Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Φιστίκι Αιγίνης, ο «πράσινος χρυσός» της Ελλάδας



Φιστίκι Αιγίνης, ο «πράσινος χρυσός» της Ελλάδας

Ένα από τα ιδιαίτερα ΠΟΠ προϊόντα της χώρας μας, το φιστίκι από την Αίγινα, όχι μόνο ξεχωρίζει για την ποιότητα και τη γεύση του κερδίζοντας δίκαια την διεθνή πρωτιά αλλά παράλληλα, αποτελεί εξαιρετική υπερτροφή για τον οργανισμό μας.
Αυτό που εμείς αποκαλούμε φιστίκι Αιγίνης είναι γνωστό και ως ο «χαμογελαστός καρπός» στο Ιράν και το «ευτυχισμένο φιστίκι» στην Κίνα. Είναι, επίσης, γνωστό και ως το «πράσινο αμύγδαλο».



Οι ξηροί καρποί είναι προϊστορικό σνακ! Είναι ένα από τα παλαιότερα δέντρα σε ανθοφορία και οι άνθρωποι έχουν φάει φιστίκια για τουλάχιστον 9.000 χρόνια πριν. Πλέον, τα κελυφωτά φιστίκια είναι ένα από τους δύο καρπούς που αναφέρονται στη Βίβλο.
Τα φιστικιά (επιστ. Πιστακία η γνησία, Pistacia vera) κατάγονται από το Ιράν και ήταν γνωστή στους Έλληνες ήδη από τον Θεόφραστο. Τα πρώτα ίχνη της φιστικιάς εντοπίζονται την 7η χιλιετία π.Χ. .
Ανάμεσα στα φυτά που έγιναν γνωστά από τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου αναφέρεται και η φιστικιά και την περίοδο του Βυζαντίου ο καρπός της ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής. Σήμερα το Ιράν έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο. Ακολουθούν οι Η.Π.Α., η Τουρκία και η Συρία και στην Ελλάδα πέρα από την Αίγινα καλλιεργείται σε πολλά μέρη της.  Είναι δένδρο ιδιαίτερα ευπαθές και η καλλιέργειά του απαιτεί πολύ συγκεκριμένες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.
Ο πρώτος οργανωμένος φιστικιώνας έγινε το 1860 από τον Δ. Παυλίδη (της γνωστής σοκολατοβιομηχανίας) στο κτήμα του στο Ψυχικό. Το πρώτο δενδρύλλιο φιστικιάς λέγεται πως έφερε στην Αίγινα πιθανότατα από τη Συρία ο γιατρός Νίκος Περόγλου το 1896, δημιουργώντας και τον πρώτο παραθαλάσσιο φιστικιώνα έκτασης είκοσι στρεμμάτων.  Οι δικές του επίμονες προσπάθειες ώθησαν και έπεισαν τους  αγρότες  της Αίγινας να αντικαταστήσουν τις ελιές και τα κλήματα που καλλιεργούσαν μέχρι τότε, με φιστικιές αξιοποιώντας τις ιδιαιτερότητες του εδάφους και του κλίματος του νησιού που προσδίδουν στον καρπό ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, εξαιρετική γεύση και άρωμα.
Το 1947 δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος Φιστικοπαραγωγών Αιγίνης σε μια προσπάθεια να δοθεί έμφαση στην ποιότητα.


Τα φιστίκια Αιγίνης είναι από τις 2 Ιουλίου του 1996 προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για να προστατευτεί από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Είναι μοναδικό προϊόν αφού ένας σπάνιος συνδυασμός ικανού αριθμόν παραγόντων του δίνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που το κάνουν διάσημο. Η πρώτη θέση πρέπει να αναζητηθεί στο ξηροθερμικό περιβάλλον, στη γειτνίαση της θάλασσας και στη χαμηλή υγρασία που παράγουν ένα πραγματικά ευγενές προϊόν με μεγάλη περιεκτικότητα υγιεινών ουσιών. Επιπλέον η ξήρανση στον ήλιο ενδυναμώνει εντυπωσιακά τις οργανοληπτικές ιδιότητες τον καρπού ενώ αντίθετα το καβούρντισμα καταστρέφει τα πολύτιμα συστατικά του. Τα φιστίκια Αιγίνης έχουν χαρακτηριστεί ΥΤΓΕΡΤΡΟΦΗ και όχι άδικα.
Σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς περιέχει λιγότερα λιπαρά και περισσότερους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Μια σύγκριση 27 ξηρών καρπών που έγινε από Αμερικανούς επιστήμονες έδειξε ότι τα φιστίκια Αιγίνης έχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυτοστερολών. Οι φυτοστερόλες είναι οι ίδιες ουσίες που χρησιμοποιούνται στις διάφορες  μαργαρίνες για να χαμηλώσουν την χοληστερίνη, μόνο που με τα φιστίκια τις λαμβάνεις στη φυσική τους μορφή (όχι επεξεργασμένη). Πενήντα (50) γραμμάρια φιστίκια την ημέρα είναι ο υγιεινός τρόπος για να επιτευχτεί αυτό. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι άτομα που καταναλώνουν φιστίκια Αιγίνης έχουν πιο ελαστικές αρτηρίες, χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και μεγαλύτερη προστασία από κάποιες μορφές καρκίνου (περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά). Αν και οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά, τα φιστίκια όπως και τα φουντούκια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι επίσης ευεργετικά για την καρδιά.
Τα φιστίκια Αιγίνης υπερέχουν σε περιεκτικότητα από όλους τους άλλους καρπούς σε πρωτεΐνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συγκεκριμένα 2 χουφτες φιστίκια αντιστοιχούν σε μία μερίδα κρέας, άρα είναι ιδανικό συστατικό μιας χορτοφαγικής δίαιτας και όχι μόνο. Περιέχουν βιταμίνη Β3 (νιασίνη) η οποία ελευθερώνει ενέργεια από τα κύτταρα και συμβάλλει στην καλή υγεία τον δέρματος. Εικοσιπέντε (25) γραμμάρια φιστίκια περιέχουν το 10% από τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως η βιταμίνη Β6 (Θειαμίνη), μαγνήσιο, φώσφορο και χαλκό.
Τέλος πολύ πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν τα συστατικά λουτείνη και ζεαξανθίνη τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση στα μάτια.

Συμπερασματικά



Τα φιστίκια :

1. Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά τα οποία μας προστατεύουν από τη γήρανση. Από που προέρχεται το πράσινο χρώμα; Τα φιστίκια Αιγίνης θεωρείται «πολύχρωμος» καρπός, επειδή περιέχει πράσινη και μοβ απόχρωση, λόγω των αντιοξειδωτικών.
2. Σε χορταίνουν. Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να σε βοηθήσουν να φας πιο αργά επειδή χρειάζεται να τα ξεφλουδίσεις, ενώ τα κελύφη τους χορταίνουν το μάτι σου μειώνονοντας την πρόσληψη σε θερμίδες. Μια μελέτη για τη διατροφική συμπεριφορά έδειξε ότι όσοι κατανάλωσαν φιστίκια Αιγίνης έφαγαν 41% λιγότερες θερμίδες από ό, τι εκείνοι που κατανάλωσαν φιστίκια χωρίς κέλυφος. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως «The Pistachio Principle».
3. Ακόμη και 25 γραμμάρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν 10% από τις ημερήσιες ανάγκες σου σε πρωτεϊνη, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, θειαμίνη και φώσφορο. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6, χαλκού και μαγγανίου.
4. Αγαπούν την καρδιά σου. Αν και οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν πολυακόρεστα λιπαρά, τα φιστίκια Αιγίνης είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι ευεργετικά για την καρδιά. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας χούφτας καθημερινά από ξηρούς καρπούς, όπως τα κελυφωτά φιστίκια, ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
5. Μειώνουν τη χοληστερόλη. Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες, ουσίες που αποδεδειγμένα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.
6. Σε ηρεμούν. Περιέχουν υψηλή ποσότητα καλίου, το οποίο βοηθάει τον οργανισμό να μειώσει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, περισσότερο από κάθε άλλο ξηρό καρπό.
7. Μπορούν να σε αδυνατίσουν. Δύο χούφτες φιστίκια αντιστοιχούν σε μία μερίδα κρέας, καθώς παρέχουν πρωτεΐνη. Δεν τρως φιστίκι, μπριζόλα τρως! Έρευνες δείχνουν ότι κόβουν την όρεξη και δεν ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που φαίνεται ότι συμβάλλουν και στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Επιπλέον, είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, ενώ παράλληλα ο συνδυασμός πρωτεΐνης και λίπους είναι ιδανικός για να σου κόψει την όρεξη.
8. Κάνουν καλό στην όρασή σου. Περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία έχουν την ιδιότητα να απορροφούν την ακτινοβολία που δέχεται ο οφθαλμός καθημερινά, προστατεύοντας τα μάτια σου από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: