Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Ο ΒΟΛΕΜΕΝΟΣ ΜΠΕΝΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚΑΚΙ ΤΟΥ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ


Όσο βαθαίνει το σκοτάδι στη νύχτα του Μνημονίου που έχει σκεπάσει την χώρα, τόσο ο εφιάλτης που βιώνει η χώρα γίνεται πιο τρομακτικός. 

Γιατί μόνο με εφιάλτη ή με κακόγουστη ιονεσκικού τύπου φάρσα μπορεί να συγκριθεί αυτό που δείχνει ότι από αύριο θα είναι πραγματικότητα: Συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ!
Με το ΠΑΣΟΚ να επιστρέφει στην διοίκηση της χώρας που κατέστρεψε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (χρειάστηκαν μόλις 25 μήνες) ακριβώς 12 μήνες αφ'ότου έπαυσε να έχει κομματικούς υπουργούς στην κυβέρνηση Σαμαρά! 

Ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, απλά για να ολοκληρώσει αυτό που άρχισε.
Το ότι ο Ε.Βενιζέλος θα στήριζε και θα έμενε μια δικομματική κυβέρνηση, μόνο το defencenet.gr το είχε σημειώσει από χθες . 

Τα περί "αντιστάσεων" του Ε.Βενιζέλου στο θέμα της ΕΡΤ ήταν καλά για λαϊκή κατανάλωση, μέχρι που ο Α.Σαμαράς έριξε στο τραπέζι το θέμα του ανασχηματισμού και των υπουργείων που θα έπαιρνε το ΠΑΣΟΚ. 

Εκεί που είναι η τελευταία ελπίδα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: Πρώτον για να σταματήσει η διαρκής εσωκομματική αμφισβήτησή του. 

Θα πάρει 5 ή 6 υπουργεία κάποια υφυπουργεία, σίγουρα θα "βουλώσει" στόματα διαφωνούντων σε ένα κόμμα το οποίο τα στελέχη του σκοτώνονται στα ερείπια.

Σίγουρα είναι πολλά τα υπουργεία, για τον Ε.Βενιζέλο. Σιγά μην τα απεμπολήσει για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ.

Από την άλλη πλευρά, βάσει του πελατειακού συστήματος που το ΠΑΣΟΚ δόμησε επί 30 χρόνια γνωρίζει πως να κρατήσει αυτό το 6-7% του εκλογικού σώματος. Ή έτσι τουλάχιστον, νομίζει.

Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, το ότι πλέον θα πορευτεί σφιχταγκαλιασμένη με το ΠΑΣΟΚ σε έναν χορό του Ζαλόγγου που όμοιός του δεν έχει καταγραφεί στο πολιτικό παρελθόν, νομίζουμε ότι τα λέει όλα.

Πάντως και αντίθετα με ότι διέρρεαν πηγές από το Μαξίμου, δεν πρόκειται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή ο Α.Σαμαράς. Μπορεί να φοβάται εκπλήξεις, μπορεί να υπάρξουν και αντιδράσεις από κάποιους στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Φοβάται; Μπορεί. 

Η κυβέρνηση Σαμαρά, πάντως, έχει πάρει την μη αναστέψιμη πορεία προς την διάλυσή της και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες...

Το ότι η ΔΗΜΑΡ αποχωρεί από την κυβέρνηση τυπικά ελάχιστη σημασία έχει, αφού υπάρχει από πίσω μια ομάδα "προθύμων" (Λοβέρδος, Ψαριανός κλπ) να την στηρίξουν.

Άλλωστε η ΔΗΜΑΡ, σίγουρα δεν ξεπλένεται από την αποχώρησή της από την κυβέρνηση που πέρασε τόσα μέτρα εξαθλίωσης των πολιτών...

Από την άλλη πλευρά απέρριψε κάθε ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσε που έκανε πριν λίγο.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των επιλογών του στην  αμαρτωλή ΕΡΤ όπως είπε, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για υπαναχώρηση από συμφωνηθέντα (σ.σ.: δεν έχει άδικο...).

Ο Α. Σαμαράς στο διάγγελμά του είπε::

«Από την πρώτη στιγμή όταν αναλάμβανα την Πρωθυπουργία της τρικομματικής αυτής κυβέρνησης είπα ότι προτεραιότητές μου είναι:

Να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ. Να αποκαταστήσουμε τη αξιοπιστία της στο εξωτερικό και την ομαλή χρηματοδότησή της. Να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για να έλθει η Ανάκαμψη το ταχύτερο. Και να τα κάνουμε όλα αυτά με ορίζοντα τετραετίας.

Τον χρόνο που πέρασε έγιναν πολλά. Και τίποτε δεν θυμίζει σήμερα εκεί που βρισκόμασταν πέρσι. Ήδη όλη η διεθνής επενδυτική κοινότητα και οι αγορές θεωρούν ότι η Ελλάδα και η Οικονομία της βαδίζουν στο σωστό δρόμο!

Εκείνο που τώρα προέχει είναι να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης. Να βγούμε από την κρίση μιαν ώρα αρχύτερα. Να πιάσουν τόπο οι θυσίες του Ελληνικού λαού και να τελειώνει αυτή η δοκιμασία το γρηγορότερο.

Οι μεταρρυθμίσεις, που είναι σημαντικό μέρος του Προγράμματός μας, δεν μπορούν να προχωρήσουν επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος. Η στασιμότητα δεν μας αρκεί. Χρειαζόμαστε άλματα προς τα μπρός.

Στο σημείο αυτό είχαμε μια σοβαρή διαφωνία για το ζήτημα της ΕΡΤ με τα άλλα δύο κόμματα που μετέχουν στην τρικομματική. Έκανα από την πρώτη στιγμή προσπάθειες να αποκατασταθεί η ενότητα στην τρικομματική κυβέρνηση και να βρεθεί λύση. Δεν απάντησα σε προσβλητικά σχόλια από διάφορες πλευρές. Με ενδιέφερε μόνο να βρεθεί λύση και να προχωρήσουμε όλοι μαζί.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση των τριών αρχηγών, υπήρξε συμφωνία στην εξής λύση:

Να αποκατασταθεί  άμεσα η λειτουργία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Ο διαχειριστής της, δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών, όπως το λέει και το αποδέχεται και το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα προσλάμβανε με τρίμηνες συμβάσεις όλους εκείνους από τους απολυμένους εργαζομένους της ΕΡΤ που ήταν απαραίτητοι για να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι συχνότητες.

Έμενε να προσδιορίσουμε σήμερα μόνο πόσοι θα ήταν αυτοί που θα προσλαμβάνονταν από τους απολυμένους της ΕΡΤ με τρίμηνες συμβάσεις. Και όπως ακούσατε σήμερα από τον κ. Βενιζέλο δέχθηκα ο αριθμός αυτός να φτάσει τις δύο χιλιάδες! Αυτό ήταν και το μόνο θέμα- επαναλαμβάνω- που έμενε για σήμερα σε εκκρεμότητα.

 Είχαμε συμφωνήσει στις επόμενες 10 μέρες να ψηφιστεί στη Βουλή το νέο θεσμικό Πλαίσιο για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Και μέσα στους επόμενους δύο μήνες να ολοκληρωθεί το νέο οργανωτικό σχήμα για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση που θα επεξεργαζόταν Επιτροπή Προσωπικοτήτων κύρους και με τεχνικό σύμβουλο ξένο φορέα όπως είναι πράγματι το ΒΒC. Με ένα νέο Υφυπουργό που τους είπα να προέρχεται από τα δύο άλλα κόμματα.

Εγώ έκλεισα την αμαρτωλή ΕΡΤ. Ας είχαν δικό τους υφυπουργό να φτιάξουν την νέα υγιή δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Όπου οι προσλήψεις να γίνουν αξιοκρατικά και με διαφάνεια. Και να έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση οι προερχόμενοι από την ΕΡΤ τους οποίους θα πριμοδοτούσαμε με μοριοδότηση.

Σήμερα στη συζήτηση ο Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε έξω από το πλαίσιο και τη λογική αυτής της λύσης, την οποία χθες αποδέχθηκε. Επανήλθε στη θέση του να επαναλειτουργήσει η καταργημένη ΕΡΤ, και - αορίστως κάποτε στο μέλλον - να δούμε την «αναδιοργάνωσή της εν λειτουργία». Δηλαδή, ζήτησε να ξανακάνουμε αυτό που έχει επιχειρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν και που δεν έχει μπορέσει να γίνει ποτέ! Να επιστρέψουμε, δηλαδή,  το αμαρτωλό καθεστώς με όλους τους υπεράριθμούς εργαζομένους, να μην αλλάξει τίποτε και να μην υπάρχει καμία ελπίδα ότι κάποτε θα άλλαζε κάτι στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Το μαύρο από τις κρατικές συχνότητες θα φύγει. Αλλά στο αμαρτωλό καθεστώς δεν πρόκειται να επιστρέψουμε. Το Συμβούλιο Επικρατείας θεωρεί ότι η ΕΡΤ έχει καταργηθεί  κι ότι νόμιμος διαχειριστής της είναι ο Υπουργός Οικονομικών. Ενώ εντέλλεται να επισπεύσουμε τη δημιουργία του νέου Οργανισμού. Αυτό και θα κάνουμε.

Ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ επέλεξαν να μην στηρίξουν τη λύση αυτή. Ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα – και θαρραλέα – αποδέχθηκαν τη λύση αυτή.

Θέλω να προχωρήσουμε όλοι μαζί όπως ξεκινήσαμε. Αλλά θα προχωρήσω όπως και να ‘χει.

Ασφαλώς με καλύτερο συντονισμό, με επικαιροποίηση- αν θέλετε- του κυβερνητικού προγράμματος. Αλλά στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας, πάντα με ορίζοντα τετραετίας. Ελπίζουμε στη στήριξη και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αν κι έχει ένα δίκιο ο κ. Βενιζέλος όταν λέει, ότι κάποιοι σηκώνουν το σύνολο της ευθύνης και κάποιοι εμφανίζονται μόνο κατά περίσταση. Κανείς δεν θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή. Αλλά ασφαλώς κανείς δεν θέλει ούτε ακυβερνησία ούτε στασιμότητα. Κανείς δεν θέλει ακυβερνησία και στασιμότητα τη στιγμή που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να βγούμε από την κρίση μιαν ώρα αρχύτερα…

Κι αυτό θα κάνουμε».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: