Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Φυτικές ίνες και αρτηριακή πίεση



Ρίξτε τη χαμηλά με φυτικές ίνες


Τι δείχνουν οι νέες έρευνες για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης .

Ποιές είναι οι καλύτερες πηγές φυτικών ινών


Καλές πηγές φυτικών ινών

Τα σιτηρά ολικής άλεσης (το πίτουρο έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες), δηλαδή ψωμί και δημητριακά, ζυμαρικά ολικής άλεσης και αναποφλοίωτο ρύζι.

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Τα όσπρια (ξερά μπιζέλια, φασόλια, φακές).

Τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τα ειδικά ροφήματα φρούτων/ λαχανικών, με μεγάλη περιεκτι­κότητα σε φυτικές ίνες, που βο­ηθούν όσους δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά να λαμβά­νουν την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα διαιτητικών ινών.





Η υψηλή αρτηριακή πίεση απασχολεί ένα μεγάλο κομ­μάτι του πληθυσμού, λαμβά­νοντας διαστάσεις επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τον κίν­δυνο για στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, καρ­διακό επεισόδιο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια.


Οι προσπάθειες για τον έλεγχο της «επιδημίας» της υψηλής Αρτηριακής Πίεσης (Α.Π.) και των καρ­διαγγειακών και νεφρικών επιπλοκών της έχουν παρα­δοσιακά επικεντρωθεί στη φαρμακευτική θεραπεία. Εν τούτοις, η φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης δεν μπορεί να αποτελέσει μονοθεραπεία, καθώς από μόνη της θεωρείται ανεπαρ­κής.


Ακόμη, ένας μεγάλος αριθ­μός ενηλίκων εμφανίζει υψη­λότερες των επιθυμητών ορίων τιμές Α.Π. (στάδιο προ-υπέρτασης), που δεν απαι­τούν φαρμακευτική αντιμε­τώπιση.


Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι διεθνείς και παγκόσμιοι οργα­νισμοί συνιστούν για την πρό­ληψη και αντιμετώπισης της υπέρτασης την αλλαγή του τρόπου ζωής.


Αυτή η αλλαγή αφορά στη διατήρηση ενός υγιούς σωμα­τικού βάρους, την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, τη μείωση του stress, τη διακοπή του καπνίσματος, τη μείωση της πρόσληψης αλατιού, αλκοόλ και καφεΐνης, την αύξηση της πρόσληψης καλίου, την υιοθέτηση μιας δίαιτας πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.


Σημαντικό «όπλο» σε αυτή την προσπάθεια αποτελούν, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, και οι φυτικές ίνες. Το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας αναγνωρίζει τις φυτικές ίνες ως ένα πολύ σημαντικό διατροφικό όπλο στη μάχη κατά σοβαρών χρό­νιων παθήσεων, συμπεριλαμ­βανομένων των καρδιαγγει­ακών και γαστρεντερικών προβλημάτων, του σακχαρώ­δους διαβήτη και της παχυ­σαρκίας.


Τελευταίες μελέτες αναφέ­ρουν, ωστόσο, ότι οι φυτικές ίνες, πέρα από τον σημαντικό τους ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης, της ρύθμισης του γλυκαιμικού προφίλ στο αίμα και της ευεργετικής δρά­σης τους στο έντερο, έχουν και σημαντική δράση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σε έρευνες στις οποίες χορηγή­θηκε ποσότητα φυτικών ινών σε άτομα με υπέρταση, παρα­τηρήθηκε μείωση της αρτηριακής πίεσης.




Ιδιότητες φυτικών ινών




Αυξάνουν τον όγκο των κοπρά­νων.

Αυξάνουν τι ς καθαρτικές ιδιό­τητες. .

Διεγείρουν τη ζύμωση στο παχύ έντερο.

Μειώνουν τα επίπεδα ολικής ή/και LDL χοληστερόλης στο αίμα.

Μειώνουν τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης ή/και ινσου­λίνης στο αίμα.

Δεν πέπτονται από το γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου, λόγω έλλειψης των απαραίτη­των ενζύμων, συνεπώς διέρχονται από τον πεπτικό σωλήνα και φτάνουν ανέπαφες στο παχύ έντερο. Εκεί, υπόκειν­ται στη διαδικασία της ζύμωσης από τα βακτήρια της περιοχής, παράγοντας ωφέλιμα παραπρο­ϊόντα.

Οι οργανώσεις υγείας προτεί­νουν την πρόσληψη 20-30 γρμ φυτικών ινών ημερησίως.


© ΓΕΩΡΓΙΑ ΙΣΑΡΗ,

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛ0ΓΟΣ, ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕ­ΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡ­ΓΑΤΗΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΒΠΠΚ ΓΠΝ«ΑΤΤΙΚΟΝ»

Πηγή:
metro

Δεν υπάρχουν σχόλια: