Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Μουντιάλ 2010: Σήμερα η κλήρωση των ομίλων

Ο επικεφαλής οργάνωσης της τελετής κλήρωσης, ο ελληνικής καταγωγής - τρίτης γενιάς -, Γιώργος Μαζαράκης, επισημαίνει ότι «oι Αφρικανοί ξέρουν πώς να γιορτάζουν. Αυτή η κλήρωση θα είναι μια γιορτή για το Παγκόσμιο Κύπελλο που έρχεται και θέλουμε να έχει κάτι από Αφρική».

Στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής χτυπάει σήμερα η καρδιά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, καθώς θα διεξαχθεί η κλήρωση των οκτώ ομίλων του Μουντιάλ που θα γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι στην αφρικανική χώρα.

Η κλήρωση θα ξεκινήσει το απόγευμα (7 μ.μ. ΝΕΤ) και ας ελπίσουμε ότι θα είναι καλή για την εθνική μας ομάδα, η οποία θα βρεθεί για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου.

Η FIFA με κλειδάριθμους θα αποφύγει την παρουσία ομάδων από την ίδια ήπειρο στον ίδιο όμιλο, εκτός από την Ευρώπη, από την οποία θα υπάρχουν δύο ομάδες σε πέντε από τους οκτώ ομίλους.


Το «παρών» στην κλήρωση θα δώσουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Γιάκομπ Ζούμα, ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ, ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί, ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Φρεντερίκ Ντε Κλερκ και ο αιδεσιμότατος Ντέσμοντ Τούτου (αμφότεροι τιμημένοι με Νόμπελ Ειρήνης), καθώς και παλιοί αστέρες του ποδοσφαίρου, όπως ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο Εουσέμπιο και ο Ροζέ Μιλά, αλλά και αστέρες του Χόλιγουντ, όπως η Σάρλιζ Θέρον, και αθλητές-σύμβολα της Αφρικής, όπως ο Αιθίοπας Ολυμπιονίκης του στίβου Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ.

Ακόμη μέσω βίντεο θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και νομπελίστας Ειρήνης, Νέλσον Μαντέλα.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος, ο ομοσπονδιακός προπονητής Οτο Ρεχάγκελ και ο συνεργάτης του Γιάννης Τοπαλίδης, αλλά και ο τεχνικός διευθυντής της εθνικής ομάδας, Τάκης Φύσσας.

Λόγω τιμωρίας του για δηλώσεις

Μόνο ο Ντιέγκο θα λείπει...

Από τους προπονητές των 32 εθνικών ομάδων που έχουν προκριθεί στο Μουντιάλ του ερχόμενου καλοκαιριού, ο μοναδικός που θα λείψει στη σημερινή κλήρωση είναι ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος είναι τιμωρημένος από την FIFA εξαιτίας δηλώσεων που έκανε αμέσως μετά την πρόκριση της Αργεντινής στην τελική φάση.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα μετά την πρόκριση της Αργεντινής είχε ξεσπάσει κατά πάντων.

Ο Ντιέγκο τα είχε βάλει με τους δημοσιογράφους και με όσους τον αμφισβήτησαν στη διάρκεια της προκριματικής φάσης στη Νότια Αμερική, όπου η αλήθεια είναι ότι η Αργεντινή δεν είχε και τόσο καλή παρουσία, αλλά την τελευταία αγωνιστική πήρε ένα από τα τέσσερα εισιτήρια της πρόκρισης, νικώντας μέσα στο Μοντεβιδέο την Ουρουγουάη.

Μετά από 'κείνο το παιχνίδι... ξέσπασε ο Μαραντόνα, που ακόμα και ως προπονητής παραμένει το «κακό παιδί» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και ένας ορκισμένος εχθρός του Ελβετού πρόεδρου της FIFA, Σεπ Μπλάτερ...



Παρουσία πολλών επίσημων προσκεκλημένων θα γίνει στις 4.11.09 στο Ντέρμπαν η κλήρωση της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο θα φιλοξενηθεί το καλοκαίρι στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, με την Ελλάδα να είναι παρούσα για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Το «παρών» θα δώσουν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Γιάκομπ Ζούμα, ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ, ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί, ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Φρεντερίκ Ντε Κλερκ και ο αιδεσιμότατος Ντέσμοντ Τούτου (αμφότεροι τιμημένοι με Νόμπελ Ειρήνης), καθώς και παλιοί αστέρες του ποδοσφαίρου, όπως ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο Εουσέμπιο και ο Ροζέ Μιλά, αλλά και αστέρες του Χόλιγουντ, όπως η Σάρλιζ Θέρον, και αθλητές-σύμβολα της Αφρικής, όπως ο Αιθίοπας Ολυμπιονίκης του στίβου Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ.

Ακόμη μέσω βίντεο θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και νομπελίστας Ειρήνης, Νέλσον Μαντέλα.

Στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας θα βρίσκεται τελικά η Ελλάδα στην κλήρωση του Μουντιάλ 2010, που θα γίνει στις 4.11.09 (7 μ.μ. - ΝΕΤ) στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Χθες, η ΦΙΦΑ ανακοίνωσε τον τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας και η έκπληξη της τελευταίας στιγμής ήταν η τοποθέτηση της Ολλανδίας στο 1ο γκρουπ, αντί της Γαλλίας.

O πρόεδρος FIFA Zόζεφ Μπλάτερ, χθες στο Κέιπ Τάουν κατά την παρουσίαση των ομίλων, ανάλογα με τη δυναμικότητα των ομάδων.

Σύμφωνα με τις εξελίξεις, η εθνική ομάδα της χώρας θα αποφύγει στην αυριανή κλήρωση τις Δανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ελβετία. Επικεφαλής των ομίλων θα είναι η διοργανώτρια Νότια Αφρική, η κάτοχος του τίτλου Ιταλία και οι Αργεντινή, Βραζιλία, Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία και η Ολλανδία.

Στο δεύτερο γκρουπ είναι οι ομάδες από την Ασία (Αυστραλία, Ιαπωνία, Βόρεια Κορέα, Νότια Κορέα), από την Κεντρική Αμερική και Καραϊβική (Ονδούρα, Μεξικό, ΗΠΑ) και από την Ωκεανία (Νέα Ζηλανδία).

Στο τρίτο γκρουπ τοποθετήθηκαν οι ομάδες από την Αφρική (Αλγερία, Καμερούν, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Νιγηρία) και από τη Νότια Αμερική (Χιλή, Παραγουάη, Ουρουγουάη).

Ως διοργανώτρια, η Νότια Αφρική θα είναι επικεφαλής στον 1ο όμιλο και οι υπόλοιπες επτά ομάδες θα κληρωθούν στους ομίλους 2 έως 8. Επίσης αξίζει να επισημανθεί ότι στο ίδιο γκρουπ δεν θα συμπεριλαμβάνονται δύο ομάδες από την ίδια ήπειρο, με εξαίρεση την Ευρώπη, που έχει τις περισσότερες εκπροσωπήσεις (σε κάθε όμιλο θα είναι μάξιμουμ δύο ομάδες από τη Γηραιά Ηπειρο). Συνοπτικά τα γκρουπ είναι:

A' γκρουπ: Νότια Αφρική, Ιταλία, Αργεντινή, Βραζιλία, Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία.

Β' γκρουπ: Γαλλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ελβετία, Ελλάδα, Σερβία, Δανία, Σλοβακία.

Γ' γκρουπ: Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Καμερούν, Νιγηρία, Αλγερία, Παραγουάη, Χιλή, Ουρουγουάη.

Δ' γκρουπ: Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Β. Κορέα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ, Μεξικό, Ονδούρα.

Η αποστολή: «Δεμένοι σαν οικογένεια» στη Ν. Αφρική

Στο Κέιπ Τάουν βρίσκεται, από χθες το μεσημέρι, η αντιπροσωπεία της ΕΠΟ προκειμένου να πάρει μέρος στην κλήρωση της Παρασκευής, όπου θα γίνει ο καταρτισμός των ομίλων της τελικής φάσης του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής.

Η ελληνική αποστολή αναχώρησε αργά το βράδυ της Τρίτης και, παρά την κούραση του ταξιδιού, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος έκανε λόγο για «...μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή που βρισκόμαστε για δεύτερη φορά στις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη προτίμηση για την κλήρωση. Θέλουμε να έχουμε μια καλή παρουσία στο Μουντιάλ. Θα κοιτάξουμε ένα - ένα τα παιχνίδια».

Εκτός του «ισχυρού άνδρα» της ομοσπονδίας, στο Κέιπ Τάουν ταξίδεψαν και ο τιμ μάνατζερ της εθνικής, Τάκης Φύσσας και ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της ΕΠΟ. «Δεν υπάρχουν εύκολες ή δύσκολες κληρώσεις. Θέλουμε να πάμε οργανωμένα στο Μουντιάλ και ''δεμένοι'' σαν οικογένεια, όπως και τώρα. Υπάρχουν ομάδες που τις ξέρουμε και άλλες όχι. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Η πρόκριση στην επόμενη φάση, αν και κοιτάμε ξεχωριστά τα παιχνίδια», τόνισε από την πλευρά του ο Φύσσας.

Να σημειωθεί πως, μετά την κλήρωση της Παρασκευής, οι Φύσσας και Τοπαλίδης θα παραμείνουν στη Νότια Αφρική, προκειμένου να «τσεκάρουν» διάφορα προπονητικά κέντρα, αλλά και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Φάνης Γκέκας: Τρίτος σκόρερ στον κόσμο

Το όνομα του Φάνη Γκέκα «φιγουράρει» στην τελευταία έκδοση του περιοδικού των διοργανωτών του Μουντιάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στην κλήρωση της Παρασκευής. Οπως αναφέρεται στο έντυπο, ο άσος της Μπάγερ Λεβερκούζεν και ο Ουμπέρτο Σουάζο «...είναι οι μοναδικοί πρώτοι σκόρερ από τις έξι προκριματικές ζώνες για το Μουντιάλ, καθώς τα γκολ τους έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο για την πρόκριση των ομάδων τους στα τελικά».

Τη συμβολή του Φάνη Γκέκα στην πρόκριση της Εθνικής επισημαίνει ο διαδικτυακός τόπος της FIFA.

Αναφορά στο πρόσωπο του Λαρισαίου στράικερ έκανε και το επίσημο σάιτ της ΦΙΦΑ, επισημαίνοντας τη συμβολή του στην πρόκριση της Εθνικής στην τελική φάση.

Ο Φάνης Γκέκας αναδείχτηκε τρίτος σκόρερ στον κόσμο (δηλαδή και στις έξι προκριματικές ζώνες για το Μουντιάλ του 2010) σε αυτή την προκριματική φάση αλλά στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής θα είναι ο πρώτος σκόρερ των προκριματικών, αφού ο Μουμουνί Νταγκανό της Μπουρκίνα Φάσο (με 12 γκολ σε 9 ματς έναντι των 10 σε 11 ματς του Ελληνα φορ) και ο Οσέα Βακαταλεσάου από τα Φίτζι (με 12 γκολ σε 10 ματς) δεν θα είναι εκεί.

Η ΦΙΦΑ, με τα υπόλοιπα στατιστικά της προκριματικής φάσης, έδωσε και επίσημα τους πρώτους σκόρερ της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ, με τον Γκέκα να φιγουράρει στην τρίτη θέση στον κόσμο!

Οι Τοπ σκόρερ:

1. Μουμουνί Νταγκανό (Μπουρκίνα Φάσο)/Ζώνη Αφρικής/12 γκολ σε 9 ματς

2. Οσέα Βακαταλεσάου (Φίτζι)/Ζώνη Ωκεάνιας/ 12 γκολ σε 10 ματς

3. Φάνης Γκέκας (Ελλάδα)/Ζώνη Ευρώπης/10 γκολ σε 11 ματς

4. Ουμπέρτο Σουάζο (Χιλή)/Ζώνη Ν. Αμερικής/10 γκολ σε 18 ματς

5. Σαϊρούτ Σαϊκαμντί (Ταϊλάνδη)/Ζώνη Ασίας/8 γκολ σε 8 ματς

6. Μαξίμ Σατσίχ (Ουζμπεκιστάν)/Ζώνη Ασίας/8 γκολ σε 11 ματς

7. Ρούντις Κοράλες (Ελ Σαλβαδόρ)/Ζώνη Κ. Αμερικής/8 γκολ σε 17 ματς

Λάμψη με Σαρλίζ Θέρον - Πάνω από 200 εκατ. τηλεθεατές

Η πανέμορφη ηθοποιός θα βοηθήσει στην αυριανή κλήρωση.

Η κάτοχος του βραβείου Οσκαρ, Σαρλίζ Θέρον, η οποία κατάγεται από τη Νότια Αφρική θα είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην αυριανή κλήρωση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010, που θα διεξαχθεί στο εκθεσιακό κέντρο του Κέιπ Τάουν. Η πανέμορφη ηθοποιός θα βρίσκεται δίπλα στο γενικό γραμματέα της ΦΙΦΑ, Ζερόμ Βάλκε, ο οποίος θα διευθύνει την κλήρωση.

Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια τηλεθεατές από 200 χώρες του κόσμου εκτιμάται ότι θα παρακολουθήσουν την κλήρωση του Μουντιάλ, που θα ξεκινήσει στις 11 Ιουνίου 2010 και θα ολοκληρωθεί με το μεγάλο τελικό ένα μήνα αργότερα (11/07).

Οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για κατάρριψη του προηγούμενου ρεκόρ τηλεθέασης, που παρατηρήθηκε στην προηγούμενη κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας. Περίπου 2.000 είναι οι επίτιμοι καλεσμένοι και 1.700 οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι απ' ολόκληρο τον πλανήτη.

«Jabulani»: Για «πανηγύρι» και σταθερές πτήσεις


Και το όνομα αυτής «Jabulani». Πρόκειται για την επίσημη μπάλα του Μουντιάλ 2010. Στη γλώσσα της Νοτίου Αφρικής σημαίνει «πανηγύρι». Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία η μπάλα εξασφαλίζει σταθερές «πτήσεις» και τέλεια πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες.

Τα χρώματά της είναι 11, αριθμός που συμβολίζει τους παίκτες μιας ομάδας, αλλά και τις 11 διαλέκτους της Νοτίου Αφρικής. Στη φωτογραφία από δρόμο του Κέιπ Τάουν, διακρίνονται μπάλες που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενα Μουντιάλ, αλλά και η «Jabulani» στο βάθος αριστερά.

Πηγή:
ΑΡΘΡΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1750448

Δεν υπάρχουν σχόλια: