Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Ανακυκλώνουμε ηλεκτρικές συσκευές







Οι ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές, όταν "γεράσουν" και πεταχτούν στα σκουπίδια, αποτελούν κινητές βόμβες για το περιβάλλον. Οι καφετιέρες, τα πλυντήρια, τα ψυγεία, οι τοστιέρες, οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες, οι Η/Υ κ.λπ. περιέχουν χημικά όπως είναι ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και ο αμίαντος, στοιχεία δηλαδή που είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία μας. Η πράσινη στάση ζωής επιτάσσει να ανακυκλώνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές και όχι να τις πετάμε σης χωματερές ή να τις παρατάμε στα πεζοδρόμια.

Για όσο διάστημα χρησιμοποιούνται οι ηλεκτρικές συσκευές σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, δεν είναι επικίνδυνες. Από τη στιγμή όμως που θα πεταχτούν, τότε η μη σωστή συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία τους μπορεί να τις καταστήσει επιβλαβείς για το περιβάλλον, λόγω της διαφυγής κάποιων από τα βλαβερά υλικά που εμπεριέχονται στις συσκευές. Γι' αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό να μην σπάνε οι συσκευές, να μην καταλήγουν στα πεζοδρόμια, στα σκουπίδια και στις χωματερές.

ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ότι κάθε χρόνο παγκοσμίως παράγονται περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων (ανάμεσά τους μεγάλες και οικιακές συσκευές, εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, φωτιστικά είδη, εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού, ιατροτεχνολογικές συσκευές, όργανα παρακολούθησης ελέγχου,συσκευές αυτόματης διανομής κ.ά.), όγκος που αντιστοιχεί στο 4% των συνολικών απορριμμάτων. Το ίδιο μέγεθος για την Ελλάδα ξεπερνά τις 200.000 τόνους.

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ που προτείνεται είναι η επιδιόρθωση και η επαναχρησιμοποίηση των συσκευών. Η ανακύκλωση και υγειονομική ταφή τους είναι η δεύτερη λύση. Η ανακύκλωση των υλικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και η απόρριψη των υπολειμμάτων σε ειδικούς χώρους είναι η ενδεδειγμένη λύση στις περιπτώσεις εκείνες που η επισκευή, είτε δεν είναι πολύ ελκυστική (λόγω κόστους) είτε είναι ανέφικτη (λόγω αδυναμίας ανεύρεσης ανταλλακτικών).

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ των ηλεκτρικών συσκευών συμβάλλουμε σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον, εξοικονομούμε ενέργεια και πρώτες ύλες.


ΠΟΙΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ


ΠΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ (ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, ογκώδεις τηλεοράσεις κ.ά.):

-με την αγορά καινούργιας συσκευής ζητώ στο κατάστημα να πάρουν πίσω την αντίστοιχη παλιά μου.
- τηλεφωνώ στον Δήμο της περιοχής μου για να ζητήσω να περισυλλέξουν τη συσκευή και την κατεβάζω στο πεζοδρόμιο, την ώρα που έχει συμφωνηθεί.

ΠΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ (καφετιέρες, σκούπες, υπολογιστές, μικρές τηλεοράσεις κα.):

- μεταφέρω τη μικροσυσκευή σε ένα από τα επιλεγμένα σημεία των συμβεβλημένων δήμων (σχολεία, ΚΕΠ, ΚΑΠΗ κα).
- μεταφέρω τη μικροσυσκευή σε ένα από τα συνεργαζόμενα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και super market.

ΠΑ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΤΉΡΕΣ οικονομίας/φθορισμού:
• μεταφέρω τους λαμπτήρες στο κοντινότερο σημείο των συμβεβλημένων δήμων.
• σε ένα από τα συνεργαζόμενα καταστήματα λιανικής.

Σε αριθμούς:

Πάνω από 2 εκατομμύρια ηλεκτρικές συσκευές ανακυκλώθηκαν στη χώρα μας το 2008, με αποτέλεσμα να διοχετευθούν στην ατμόσφαιρα 360.000 τόνοι λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Μόλις 1 στους 3 Έλληνες συμμετέχει στο πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Εταιρία Ανακύκλωσης Συσκευών AJL

6 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι θα ανακύκλωναν τις συσκευές τους, εάν έβρισκαν κάδους ανακύκλωσης.

Μόλις 3 στους 10 δήμους μετέχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης.

Info
Ανακύκλωση Συσκευών AJEL, Λ. Συγγρού 196 & Χαροκόπου 2 Καλλιθέα, τηλ.: 210-53L97.80, 210-951.56.48-9 www.electrocyde.gr

Πηγή:

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

1 σχόλιο:

Ανταλλακτικά πλυντηρίων είπε...

Πολύ σωστά. Έτσι πρέπει να κάνουμε με τις ηλεκτρικές συσκευές που είναι άχρηστες. Όσο για τους κάδους ανακύκλωσης, δεν υπάρχουν αρκετοί, σε πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας.