Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Η γυμναστική του μυαλού προστατεύει από το Alzheimer



Η γυμναστική του μυαλού προστατεύει από το Alzheimer

Της ΚΥΝΘΙΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗ, 
Νευρολόγου 
και της ΟΛΓΑΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, 
Γνωστικής νευροψυχολόγου, Ιατρείο Μνήμης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

Τα οφέλη της γυμναστικής είναι γνωστά εδώ και πολλές δεκαετίες. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ακόμα και η ήπιας έντασης σωματική άσκηση συμβάλλει καθοριστικά στο να διατηρήσουμε τη φυσική μας κατάσταση και να θωρακίσουμε την υγεία μας από πληθώρα νοσημάτων. Βέβαια, η γνώση δεν μετατρέπεται πάντοτε σε πράξη, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να μεταθέτουμε την ενασχόληση με τη γυμναστική σε κάποιο ακαθόριστο χρονικό σημείο τω μέλλον.
Τι γίνεται όμως με τη γυμναστική για το μυαλό; Θα ήμασταν το ίδιο αμελείς αν υπήρχαν επιστημονικές αποδείξεις ότι η πνευματική άσκηση βοηθά στο να διατηρήσουμε το μυαλό μας κοφτερό σαν ξυράφι και, κυρίως, να το προστατεύσουμε από τη νόσο Αλτσχάιμερ;
Τα καλά νέα είναι ότι οι αποδείξει αυτές υπάρχουν. Δεκάδες είναι πλέον οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι η ενασχόληση με σύνθετες δραστηριότητες που απαιτούν από εμάς να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει, συνδέεται άμεσα με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης νόσου Αλτσχάϊμερ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μια ανασκόπηση 22 τέτοιων μελετών έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που είτε είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο είτε ασκούσαν το μυαλό τους συστηματικά είχαν 46% χαμηλότερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια. Τα αποτελέσματα των ερευνών λοιπόν ενθαρρύνουν όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, να μην αφήνουμε το μυαλό μας να τεμπελιάζει. Μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων, από το διάβασμα και τα σταυρόλεξα, μέχρι τη διά βίου μάθηση και την ενασχόληση με κάποιο χόμπι, αποτελεί εξαιρετική δυναμωτική τροφή για το μυαλό!
Το περπάτημα σίγουρα είναι ευεργετικό για το σώμα μας, η παρακολούθηση όμως ενός συγκεκριμένου προγράμματος άσκησης ειδικά διαμορφωμένου με βάση τιε προσωπικές μας ανάγκες σε ένα γυμναστήριο είναι πολύ πιο αποδοτική. Το ίδιο συμβαίνει και με την πνευματική άσκηση, η ένταση της οποίας έχει διαβαθμίσεις ανάλογα με τη δραστηριότητα που επιλέγουμε. Αν πραγματικά θέλουμε να γυμνάσουμε συστηματικά το μυαλό μας και να το δυναμώσουμε όσο περισσότερο γίνεται, τότε η γνωστική άσκηση (cognitive Taining στα αγγλικά) είναι η κατάλληλη επιλογή!
Πρόκειται για τις γνωστές «ασκήσεις μνήμης», για τις οποίες γίνεται πολύς λόγος τελευταία. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ασκήσεις που δεν ασκούν μόνο τη μνήμη όπως υπονοεί το όνομά τους, αλλά όλες τις γνωστικές μας λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων της προσοχής, της αντίληψης, της κρίσης κλπ. Οι ασκήσεις αυτές γίνονται είτε με μολύβι και χαρτί είτε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και συνήθως, εκτός από πνευματική άσκηση, προσφέρουν και διασκέδαση, χάρη στην ποικιλία του περιεχομένου τους.
Στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SOCIABLE οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στη χρήση ενός πρωτοποριακού ηλεκτρονικού υπολογιστή προσαρμοσμένου στην επιφάνεια ενός τραπεζιού. Η χρήση του είναι απλούστατη, μιας και διαθέτει οθόνη αφής και, συνεπώς, είναι απαλλαγμένος από την ανάγκη χρήσης του συμβατικού πληκτρολογίου και του ποντικιού (mouse). Παράλληλα, η επιφάνεια επιτρέπει στον χρήστη να αλληλεπιδρά με πολλές ταυτόχρονες επαφές (λειτουργικότητα multi-touch), στα πρότυπα των δυνατοτήτων που προσφέρουν πολλά σύγχρονα κινητά τηλέφωνα. Οι ηλικιωμένοι, ατομικά ή σε ομοιογενείς ομάδες, μαζί με έναν επαγγελματία υγείας, έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και παράλληλα να ασκήσουν τη μνήμη, την προσοχή, την κρίση και τις υπόλοιπες γνωστικές τους λειτουργίες μέσα από ειδικά σχεδιασμένα ηλεκτρονικά παιχνίδια διαφόρων επιπέδων δυσκολίας. Ο κάθε συμμετέχων ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα συνεδριών προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες του, έτσι ώστε να επιτευχθεί η σταθεροποίηση ή ακόμα και η βελτίωση της γνωστικής του κατάστασης. Επιπλέον, η συμμετοχή στο πρόγραμμα προσφέρει στους ηλικιωμένους την ευκαιρία να ασκήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες μέσω τις διαδικτυακής συναναστροφής με άλλους ανθρώπους της ηλικίας τους.
Τα δομημένα προγράμματα γνωστικής άσκησης απευθύνονται κυρίως σε ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή και ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά και μεσαία στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Οι έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική συμμετοχή σε τέτοιου είδους προγράμματα για μεγάλο χρονικό διάστημα βοηθά να σταθεροποιηθούν ή ακόμα και να βελτιωθούν οι γνωστικές λειτουργίες των ασθενών, που σε αντίθετη περίπτωση θα παρουσίαζαν αργή πτωτική πορεία. Φυσικά, σε καμία περίπτωση τα προγράμματα αυτά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη φαρμακευτική αγωγή, παρά μόνο να ενισχύσουν το αποτέλεσμα της.
Τα νεώτερα δεδομένα σε σχέση με τη γνωστική άσκηση δείχνουν ότι ενδέχεται αυτή να είναι ωφέλιμη ακόμα και για τους υγιείς. Τα αποτελέσματα των ερευνών μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα θετικά, δεν θα είμαστε όμως σε θέση να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό οι ασκήσεις μνήμης έχουν τη δύναμη να θωρακίσουν τον εγκέφαλο των υγιών ηλικιωμένων ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ παρά μόνο σε λίγα χρόνια από τώρα. Μέχρι τότε, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής, εμπλουτισμένο με περισσότερες ευκαιρίες να ασκήσουμε το μυαλό μας.
Αν και ακόμα υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων γνωστικής άσκησης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η σύνδεση μεταξύ της αυξημένης πνευματικής άσκησης και της μειωμένης πιθανότητας εμφάνισης άνοιας είναι δεδομένη. Ας γυμνάσουμε λοιπόν όλοι το μυαλό μας, με όποιο τρόπο ο καθένας προτιμά, για να προστατευθούμε από τη νόσο Αλτσχάιμερ!

Ποια είναι τα συμπτώματα άνοιας τύπου Alzheimer
και πώς θα φροντίσετε έναν ασθενή με τέτοιο πρόβλημα

Η νόσος Alzheimer είναι μια μορφή άνοιας. Άνοια είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σημαντική μείωση των διανοητικών λειτουργιών του ασθενή, όπως για παράδειγμα τη μείωση της μνήμης και της κρίσης και τη διαταραχή του λόγου.
Όλοι οι ασθενείς δεν εκδηλώνουν τα ίδια συμπτώματα και με την ίδια βαρύτητα. Επίσης ποικίλλει ο βαθμός με τον οποίο τα συμπτώματα επιδεινώνονται ή αυξάνονται σε αριθμό καθώς η ασθένεια εξελίσσεται. Τα περισσότερα από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανισθούν περιγράφονται παρακάτω.

Τα στάδια της άνοιας τύπου Alzheimer

Αρχικό Στάδιο

Συμπτώματα. Κατά το αρχικό στάδιο, το αγαπημένο σας πρόσωπο παρουσιάζει συμπτώματα διαταραχής μνήμης, αφηρημάδα και  κόπωση. Υπάρχει κάποια δυσκολία όσον αφορά την ικανότητα του να θυμηθεί συνηθισμένες λέξεις και να μάθει νέα πράγματα.
Ανησυχίες. Αν και οι περισσότεροι ασθενείς σε αυτό το στάδιο μπορούν να τα καταφέρνουν στις καθημερινές εργασίες χωρίς μεγάλη δυσκολία, μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσετε σε αποφάσεις πάνω σε νομικά και οικονομικά θέματα, στις σχέσεις τους και σε σημαντικές αλλαγές της ζωής τους. Αρχίστε να σκέφτεστε για τη βοήθεια που πιθανόν να χρειαστεί ο ασθενής στην καθημερινή του ζωή, όπως στο μπάνιο, στην περιποίηση, στην τουαλέτα, στο ντύσιμο, στο φαΐ.

Μέσο Στάδιο  
         
Συμπτώματα. Όταν η νόσος φτάσει στο μέσο στάδιο, τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται πιο συχνά:
  • Ελαττωμένη μνήμη και κρίση.
  • Ανικανότητα να επιδείξει υπομονή.
  • Περιπλάνηση ή άσκοπος βηματισμός - για παράδειγμα μπορεί ο ασθενής να σας ακολουθεί μέσα στο σπίτι.
  • Έλλειψη προσανατολισμού (χάνει τον δρόμο του).
  • Βραδύτητα στην ομιλία και στην κατανόηση των λέξεων
  • Ελάττωση της ικανότητας να εκτελεί μαθηματικές πράξεις.
  • Δυσκολία στις κοινωνικές συναναστροφές.
  • Μελαγχολία.
  • Αϋπνία.
  • Υποψία ότι οι άνθρωποι τον/την παρακολουθούν και τον/την κλέβουν.
  • Κρύψιμο πραγμάτων.
  • Επιθετική συμπεριφορά.
  • Άρνηση της βοήθειας.
Ανησυχίες. Αυξάνεται συνεχώς η δυσκολία του ασθενή στις καθημερινές δραστηριότητες -όπως οδήγηση, μαγείρεμα, ράψιμο ή χρησιμοποίηση εργαλείων- και αντίστοιχα αυξάνεται ο κίνδυνος για ατυχήματα και η ανάγκη για επιτήρηση και βοήθεια. Περιστασιακά τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανίζονται προσωρινά. Χαρείτε αυτές τις στιγμές, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε τη σκέψη ότι ο ασθενής βελτιώνεται οριστικά. Δίνετε σαφείς οδηγίες στον ασθενή μιλώντας αργά. Πάρτε οικονομία και νομικές συμβουλές - οι ασθενείς που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο δεν μπορούν πλέον να διαχειρίζονται μόνοι τους τα οικονομικά τους.

Τι να κάνετε σε μια κρίση επιθετικής ή ανάρμοστης συμπεριφορά

1. Μη χάνετε την ψυχραιμία σας.
2. Μην τον/τη μαλώνετε γιατί δεν το κάνει σκόπιμα.
3. Τραβήξτε την προσοχή του/της σε κάτι άλλο, π.χ. να δει τηλεόραση, να κάνει μια απλή χειρωνακτική δουλειά.
4. Εάν η επιθετικότητα είναι συχνή, ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας. Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν.
5. Εάν χάσετε τον αυτοέλεγχο σας μην αισθάνεστε τύψεις. Εάν όμως αυτό συμβαίνει συχνά, τότε και εσείς χρειάζεστε βοήθεια ή τουλάχιστον την ευκαιρία να «ξαναγεμίσετε τις μπαταρίες σας».
6. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι προκαλεί την επιθετικότητα: Τι άλλαξε στο περιβάλλον τις τελευταίες μέρες; Μήπως υπάρχει κάποια σωματική αιτία (πόνοι, πυρετός);

Προχωρημένο Στάδιο 

Συμπτώματα. Καθώς η ασθένεια γίνεται πιο βαριά, οι ασθενείς μπορεί να χάσουν την ικανότητα ελέγχου της κύστεως ή των σφικτήρων τους, και να εμφανίσουν ακράτεια. Συχνά τώρα εμφανίζονται ψευδαισθήσεις, στις οποίες οι ασθενείς μπορεί να αντιδρούν με κινήσεις - να διώχνουν φίδια ή να κρύβονται από τέρατα. Μπορεί να δείχνουν αποτραβηγμένοι ή αδιάφοροι.
Καθώς επιδεινώνεται η απώλεια των νοητικών ικανοτήτων, πολλοί ασθενείς γίνονται πιο ήρεμοι και λιγότερο αγχώδεις, επειδή δεν μπορούν στην πραγματικότητα να θυμηθούν πως λειτουργούσαν πριν.
Ανησυχίες. Σε αυτό το στάδιο θα αρχίσετε να προβληματίζεστε έντονα σχετικά με την ανικανότητα του ασθενούς να ανταποκριθεί και να λειτουργήσει στο περιβάλλον του (το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να μη σας αναγνωρίζει). 'Έχει μεγάλη σημασία η καλή του/της φυσική κατάσταση.

Φροντίδα μέρα με τη μέρα

Τα άτομα με άνοια τύπου Alzheimer μπορούν να συνεχίσουν να τα καταφέρνουν στις περισσότερες από τις καθημερινές τους ανάγκες για αρκετό χρονικό διάστημα μετά την έναρξη της νόσου. Καθώς οι ικανότητές τους αναπόφευκτα μειώνονται, θα χρειάζονται όλο και περισσότερη βοήθεια από εσάς. Οι ακόλουθες συστάσεις όσον αφορά το ντύσιμο, το φαγητό, το μπάνιο, την περιποίηση, την τουαλέτα, τον ύπνο και την επικοινωνία μπορεί να σας βοηθήσουν. Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι χρειάζεται να βοηθάτε και όχι να κάνετε πράγματα αντί του/της ασθενούς. Αυτό είναι σημαντικό επειδή, αν και συχνά ο ασθενής έχει παιδιάστικη συμπεριφορά, είναι ενήλικας και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να τον αντιμετωπίζετε σαν παιδί ή να τον κάνετε να αισθάνεται υπερβολικά εξαρτημένος.

• Μπάνιο
Το μπάνιο είναι μια συνήθεια την οποία έχουμε μάθει τόσο καλά ώστε οι περισσότεροι από τους ασθενείς μπορεί να τα καταφέρνουν μόνοι τους μέχρι τα τελευταία στάδια της νόσου τους.
Κάντε το μπάνιο μια συνηθισμένη ρουτίνα, που γίνεται την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακολουθώντας τα ίδια βήματα. Ορισμένοι περιθάλποντες κάνουν κανονικό μπάνιο καθημερινά στον ασθενή, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητο. Το μπάνιο μέρα παρά μέρα ή κάθε τρίτη μέρα μπορεί να είναι αρκετό. Πολλοί ασθενείς προτιμούν το ντους από το μπάνιο - είναι ευκολότερο και δίνει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας. Μη χρησιμοποιείτε λάδια που γλιστρούν ή αφρόλουτρα. Βάλτε υποστηρίγματα - χερούλια, κάθισμα, αντιολισθητικά καλύμματα κ.λπ.
Να τον πλένετε με την ίδια σειρά κάθε φορά, δείχνοντας ιδιαίτερη επιμέλεια στα γεννητικά όργανα - οι σπόγγοι ή τα γάντια μπάνιου μπορεί να βοηθήσουν. Πρέπει να κρατάτε καθαρή αυτή την περιοχή, ακόμα κι αν πρόκειται για το μόνο μέρος του σώματος που θα πλύνετε εκείνη τη μέρα.
Βοηθήστε τον ασθενή να σκουπιστεί με την ίδια σειρά με την οποία πλύθηκε. Χρησιμοποιήστε ταλκ, λοσιόν ή κρέμα σώματος για να αποφύγετε τα εξανθήματα - το δέρμα των ηλικιωμένων ατόμων συχνά χρειάζεται επιπλέον προστασία.

• Μαλλιά
Κόψτε τα μαλλιά κατά τέτοιον τρόπο ώστε να χτενίζονται εύκολα. Μπορεί να είναι ευκολότερο να πλένετε τα μαλλιά στον νιπτήρα της κουζίνας παρά στην μπανιέρα ή στο ντους.

• Τουαλέτα
Χρειάζεται να διασφαλιστεί ότι η τουαλέτα γίνεται άνετα, με ασφάλεια και υγιεινά. Μια καλή ιδέα είναι να ελέγχετε τακτικά αν ο ασθενής χρειάζεται να πάει στην τουαλέτα. Οι ασθενείς είναι σε θέση να χρησιμοποιούν μόνοι τους την τουαλέτα ενόσω βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της νόσου. Καθώς περνάει ο καιρός, χρειάζονται περισσότερη βοήθεια: για να βγάλουν τα ρούχα τους, για να καθίσουν στην τουαλέτα, για να τραβήξουν το καζανάκι και για να καθαριστούν καλά. Πάντα να ζητάτε την άδεια τους για να τους βοηθήσετε - αισθάνονται ότι διατηρούν ένα αίσθημα ελέγχου.

• Ακράτεια ούρων
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να καθορισθεί αν η ακράτεια ούρων οφείλεται στην άνοια τύπου Alzheimer. Η ακράτεια ούρων μπορεί ορισμένες φορές να αντιμετωπισθεί αν αναγνωρίζουμε τα μηνύματα που δίνει ο ασθενής όταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Πολλοί θεωρούν χρήσιμο να βάζουν ένα πρόγραμμα για την τουαλέτα του ασθενούς - για παράδειγμα, βάζοντας τον ασθενή να πάει στην τουαλέτα κάθε δύο ή τρεις ώρες. Η ακράτεια των ούρων μπορεί επίσης να αντιμετωπισθεί με τη χρήση απορροφητικών πανών ενηλίκων. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμβουλευθεί τον γιατρό σας σχετικά με το πρόβλημα, έτσι ώστε να μπορεί να αποκλεισθεί η λοίμωξη του ουροποιητικού ως αιτία της ακράτειας.

• Απλοποιήστε το ντύσιμο
Τα ρούχα θα πρέπει να είναι ευκολοφόρετα, να μπαίνουν και να βγαίνουν εύκολα - με μεγάλα κουμπώματα στην μπροστινή μεριά, φερμουάρ και αυτοκόλλητες ταινίες. Αυτά που μπαίνουν από το κεφάλι, τα χαλαρά ρούχα, τα ελαστικά πανωφόρια, οι κάπες και τα υφάσματα που έχουν δύο όψεις, πραγματικά βοηθούν. Τα παπούτσια πρέπει να δένουν μέχρι επάνω με κορδόνια ή να κλείνουν με αυτοκόλλητες ταινίες. Καλύτερες είναι οι κάλτσες χωρίς φτέρνα. Αποφύγετε τις στενές κάλτσες ή τις κάλτσες με καλτσοδέτα που μπορεί να δυσκολεύουν την κυκλοφορία.

• Βοήθεια κατά την ώρα του γεύματος
Μην προσπαθείτε να σερβίρετε ή να ταΐσετε έναν ασθενή που είναι ανήσυχος ή νυσταγμένος. Ελέγξτε τη θερμοκρασία για να είστε σίγουρος ότι τα γεύματα δεν είναι πολύ ζεστά. Αν ο ασθενής δεν τρώει, δοκιμάστε αυτό: Τραβήξτε την προσοχή του, πάρτε ένα κομμάτι φαγητού από το πιάτο σας και βάλτε το στο στόμα σας ενόσω θα τον κοιτάτε. Μετά πέστε: Είναι η σειρά σου. Στα άτομα με Alzheimer αρέσουν συχνά τα γλυκά φαγητά και τα φρούτα. Έχετε στη διάθεση του ένα πιάτο με φρούτα.

•Ύπνος
Έχετε ανοιχτά τα φώτα στη μέγιστη ένταση, αλλά κλείστε τα παντζούρια για να αποφύγετε τις σκιές.

Σύνδρομο ηλιοβασιλέματος. Οι ασθενείς έχουν ακαθησία και μια επιθυμία περιπλάνησης ή άσκοπου βηματισμού. Αυτό ονομάζεται σύνδρομο ηλιοβασιλέματος και εμφανίζεται αργά το απόγευμα. Μπορεί να έχει σχέση με την έλλειψη φωτός ή με την αύξηση δραστηριότητας που συμβαίνει στο σπίτι αργά το απόγευμα και το βράδυ. Οταν εμφανισθεί το σύνδρομο αυτό, προσπαθήστε να δώσετε στον ασθενή να κάνει κάτι, γιατί αν δεν έχει να κάνει τίποτε, το σύνδρομο ηλιοβασιλέματος μπορεί να διαρκέσει πολύ. Αν υπάρχει δυνατότητα, εξασφαλίστε ένα ήσυχο μέρος στον ασθενή σας. Αν κριθεί αναγκαίο, σε συνεργασία με τον γιατρό σας, δώστε κάποια δόση ηρεμιστικού γύρω στις 4-4.30 το απόγευμα. Πιθανώς αργά το απόγευμα να είναι η κατάλληλη ώρα για να δει τηλεόραση ή για να ακούσει μουσική. Κάντε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή την περιοχή και αφήστε τον να βηματίζει και να μιλάει μόνος του! 

Τι να κάνετε όταν δεν κοιμάται

1.  Φροντίστε να είναι σε δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν έχει σημασία πως (π.χ. περπάτημα, απλές δραστηριότητες στο σπίτι).
2.  Αποθαρρύνετε τον απογευματινό ύπνο.
3.  Επιβάλλετε τη συνήθεια να πηγαίνει για ύπνο μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα.
4.  Μην του/της δίνετε το βράδυ τροφές που περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη διότι μπορεί να προκαλέσουν υπερδιέγερση.
5.  Περιορίστε τιε ποσότητες υγρών που πίνει το βράδυ και αν παίρνει διουρητικά, μην τα δίνετε πριν πάει για ύπνο.
6.  Ρωτήστε τον γιατρό σας αν όλα τα παραπάνω μέτρα αποτύχουν................. 

Επικοινωνία με τον ασθενή
 
Ο ασθενής περνά από διαφορετικά στάδια απώλειας της επικοινωνίας. Η αναγνώριση αυτών των σταδίων μπορεί να σας βοηθήσει να καταφέρετε να βρείτε χρόνους να επικοινωνείτε.

Τι θα πρέπει να σας ανησυχήσει:

  1. Μείωση μνήμης, ικανότητας εκμάθησης και προσοχής.
  2. Μείωση κρίσης και λήψης αποφάσεων.
  3. Μείωση της ικανότητας να χρησιμοποιεί την κατάλληλη λέξη ή φράση.
  4. Μείωση της ικανότητας εκτέλεσης μαθηματικών πράξεων.
  5. Αποπροσανατολισμός: Χάνεται, δεν μπορεί να βρει τον δρόμο για το σπίτι.
  6. Μείωση συντονισμού των κινήσεων, αδυναμία να εκτελέσει επιδέξιες κινήσει.
  7. Αλλαγές στην προσωπικότητα: Το εξωστρεφές άτομο μπορεί να γίνει εσωστρεφές, το στοργικό άτομο μπορεί να γίνει αδιάφορο ή καχύποπτο και ευερέθιστο.
  8. Αλλαγές στο συναίσθημα, που περιλαμβάνουν ανησυχία, μελαγχολία και υπερσυγκινησία.

10 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

1.   Κερδίστε την προσοχή του ασθενούς.
2.   Μιλάτε καθαρά, σύντομα, με σαφείς προτάσεις
3. Να είστε πρόθυμος να επαναλαμβάνετε και να τροποποιείτε τις φράσεις σας.
4.   Χρησιμοποιείτε την απλή καθομιλούμενη γλώσσα.
5.   Κρατήστε φιλικό τον τόνο της φωνής σας δείχνοντας συμπάθεια.
6.   Ρωτάτε απλές ερωτήσει.
7.   Αποφύγετε τις παιδικές κουβεντούλες.
8.   Αποφύγετε τα επίθετα - για σαφήνεια χρησιμοποιείτε ονόματα.
9.   Επαινέστε και ενθαρρύνετε τον ασθενή σας.
10. Δείξτε στοργή.

Ασφάλεια μέσα στο σπίτι

Κάποια από τα συμπτώματα της άνοιας τύπου Alzheimer - η απώλεια μνήμης ή σύγχυση και η ανάγκη άσκοπου βηματισμού ή περιπλάνησης -κάνουν αναγκαίο να δείτε τα πράγματα με άλλο μάτι. Θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι ο ασθενής σας είναι ασφαλής μέσα και γύρω από το σπίτι και ότι όλη η οικογένεια έχει όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος. 

ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

  Μην αλλάζετε δραστικά το χώρο στον οποίο ζει και κινείται. Προχωρήστε σ'αυτές τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για την ασφάλεια του ασθενούς σας και της οικογένειας.
  Κάντε αλλαγές σταδιακά. Προσπαθήστε να παρακολουθείτε την εξέλιξη της νόσου και καθώς επιδεινώνεται προχωρήστε στις απαραίτητες προσαρμογές του χώρου σταδιακά.
  Κάντε αλλαγές που θα κάνουν και τη δική σας ζωή εύκολη. Οι ασθενείς συνηθίζουν να παίρνουν αντικείμενα που βρίσκουν γύρω τους και να τα κρύβουν σε απίθανα μέρη, τα οποία μετά δεν θυμούνται. Βάλτε σε απόσταση ασφαλείας τα κλειδιά σας και άλλα χρήσιμα αντικείμενα που μετακινούνται εύκολα.

Ο γιατρός σας από την εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: