σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ. Η εφημερίδα Habertürk με πρωτοσέλιδο της δημοσίευμα έχει τίτλο « ο Στόλος έφτασε και το Πιρί Ρέις ξεκινά σήμερα» αναφέρει πως το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας θα συνοδεύεται από τις 3 τουρκικές φρεγάτες που έφτασαν ήδη στην περιοχή.

   Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει επίσης πως 3 υποβρύχια του τουρκικού Ναυτικού την Πέμπτη αναχώρησαν από τη βάση τους στο Γκιόλτζουκ και κατευθύνονται προς τη Μεσόγειο.

 http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=8490

Δεν υπάρχουν σχόλια: