Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΚΥΠΡΙΟΙ ΤΕΛΕΙΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΑΛΛΩΣ ΕΙΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΑΣ
 
ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Θα γυρίσουν την Κύπρο 40 χρόνια πίσω;

Η πιο κρίσιμη ημέρα στην ιστορία της Κύπρου μετά τον ΑΤΤΙΛΑ ΙΙ ξημερώνει σε λίγες ώρες. Οι 56 βουλευτές του κυπριακού κοινοβουλίου θα αποφασίσουν αν η χώρα θα τεθεί υπό κηδεμονία και θα εκχωρηθεί ο πλούτος της, αλλά πάντω απ'όλα θα διαλυθεί η οικονομία της με την δήμευση ποσοστού καταθέσεων η θα αναζητηθεί μια άλλη λύση.

Ο μοιραίος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το πρωί της Δευτέρας το σύνολο των βουλευτών και από εκεί και πέρα οι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου του δεύτερου ελληνικού κράτους θα αποφασίσουν την μοίρα του κράτους.

Aν ψηφίσουν "ΝΑΙ" γυρνάνε την Κύπρο εκεί που ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια...

Το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός) αναμένεται πως θα εγκρίνει τη συμφωνία, χωρίς να υπάρξουν διαρροές από τους 20 βουλευτές του κόμματος.

Οι 19 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου ΑΚΕΛ θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, καθώς το κόμμα θεωρεί ότι πρόκειται για ένα ακόμη βήμα για επιβολή σκληρότερων μέτρων εκ μέρους της Τρόικας.

Οι οκτώ βουλευτές του ΔΗΚΟ ίσως να μην τηρήσουν ενιαία στάση, με τρεις εξ αυτών να διαφοροποιούνται και να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Πιθανόν να ταχθεί εναντίον της συμφωνίας ο βουλευτής Νικόλας Παπαδόπουλος και οι βουλευτές Αντώνης Αντωνίου και Γιώργος Προκοπίου.
Το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να επιχειρήσει την υποβολή διαφοροποιήσεων στη συμφωνία, αν και κάτι τέτοιο έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΗΚΟ αξιώνει γραπτή διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο, τότε αυτή θα στηρίξει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Επίσης, ζητά γραπτή εγγύηση ότι δεν θα επανέλθουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και η Τρόικα με νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν επιπλέον δήμευση καταθέσεων είτε μειώσεις μισθών ή συντάξεων. Η ΕΕ. αρνείται να εγγυηθεί οτιδήποτε από τα παραπάνω.

Το ΔΗΚΟ ζητά ακόμα να υπάρξει ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ότι, αν σε κάποιο χρονικό διάστημα υπάρξουν άλλες οικονομικές δυνατότητες για την Κύπρο, τότε να υπάρξει απεμπλοκή από την απόφαση του Eurogroup.

Εναντίον της συμφωνίας αναμένεται να ταχθούν, επίσης, οι πέντε βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ, ο ένας εκ των δύο βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Επίσης εναντίον της συμφωνίας θα ψηφίσει και ο βουλευτής των Οικολόγων.

Πιθανότατα υπέρ θα ψηφίσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, ενώ εναντίον αναμένεται να ταχθεί ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 29 τουλάχιστον βουλευτές.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: