Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ : ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΕ


Οι ΗΠΑ φαίνεται οτι "βλέπουν λίγο πιο μέρα από την μύτη τους" στο θέμα της Κύπρου και σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν το ΔΝΤ να υπαναχωρήσει από τη σκληρή γραμμή του ως προς την κατάσχεση ποσοστού των καταθέσεων και να σπάσουν τον άξονα που έχει δημιουργήσει με την Γερμανία. 

Φυσικά οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί πλήρως τον κίνδυνο ότι η απόφαση μπορεί να οδηγήσει εκτός ευρωζώνης την Κύπρο και από εκεί και πέρα να αλλάξουν όλα σε ότι αφορά τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Α.Μεσόγειο, αφού πλέον όντας εκτός ευρωζώνης, μπορεί να αναζητήσει αλλού στήριξη και να δημιουργήσει νέες συμμαχίες.

Σε ότι αφορά το δημοσίευμα είναι εντυπωσιακό  το σημείο που γράφει ότι «Οι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι το νησί είχε εκλέξει έναν ακόμη Αντώνη Σαμαρά, ένθερμο υποστηρικτή της σκληρής διάσωσης που προβλέπει λιτότητα και θα κατάφερνε να πείσει ανώδυνα τους Κύπριους σε μια τέτοια εξέλιξη σε ότι αφορά το κούρεμα των καταθέσεων». 

Παράλληλα οι FT επικαλούνται πληροφορίες από αξιωματούχους της ευρωζώνης οι οποίοι παραδέχονται ότι πλέον αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο η Κύπρος να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση, ενώ ηγέτες της Ε.Ε αναγνωρίζουν ανοιχτά ότι δεν έχουν ιδέα πού βρίσκεται η λύση αναφορικά με την Κύπρο!
Στο ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπτεται ότι  η Ρωσία είχε ξεκαθαρίσει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών του G20 στη Μόσχα τον περασμένο μήνα  (λίγο πριν από το πρόσφατο Eurogroup) ότι δεν ενδιαφερόταν για την εξαγορά κυπριακών τραπεζών από τη στιγμή που δεν επετεύχθη συμφωνία της ρωσικής πλευράς με την Κύπρο για τον τερματικό σταθμό επεξεργασίας φυσικού αερίου στο Μαρί, εξέλιξη που έκανε την Μόσχα να θεωρήσει ότι παρά την σενή οικονομική και πολιτική σχέση με την Λευκωσία, η υπόθεση των κοιτασμάτων ήταν "καπαρωμένη" από τους δυτικούς. 
Επιπλέον αναφέρεται ότι η λανθασμένη ανάγνωση της Κύπρου και των πολιτικών και κοινωνικών ισορροπιών στο νησί, καθώς και η υποτίμηση των δεσμών μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών καταλογίζεται στους Ευρωπαίους αξιωματούχους 
«Στις Βρυξέλλες πίστευαν ότι ο Κύπριος ηγέτης δε θα έφερνε στη Βουλή νομοσχέδιο αν δεν ήταν βέβαιος ότι θα περάσει. Αλλά αυτό δεν συνέβη».
 

ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΓΙΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΠΑΝΙΚΟΥ

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας Guardian προειδοποιεί την Ευρώπη να μην επαναλάβει το λάθος που είχε κάνει το 2008 ο τότε Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θεωρώντας ότι η Lehman Brothers ήταν μια καλή ευκαιρία για να φανεί σκληρός. 
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ακόμα και αν η τελική πρόταση για επιβολή φόρου στους μικρότερους καταθέτες ήταν κυπριακή, οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη, που είχαν «ορκιστεί» ότι οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ θα ήταν πάντα ασφαλείς, όφειλαν να γνωρίζουν ότι η πρόταση δε θα γινόταν αποδεκτή από τον κυπριακό λαό. 
Η "Γκάρντιαν" προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις ενός πανικού στις κυπριακές τράπεζες μπορεί να διαδοθεί στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Όπως σημειώνεται, από το 1970 δεν επιβλήθηκαν σε καμία από τις 147 τραπεζικές κρίσεις που έχουν καταγραφεί από το ΔΝΤ οριζόντιες απώλειες σε όλους τους καταθέτες.
Η Daily Telegraph στο δικό της κύριο άρθρο σημειώνει ότι είναι μεν κατανοητό η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ να μη θέλει ο Γερμανός φορολογούμενος να διασώσει τους πλούσιους Ρώσους ολιγάρχες, αλλά επισημαίνει ότι η Καγκελάριος δεν αναγνωρίζει πως η από κοινού ευθύνη πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος οποιασδήποτε νομισματικής ένωσης. 
«Όσο οι φερέγγυες χώρες του βορρά αρνούνται να αποδεχθούν αυτή την ευθύνη, το σύστημα θα παραμένει εγγενώς ασταθές και επιρρεπές σε κρίσεις», καταλήγει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης εκτίμησε ότι η Κύπρος έχει πέσει θύμα των εσωτερικών πολιτικών πιέσεων στη Γερμανία, ενόψει των εκλογών στη χώρα, που υπαγορεύουν σκληρή στάση από την Καγκελάριο Μέρκελ και το κόμμα της. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι στην Κύπρο διεξάγεται ξέπλυμα βρώμικου ρωσικού χρήματος.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: