Ρίξτε τη χαμηλά με φυτικές ίνες
Τι δείχνουν οι νέες έρευνες για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης .
Ποιές είναι οι καλύτερες πηγές φυτικών ινών
Καλές πηγές φυτικών ινών
• Τα σιτηρά ολικής άλεσης (το πίτουρο έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες), δηλαδή ψωμί και δημητριακά, ζυμαρικά ολικής άλεσης και αναποφλοίωτο ρύζι.
• Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.
• Τα όσπρια (ξερά μπιζέλια, φασόλια, φακές).
• Τα φρούτα και τα λαχανικά.
• Τα ειδικά ροφήματα φρούτων/ λαχανικών, με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που βοηθούν όσους δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά να λαμβάνουν την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα διαιτητικών ινών.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση απασχολεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, λαμβάνοντας διαστάσεις επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακό επεισόδιο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια.
Οι προσπάθειες για τον έλεγχο της «επιδημίας» της υψηλής Αρτηριακής Πίεσης (Α.Π.) και των καρδιαγγειακών και νεφρικών επιπλοκών της έχουν παραδοσιακά επικεντρωθεί στη φαρμακευτική θεραπεία. Εν τούτοις, η φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης δεν μπορεί να αποτελέσει μονοθεραπεία, καθώς από μόνη της θεωρείται ανεπαρκής.
Ακόμη, ένας μεγάλος αριθμός ενηλίκων εμφανίζει υψηλότερες των επιθυμητών ορίων τιμές Α.Π. (στάδιο προ-υπέρτασης), που δεν απαιτούν φαρμακευτική αντιμετώπιση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι διεθνείς και παγκόσμιοι οργανισμοί συνιστούν για την πρόληψη και αντιμετώπισης της υπέρτασης την αλλαγή του τρόπου ζωής.
Αυτή η αλλαγή αφορά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, τη μείωση του stress, τη διακοπή του καπνίσματος, τη μείωση της πρόσληψης αλατιού, αλκοόλ και καφεΐνης, την αύξηση της πρόσληψης καλίου, την υιοθέτηση μιας δίαιτας πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
Σημαντικό «όπλο» σε αυτή την προσπάθεια αποτελούν, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, και οι φυτικές ίνες. Το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας αναγνωρίζει τις φυτικές ίνες ως ένα πολύ σημαντικό διατροφικό όπλο στη μάχη κατά σοβαρών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών και γαστρεντερικών προβλημάτων, του σακχαρώδους διαβήτη και της παχυσαρκίας.
Τελευταίες μελέτες αναφέρουν, ωστόσο, ότι οι φυτικές ίνες, πέρα από τον σημαντικό τους ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης, της ρύθμισης του γλυκαιμικού προφίλ στο αίμα και της ευεργετικής δράσης τους στο έντερο, έχουν και σημαντική δράση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σε έρευνες στις οποίες χορηγήθηκε ποσότητα φυτικών ινών σε άτομα με υπέρταση, παρατηρήθηκε μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ιδιότητες φυτικών ινών
• Αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων.
• Αυξάνουν τι ς καθαρτικές ιδιότητες. .
• Διεγείρουν τη ζύμωση στο παχύ έντερο.
• Μειώνουν τα επίπεδα ολικής ή/και LDL χοληστερόλης στο αίμα.
• Μειώνουν τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης ή/και ινσουλίνης στο αίμα.
• Δεν πέπτονται από το γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου, λόγω έλλειψης των απαραίτητων ενζύμων, συνεπώς διέρχονται από τον πεπτικό σωλήνα και φτάνουν ανέπαφες στο παχύ έντερο. Εκεί, υπόκεινται στη διαδικασία της ζύμωσης από τα βακτήρια της περιοχής, παράγοντας ωφέλιμα παραπροϊόντα.
• Οι οργανώσεις υγείας προτείνουν την πρόσληψη 20-30 γρμ φυτικών ινών ημερησίως.
© ΓΕΩΡΓΙΑ ΙΣΑΡΗ,
Πηγή:
metro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου