Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ν.Μεντβέντεφ: "Συμμετέχουμε στη σωτηρία της Κύπρου"


Δυναμικά μπαίνει στο κυπριακό "παιχνίδι" η Ρωσία με δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση, να μην ελπίζουν σε καμμιά μορφή λύσης χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Η μακρόχρονη επένδυση των Ρώσων στην Κύπρο είναι πολυ μεγάλη για να την χαρίσουν στα χέρια των Γερμανών.

Αιφνίδια τροπή με πρόθεση της Ρωσίας να συμμετάσχει στη λύση – πακέτο για την Κύπρο λαμβάνουν οι εξελίξεις μετά την επίσημη δήλωση Μεντβέντεφ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ότι “το Eurogroup θα πρέπει να συμπεριλάβει τη Ρωσία σε μια λύση – πακέτο για την Κύπρο”. Κατά τον τρόπο αυτόν η ρωσική πλευρά πραγματοποιεί μια επίσημη παρέμβαση και δηλώνει την πρόθεσή της να συμμετάσχει θεσμικά σε μια λύση, δείχνοντας ότι και είναι διατεθειμένη να βοηθήσει, αλλά και ότι το ζήτημα της Κύπρου την αφορά.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός χαρακτηρίζει την αρχική απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο ως "παράλογη" και συμπληρώνει ότι η τελική λύση θα πρέπει να συμπεριλάβει όλες τις πλευρές. Σε συνεχή ρεπορτάζ του, το Bloomberg από τη Μόσχα, υπογραμμίζει το σοβαρό ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για τη συμμετοχή της στην τελική λύση, αλλά και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Μιχ. Σαρρή.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που μεταδίδονται, η κυπριακή πλευρά έχει προσφέρει περιουσιακά στοιχεία προς εκμετάλλευση στους Ρώσους που αφορούν τον τομέα του φυσικού αερίου, τα οποία ενδέχεται να ανταλλαγούν με μετρητά διαθέσιμα από τη ρωσική πλευρά.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ρωσίας δηλώνει επίσης ότι το πακέτο που οι Κύπριοι προετοιμάζουν από την πλευρά τους είναι “απροσδόκητα απρόβλεπτο”, υπονοώντας προφανώς ότι διαθέτει πολλές ”γκρίζες ζώνες” που πρέπει να αποσαφηνιστούν.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Ρώσος πρόεδρος, καθώς στη Μόσχα βρίσκεται ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Μ. Μπαρόζο προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή τακτική Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: