Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝ ΚΕΛΕΡ



Ο ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝ ΚΕΛΕΡ
                                                                                   
Η Έλεν Κέλερ γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1888 σε μια μικρή πόλη στην Πολιτεία της Αλαμπάμα. Ήταν ένα μεγαλόσωμο μωρό και όλα έδειχναν ότι θα γινόταν ένα υγιές κοριτσάκι. Ξαφνικά όμως όλα άλλαξαν. Όταν ήταν 19 μηνών, η Έλεν αρρώστησε βαριά και έχασε ολότελα την ικανότητα της να ακούει και να βλέπει


ΤΟ «ΑΓΡΙΜΙ»


Για την Έλεν ήταν πολύ δύσκολο να μάθει οτιδήποτε. Εξαιτίας της κώφωσης και της τύφλωσης της, κανένας δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί της. Και, δυστυχώς, ούτε εκείνη μπορούσε να επικοινωνήσει με κανέναν. Οι βασικοί κανόνες συμπεριφοράς και τα μαθήματα δεν είχαν νόημα για εκείνη, γι' αυτό και τη φώναζαν «αγρίμι». Το 1886, ωστόσο, η μαμά της έμαθε για τη σχολή τυφλών Πέρκινς, που είχε ιδρύσει στη Βοστόνη ο Γκράχαμ Μπελ, ο εφευρέτης του τηλεφώνου. Η μητέρα της Έλεν έγραψε στον προϊστάμενο της σχολής ζητώντας ένα δάσκαλο για την κόρη της. Και πράγματι, έστειλαν την καλύτερη μαθήτρια της σχολής, την Αν Σάλιβαν, 21 ετών. Τη μέρα που έφτασε στο σπίτι των Κέλερ, το Μάρτιο του 1887, η ζωή της εξάχρονης Έλεν άλλαξε οριστικά.

ΑΝ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΑ


Η Αν Σάλιβαν, που είχε επίσης πολύ χαμηλή όραση, καταγόταν από φτωχή οικογένεια που δεν είχε τα χρήματα να τη φροντίσει.
Σε ηλικία 14 χρόνων είχε πάει στη σχολή Πέρκινς για να εργαστεί ως δασκάλα σε παιδιά με προβλήματα όρασης. Η Αν έπρεπε να βρει έναν τρόπο να κάνει την Έλεν να καταλάβει τις λέξεις και τη σημασία τους. Άρχισε να της μαθαίνει τα γράμματα της αλφαβήτου σχηματίζοντας τα στην παλάμη της. Ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε, γιατί ακόμα κι αν η Έλεν μάθαινε τα γράμματα δεν άκουγε τις λέξεις ούτε μπορούσε να καταλάβει τι σήμαιναν, αφού ποτέ δεν είχε δει τι είναι, με τι μοιάζει ένα δέντρο, η θάλασσα, ένα σύννεφο ή το ηλιοβασίλεμα... Ύστερα από ένα μήνα, όμως, ξαφνικά όλα άλλαξαν.
Η Αν σκέφτηκε να πετάξει στο πρόσωπο της Έλεν νερό από μια αντλία στην αυλή. Αμέσως μετά κράτησε το χέρι της μικρής κάτω απ' την αντλία, γράφοντας τη λέξη Ν-Ε-Ρ-Ο στην παλάμη της. Το πρόσωπο της Έλεν έλαμψε από χαρά. Η λέξη είχε ζωντανέψει σε μια στιγμή. Εκείνη τη μέρα έμαθε 30 λέξεις! Τώρα πια η Έλεν είχε τόσα να κάνει, που δε συμπεριφερόταν σαν αγρίμι. Και η δύναμη του μυαλού της ήταν ολοφάνερη. Μάθαινε γρήγορα λέξεις και ύστερα ολόκληρες προτάσεις. Σύντομα ήταν σε θέση να επικοινωνήσει χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των κωφών, σχηματίζοντας λέξεις με τα χέρια της. Αλλά στην Έλεν δεν έφτανε μόνο αυτό. Έμαθε να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ (όπου ανάγλυφες τελίτσες πάνω στο χαρτί αντιπροσωπεύουν τα γράμματα της αλφαβήτου). Όμως, ακόμα πιο θεαματικό ήταν το γεγονός ότι θέλησε να μάθει να γράφει κανονικά. Έτσι, βάζοντας ένα χάρακα στη σελίδα της για οδηγό, σχημάτιζε τετραγωνισμένα μεν, αλλά αρκετά ευανάγνωστα γράμματα.

ΕΞΩ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Το 1888, σε ηλικία 8 χρόνων, η Έλεν έφυγε για πρώτη φορά από το σπίτι της. Αυτή και η Αν παρευρέθηκαν στο σχολείο Πέρκινς ως φιλοξενούμενες του διευθυντή. Όλοι λάτρεψαν την Έλεν, η οποία είχε ήδη αρχίσει να γράφει μικρές ιστορίες. Μερικοί καχύποπτοι, βέβαια, είπαν ότι έγραφε υπερβολικά καλά για άτομο που δεν μπορούσε να δει ή να ακούσει τη φύση. Αλλά η Έλεν είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην εξοχή! Η Αν την είχε διδάξει να αγγίζει, να μυρίζει και να γεύεται την επαφή της με τη φύση. Ήθελε να την κάνει περίεργη, να τη μάθει να ρωτάει και να ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω της. Και, για το υπόλοιπο της ζωής της, η Έλεν τρελαινόταν να μυρίζει και να αγγίζει τα λουλούδια και να αισθάνεται τον αέρα στο πρόσωπο της... Ήταν περίεργη για όλα!

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ


Στα 13 της χρόνια η Έλεν πήγε μαζί με την Αν σε μια σχολή μόνο για κωφούς. Ήταν η μόνη μαθήτρια που ήταν κωφή και τυφλή. Η Αν διάβαζε και έγραφε τα πάντα στην παλάμη της Έλεν. Ήταν ο μόνος τρόπος, αφού ελάχιστα βιβλία εκείνη την εποχή ήταν γραμμένα στη μέθοδο Μπράιγ. Έτσι, η Έλεν μελέτησε γαλλικά, γερμανικά και λατινικά. Έμαθε να παίζει σκάκι και να ιππεύει. Ήταν σε θέση να επικοινωνεί με τους πάντες γύρω της.
Το 1896, η δεκαεξάχρονη Έλεν πήγε σε σχολή του Κέιμπριτζ για νέες κοπέλες, προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Κολέγιο Ράντκλιφ. Το κολέγιο αυτό ήταν παράρτημα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, και ως τότε δεν επιτρεπόταν να φοιτούν εκεί γυναίκες. Η Έλεν, το 1899, δεν ήταν απλώς η πρώτη γυναίκα, αλλά και ο πρώτος κωφός και τυφλός άνθρωπος που έγινε δεκτός.

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Η ΕΛΕΝ ΚΕΛΕΡ;


Η Έλεν συνάντησε πολλούς διάσημους, όπως τον Μαρκ Τουέιν (συγγραφέα του Τομ Σόγερ), τον Γκράχαμ Μπελ, ο οποίος εφεύρε το τηλέφωνο, τον Τσάρλι Τσάπλιν και άλλους. Το 1902, λίγο πριν πάρει το πτυχίο της, δημοσίευσε το πρώτο βιβλίο της.
Έγραψε συνολικά 14 βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε 50 γλώσσες! Πίστευε ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και ότι η κοινωνία πρέπει να βασίζεται στις ανάγκες των ανθρώπων κι όχι στη δύναμη ή τα χρήματα τους.
Ταξίδεψε σε 39 χώρες και βοήθησε πολλά κωφά και τυφλά παιδιά και τραυματίες πολέμου.
Η ζωή της Έλεν αποτέλεσε αντικείμενο κινηματογραφικών ταινιών, βιβλίων και θεατρικών έργων, ενώ η ίδια πήρε βραβείο Όσκαρ το 1955 για ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της. Η ακλόνητη αποφασιστικότητα της και το ότι απέδειξε πως ένας άνθρωπος με ειδικές ανάγκες μπορεί να καταφέρει τόσα πολλά βοήθησε να αλλάξουν νόμοι και να δημιουργηθούν προγράμματα για τους ανθρώπους αυτούς. Πέθανε στον ύπνο της το 1968.

ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΣΑΛΙΒΑΝ


Η Άννα Σάλιβαν (Johanna "Anne" Mansfield Sullivan Macy, 14 Απριλίου 1866 - 20 Οκτωβρίου 1936) ήταν Αμερικανίδα παιδαγωγός με ιρλανδικές ρίζες.
Γεννήθηκε στη Βοστόνη από φτωχή οικογένεια. Οι γονείς της ήταν Ιρλανδοί. Είχε δυο αδέρφια.
Η Άννα Σάλιβαν άρχισε να χάνει την όρασή της από μια μόλυνση που λέγεται τράχωμα, ενώ o αδερφός της Τζίμη Σάλιβαν είχε φυματίωση. Η μητέρα τους πέθανε από φυματίωση το 1874 και ο πατέρας τους εγκατέλειψε τα τρία παιδιά σε κάποιους συγγενείς του. Το 1875 ο Τζίμη και η Άννα Σάλιβαν βρέθηκαν σε ένα φτωχοκομείο και εκεί ο Τζίμη πέθανε από φυματίωση. Η Άννα σπούδασε μαθηματικά, επιστήμες και ιστορία στο ίδρυμα Πέρκινς για τυφλούς. Έμαθε και τη γραφή Μπράιγ και μετά από εγχείρηση ξαναβρήκε την όρασή της. Βρήκε δουλειά ως παιδαγωγός στην οικογένεια Κέλερ και φρόντισε την μικρή  Έλεν Κέλλερ, που ήταν τυφλή και κωφή. Πέθανε σε ηλικία 70 ετών.

KAI ΤΑΙΝΙΕΣ



Η ζωή και το έργο της Ανν Σάλιβαν με την Έλεν Κέλερ γυρίστηκε το 1962 σε ταινία με τίτλο The Miracle Worker (στο ελληνικό κοινό παρουσιάστηκε με τον τίτλο «Το θαύμα της Άννι Σάλιβαν») με σκηνοθέτη τον Άρθουρ Πεν, με πρωταγωνίστριες την Αν Μπάνκροφτ και την Πάτι Ντιούκ. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό του Γουίλιαμ Γκίμπσον, ο οποίος το εμπνεύστηκε από το μυθιστόρημα της Έλεν Κέλερ «Η ιστορία της ζωής μου». Η ταινία χάρισε το Όσκαρ Α' και Β' γυναικείου ρόλου στις πρωταγωνιστριές της Αν Μπάνκροφτ και Πάτι Ντιουκ αντιστοίχως.
Η ταινία έκανε τεράστια επιτυχία μετά την προβολή της συγκινώντας τόσο το κοινό όσο και τους κριτικούς. Η ακαδημία των Όσκαρ την πρότεινε για 5 βραβεία Όσκαρ και κέρδισε δύο, ένα για την Μπανκροφτ κι ένα για την Ντιουκ. Η Μπάνκροφτ βρέθηκε συνυποψήφια με δύο ιερά τέρατα του κινηματογράφου τη Μπέτι Ντέιβις, η οποία θεωρούνταν φαβορί για το «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;» (Whatever Happened To Baby Jane?), και την Κάθριν Χέπμπορν για το «Μακρύ ταξίδι μέσα στη νύχτα» (Long Day's Journey Into The Night). Η Μπάνκροφτ πιστεύοντας ότι δεν είχε καμία τύχη προτίμησε να παραμείνει στο Broadway όπου εμφανιζόταν στο θεατρικό του Μπέρτολντ Μπρεχτ «Μάνα Κουράγιο». H Τζόαν Κρόφορντ που ήθελε να σαμποτάρει τη συμπρωταγωνίστριά της στο «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν», Μπέτι Ντέιβις, είχε προτείνει στην Μπάνκροφτ να παραλάβει εκείνη το Όσκαρ για λογάριασμό της. 'Οταν το όνομα της νικήτριας ανακοινώθηκε από το μεγάφωνο η Κρόφορντ παραμέρισε την σαστισμένη Ντέιβις και παρέλαβε το Όσκαρ για λογαριασμό της Μπάνκροφτ λέγοντας: H Αν μου έδωσε το εξής σημείωμα: "Αγαπητή Τζόαν οι λόγοι για τους οποίους κέρδισα είναι τρεις: ο Φρεντ Κόου, ο Άρθουρ Πεν κι ο Γουίλιαμ Γκίμπσον. 'Ετσι η Αν Μπάνκροφτ η οποία είχε προσπαθήσει, χωρίς μεγάλη επιτυχία, να κατακτήσει το Χόλιγουντ τη δεκαετία του '50 έγινε σταρ και έκανε τεράστια καριέρα στον κινηματογράφο τα χρόνια που ακολούθησαν.


Με αφορμή το ίδιο θέμα υπήρξαν μεταγενέστερα άλλες δύο ταινίες :
The Miracle Worker (1979 film) με την Patty Duke ως Annie Sullivan και την Melissa Gilbert ως Helen Keller και
The Miracle Worker (2000 film) με την Alison Elliott ως Annie Sullivan and την Hallie Kate Eisenberg ως Helen Keller
Πηγή :
ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (Της Γιολάντας Τσιαμπόκαλου)
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ 
YOU TUBE “The Miracle Worker”

Δεν υπάρχουν σχόλια: