Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ξεχάστε τη διχοτόμηση, απαντάει ο Αβραμόπουλος σε Νταβούτογλου


Κανείς δεν πρέπει ούτε να διανοηθεί, πόσο μάλλον υπονοήσει διχοτόμηση της Κύπρου υπογραμμίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σε έντονο ύφος απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος στα όσα υποστήριξε ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου για την Κύπρο.

«Κανείς δεν πρέπει ούτε να διανοηθεί, πόσο μάλλον υπονοήσει διχοτόμηση» υπογραμμίζει ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι «πρέπει να διαφυλαχθεί η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται από τις Συμφωνίες του 1960».

Όπως αναφέρει ο Έλληνας υπουργός, «η επίκληση της οικονομικής κρίσης είναι λάθος. Η Κύπρος θα ανακάμψει. Ελλάδα και Κύπρος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Εθιμικού Δικαίου. Μετά τη λύση, όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα οφέλη των φυσικών πόρων του νησιού».

Ο κ. Αβραμόπουλος εκφράζει τη διαφωνία του για την πρόταση για τετραμερή γιατί παραβιάζει την αρχή του σεβασμού της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόφαση το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων.  Οι ίδιοι οι Κύπριοι πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους, στο πλαίσιο της υφιστάμενης διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ» σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών. 
Πηγή: voria.grhttp://www.tsantiri.gr/politiki/574635-ksehaste-ti-dihotomisi-apantaei-o-avramopoylos-se-ntavoytogloy.html
«ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ»

Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Νταβούτογλου

Λύση διχοτόμησης αναφορικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου πρότεινε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών αποτύχουν και δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη δημιουργία κοινής επιτροπής για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών του νησιού και μοίρασμα των εσόδων.

 
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Haberturk, ο Νταβούτογλου άσκησε κριτική στο σχέδιο των Ελληνοκυπρίων να χρησιμοποιήσουν τα δικαιώματα ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο, ως εχέγγυο για το πακέτο διάσωσης που χρειάζεται η Κύπρος για να αποφύγει τη χρεοκοπία
«Ως Τουρκία, θέλουμε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και από τις δύο πλευρές στο νησί και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και θέλουμε ένα αποτέλεσμα. Αλλά η Ελληνοκύπριοι δρώντας μονομερώς θέσπισαν νόμο που αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σχετιά με τις πηγές γύρω από την Κύπρο», τόνισε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

«Εχουμε τρεις διαδρομές μπροστά μας. Η αποστολή του ΟΗΕ θα πρέπει να επιταχυνθεί και οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνομιλήσουν για να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση και οι (ενεργειακές) πηγές να ανήκουν σε μία ενωμένη Κύπρο. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν από ένα νέο έθνος, μέρος του οποίου θα είναι οι Τουρκοκύπριοι», πρόσθεσε ο Νταβούτογλου.

«Εάν αυτό δεν γίνεται, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συστήσουν μία κοινή επιτροπή και να διαχειριστούν από κοινού την εξόρυξη. Τα έσοδα από την πηγή αυτή θα πρέπει να τοποθετηθούν σε έναν λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί μετά τη συμφωνία και την οριστική ειρήνη» συνεχίζει.

«Εάν τίποτα από αυτά δε γίνεται, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και για τη λύση των δύο κρατών. Η Τουρκία, για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια, παίρνει θέση για τη λύση δύο κρατών», σημειώνει ο Τούρκος υπουργός .

Επισημαίνει δε, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι επειδή οι ενεργειακές πηγές τής ανήκουν, καθώς βρίσκονται προς τη δική της πλευρά (σσ. στον νότο), έτσι είναι σαν να λένε ότι τυχόν ενεργειακές πηγές του βορρά ανήκουν στο βόρειο τμήμα του νησιού, την ΤΔΒΚ, «αν θεωρεί (σσ. η Κυπριακή Δημοκρατία) ότι της ανήκουν όλα τα δικαιώματα στις φυσικές πηγές στον νότο, τότε και η Τουρκία θα μπορεί στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει κάνει με την ΤΔΒΚ να έχει κάθε δικαίωμα για έρευνες στη βόρεια πλευρά. Αν εκείνο που εννοείται είναι ότι ο νότος είναι δικός μας και ο βορράς δικός σας, τότε ελάτε να συζητήσουμε για δύο κράτη τα οποία αργότερα θα συνυπάρξουν στην ΕΕ [...]. Δεν είναι λογικό να αποδεχτούμε μία αντίληψη που λέει "όλες οι πηγές μας ανήκουν". Τις προσεχείς μέρες σχεδιάζω να μεταβώ στην Κύπρο».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου σημειώνει πως την περασμένη Παρασκευή το θέμα συζητήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό και το Σάββατο έγινε μία έκτακτη σύσκεψη και εκδόθηκε ανακοίνωση. Λέει ακόμη, πως από την Τουρκία εστάλη σχετική επιστολή στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας. Αναφορικά με την επιστολή, πηγές του ελληνικού Υπουργειου Εξωτερικών ανέφεραν, οτι πρόκειται να υπάρξει άμεσα απάντηση από τον Ελληνα ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην επιστολή του κ. Νταβούτογλου .

Σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Star», ο Νταβούτογλου πρότεινε τρεις εναλλακτικές λύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες στρέφονται γύρω από τους φυσικούς πόρους του νησιού, παρουσίασε η Τουρκία, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μάλιστα σημειώνει ότι «η Τουρκία για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια παίρνει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη λύση δύο κρατών».

«Λύση ή διχοτόμηση» είναι ο πρωτοσέλιδος κύριος τίτλος στο σημερινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας, η οποία φιλοξενεί τη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού.

«Η εκλογή Αναστασιάδη αναπτέρωσε τις ελπίδες» λέει ο Τούρκος υπουργός και υποστηρίζει ότι «ο Αναστασιάδης απαντώντας στην επιστολή Έρογλου ήταν καταρχήν θετικός, αλλά σημείωσε πως χρειάζεται χρόνο, επειδή ασχολείται με την οικονομική κρίση». Ωστόσο, στη συνέντευξη Νταβούτογλου δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο εάν η συγκεκριμένη «απάντηση» αφορά επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, σχετικά με την τουρκική πρόταση.
Σύμφωνα με τον Αχ. Νταβούτογλου η τουρκική πρόταση έχει ως εξής:
  • Ο ΟΗΕ πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία. Οι πλευρές πρέπει το συντομότερο δυνατό να συναντηθούν για την επίλυση. Οι συνομιλίες πρέπει να καταλήξουν σε αποτέλεσμα στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος. Οι φυσικοί πόροι πρέπει να ανήκουν στη νέα ενιαία Κύπρο.
  • Εάν όμως δεν καταστεί αυτό δυνατόν και είναι δεδομένη η ανάγκη για τους φυσικούς πόρους, τότε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές πρέπει να συστήσουν κοινή επιτροπή η οποία θα επιβλέψει την εξόρυξη και εκμετάλλευση των πόρων. Οι οικονομικοί πόροι που θα διαμορφωθούν, να παγώσουν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και να χρησιμοποιηθούν μετά την ειρήνευση και γι΄αυτήν. Τα περί κοινής επιτροπής είχαν αναφερθεί και σε αντίστοιχη πρόταση της τουρκικής πλευράς το 2011.
  • Εάν δεν καταστεί δυνατόν να γίνει αυτό και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πει ότι οι φυσικοί πόροι της ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει ότι ο βορράς ανήκει στους βόρειους, τότε εμείς ήμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Τα δύο αυτά κράτη στη συνέχεια μπορούν να συναντηθούν στην ΕΕ».
Αναφερόμενος στα πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί πρόσφατα στην Τουρκία ότι η Ρωσία ως αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας θέλει στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, ο Νταβούτογλου λέει ότι «η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα και όμως δεν έχουμε βάση στην Κύπρο. Αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο. Δεν παίρνουμε στα σοβαρά τις συζητήσεις αυτές. Κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με την ιδρυτική συμφωνία της Κύπρου, δεν είναι δυνατόν».

Θύελλα αντιδράσεων για τις προκλητικές δηλώσεις

Έντονα αντέδρασαν τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών που έθεσε θέμα διχοτόμησης της Κύπρου σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου.

Σε σχόλιό της, για τη συνέντευξη Νταβούτογλου, η Ρένα Δούρου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει:
«Πρόκειται για μια νέα εκδοχή της γνωστής τουρκικής πολιτικής έναντι του κυπριακού προβλήματος, τούτη τη φορά με την προσθήκη του ζητήματος των ενεργειακών κοιτασμάτων. Ωστόσο οι όποιες διπλωματικές κινήσεις και σχοινοτενείς τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς δεν αλλάζουν την ουσία: ότι δηλαδή ένα τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό την παράνομη τουρκική κατοχή και ότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία, που στερείται νομιμότητας, με το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ουσία είναι επίσης ότι η μόνη σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ λύση του κυπριακού συνίσταται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, που αποκλείει οποιαδήποτε έννοια διχοτόμησης ή απόσχισης, οποιαδήποτε μορφή ένωσης της Κύπρου, ή μέρους της, με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ενεργειακοί πόροι μπορεί να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, έτσι ώστε και οι δύο κοινότητες του νησιού να απολαύσουν τα οφέλη από αυτούς. Μακριά από τους εκβιασμούς και τα δήθεν τετελεσμένα, που επιχειρεί να προωθήσει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά».

Το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι η οικονομική κρίση "δεν αλλοιώνει τα δεδομένα του διεθνούς δικαίου" και η Τουρκία χρησιμοποιεί την οικονομική κρίση στην Κύπρο "ως πρόσχημα για την επαναφορά της στρατηγικής της διχοτόμησης".

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξαπολύουν επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι οι "οι χαλαρές και μυστικές εξωτερικές πολιτικές της συγκυβέρνησης, σε συνδυασμό με τη στυγνή μερκελική επίθεση στην Κύπρο, επιτρέπουν στην Άγκυρα να σκυλεύει τώρα το σακατεμένο οικονομικό κορμί της Κύπρου".

"Η μόνη απάντηση που αρμόζει στον προκλητικό ανθέλληνα Νταβούτογλου πηγάζει από το τρίπτυχο: εθνική ομοψυχία, πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις, επιθετική εξωτερική πολιτική: Έξω ο Αττίλας από την Κύπρο, άμεση εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ελλαδικής και κυπριακής ΑΟΖ προς όφελος του ελληνικού λαού" τονίζεται σε ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής.

"Απαράδεκτες" χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών τονίζοντας ότι "η μόνη αποδεκτή λύση για την Κύπρο είναι στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου".

Από την πλευρά του το ΚΚΕ εκτιμά ότι "η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και η εκχώρηση του φυσικού της πλούτου σε πολυεθνικές, εκτός από τη βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα θα έχουν ως αποτέλεσμα και την επαναφορά του 'Σχεδίου Ανάν' σε ακόμα χειρότερη έκδοση".

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63803820

Δεν υπάρχουν σχόλια: