Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Τι αλλάζει στα επιδόματα αδείας




Νόμος του κράτους έγινε το ειδικό νομοσχέδιο για τους συνταξιούχους του δημοσίου, το οποίο υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.


Στις διατάξεις του σχεδίου νόμου έγινε βελτίωση από τον υφυπουργό οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, σύμφωνα με την οποία εξαιρούνται από τις περικοπές των επιδομάτων αδειών όσοι έχουν εξασφαλίσει σύνταξη με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007.


Βάσει του νόμου, περικόπτονται τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας. Αντ’ αυτών, θα καταβάλλεται επίδομα Χριστουγέννων ύψους 400 ευρώ, Πάσχα 200 ευρώ και αδείας 200 ευρώ. Βασική προϋπόθεση για την καταβολή είναι οι συνταξιούχοι και οι βοηθηματούχοι του δημοσίου να έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους και η μηνιαία τους σύνταξη να μην υπερβαίνει το ποσό των 2.500 ευρώ (μεικτά). Από το όριο αυτό εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν πολεμική σύνταξη ή σύνταξη λόγω ανικανότητας, καθώς και όσοι συνταξιούχοι εκ μεταβιβάσεως δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος (και, αν σπουδάζουν, το 24ο έτος της ηλικίας τους) ή είναι ανίκανοι για άσκηση οιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%.


Σε περίπτωση που οι καταβαλλόμενες συντάξεις μαζί με τα επιδόματα υπερβαίνουν το ποσό των 2.500 ευρώ, τα επιδόματα αναπροσαρμόζονται ανάλογα, για τη μη υπέρβαση του ορίου αυτού.


Ο νόμος προβλέπεται επίσης ότι συνταξιοδοτικά δικαιώματα που θεμελιώνονται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους από τους τακτικούς υπαλλήλους, ή τους στρατιωτικούς, ή τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και της πυροσβεστικής που συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων ή με διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτόν, καθώς και από τους ασφαλισμένους των πρώην ειδικών ταμείων που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, δεν θίγονται από την παραμονή στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και ότι τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές στη διάρκεια της περιόδου αυτής δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.

Πηγή: http://www.makthes.gr/news/economy/55055/

Δεν υπάρχουν σχόλια: