Τα ζώα δεν ερωτεύονται. Τα ζώα ζευγαρώνουν από ένστικτο και λόγω ορμονών. Κατοικίδια και αδέσποτα κινδυνεύουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όταν ζευγαρώνουν
ενώ τα θηλυκά μπορούν να τραυματιστούν κατά το ζευγάρωμα εφόσον παλεύουν να φύγουν.
Τα αρσενικά τραυματίζονται μεταξύ τους, καθώς ''μάχονται'' για τα ''μάτια'' της θηλυκιάς.
Αρσενικά σκυλιά και γατιά το σκάνε από το σπίτι τους, επειδή μυρίζουν τις ορμόνες των θηλυκών σε οίστρο. Τραυματίζονται στο δρόμο σε τροχαία, από φόλες ή από ανθρώπους που τα διώχνουν βίαια. Δεν καταφέρνουν να ξαναβρουν το δρόμο για το σπίτι.
Το ζευγάρωμα των αδέσποτων οδηγεί σε νέα αδέσποτα, από τα οποία τα περισσότερα πεθαίνουν λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, της έλλειψης τροφής και νερού και εμβολίων.
Όσα δε επιβιώσουν, γίνονται με τη σειρά τους μηχανές παραγωγής ζώων και έτσι αυξάνονται συνεχώς τα αδέσποτα ζώα, σε έναν φαύλο κύκλο βασανισμού, κακοποιήσεων και ταλαιπωρίας
στο δρόμο με μέσο όρο ζωής τα 4 χρόνια.
Το ζευγάρωμα των ιδιόκτητων ζώων μπορεί εμμέσως να αυξήσει τον αριθμό των αδέσποτων με 2 τρόπους:
-τα άτομα που θα υιοθετήσουν τα κουτάβια ή γατάκια της θηλυκιάς μας, δεν υιοθετούν από τα υπάρχοντα ζώα στα καταφύγια αδέσποτων, με αποτέλεσμα να μην γίνεται ''ανακύκλωση'' αλλά να οδηγούνται σε αδιέξοδο τα σωματεία.
-Ακόμα, δεν είναι σίγουρο αν θα βρεθούν οικογένειες για όλους τους απογόνους του ζώου μας, με αποτέλεσμα κάποιοι να τα εγκαταλείπουν έξω από σχολεία, κτηνιατρεία, καταφύγια ή στο δρόμο επιβαρύνοντας άμεσα τον αριθμό των αδέσποτων. Επίσης, εγκατάλειψη πραγματοποιείται και απ όσους υιοθετούν αλλά δεν το είχαν σκεφτεί καλά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες φροντίδας του ζώου.
Η εγκυμοσύνη μπορεί να έχει επιπλοκές στην υγεία του θηλυκού, υπάρχει ο κίνδυνος θανάτου ''πάνω στη γέννα'' όπως και οι περιπτώσεις θανάτου νεογέννητων κουταβιών ή γατιών. Η γέννα
δεν είναι εύκολη διαδικασία και ο ιδιοκτήτης πρέπει να είναι έμπειρος για να επέμβει, για παράδειγμα διευκολύνοντας την θηλυκιά να κόψει τον αμνιακό σάκο.
Το μη στειρωμένο ζώο κινδυνεύει όσο περνούν τα χρόνια να εμφανίσει πυομήτρα (δυνητικά θανατηφόρα, με απαραίτητο το χειρουργείο για την αντιμετώπισή της), καρκίνο όρχεων,
προστάτη κι άλλες μορφές καρκίνου.
Αντίθετα, τα στειρωμένα ζώα (και μάλιστα όταν στειρωθούν νωρίς, πχ. απ την ηλικία των 6 μηνών) ζουν περισσότερα χρόνια, με μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνους, είναι πιο ήρεμα, δεν επιτίθενται σε άλλα ζώα του ίδιου φύλου και δεν έχουν τάσεις φυγής από το σπίτι. Ακόμα, δεν παίρνουν βάρος αν έχουν την άσκηση που είχαν και πριν.
Φέτος, την γιορτή των ερωτευμένων, μην αναζητήσετε νύφη ή γαμπρό στο ζωάκι σας.
Χαρίστε του ένα δώρο: την στείρωσή του ή δωρίστε ένα ποσό σε ζωοφιλικό σωματείο για να στειρώσει κάποια αδέσποτα! Κάντε ένα δώρο ζωής.
Μην αφήνετε νέα ζώα με αβέβαιο μέλλον να γεννιούνται.
Μην αφήνετε νέα ζώα με αβέβαιο μέλλον να γεννιούνται.
Κάντε τη θυσία...Θυσιάστε το προσωπικό σας θέλω κουτάβια από το σκυλάκι μου, θυσιάστε την όποια ''λύπη'' ή ''φόβο'' νιώθετε ακούγοντας τη λέξη στείρωση και στειρώστε το ζώο σας.
Ακόμα και αν θέλατε ένα ακόμα σκυλάκι ή γατάκι, μπορείτε άνετα να υιοθετήσετε από καταφύγιο αδέσποτων σώζωντας μία ζωή ακόμα αντί να δημιουργείτε 4-7-8-10 νέες...
ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ:
ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ:
Ένα αστείρωτο αδέσποτο θηλυκό σκυλί γεννά σε 1 χρόνο, κατά μέσο όρο 16 κουτάβια.
Στη συνέχεια, αυτό και τα κουτάβια του μπορούν να δημιουργήσουν 128 νέα σκυλιά.
Στα 3 χρόνια έχουμε 512 σκυλιά.
Στα 4 χρόνια έχουμε 2.048 σκυλιά.
Στα 5 χρόνια, έχουμε 12.288 σκυλιά.
Στα 6 χρόνια έχουμε 67.000 σκυλιά....
ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΣΟΥ;
Ένα αστείρωτο αδέσποτο θηλυκό γατί γεννά σε 1 χρόνο,με 2 γέννες, κατά μέσο όρο 12 γατάκια.
Στη συνέχεια, αυτό και τα γατάκια του μπορούν να δημιουργήσουν 67 νέα γατιά.
Στα 3 χρόνια έχουμε 376 γατιά.
Στα 4 χρόνια έχουμε 2.107 γατιά.
Στα 5 χρόνια, έχουμε 11.801 γατιά.
Στα 6 χρόνια έχουμε 66.088 γατιά.
Στα 7 χρόνια έχουμε....370.092 νέα γατιά.
Στα 8 χρόνια έχουμε 2.072514 γατιά!
Στα 9 χρόνια έχουμε 11.606.077 γατιά....
ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΣΟΥ;
ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ.
adespoto.gr - 14/2/2012
adespoto.gr - 14/2/2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου