Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΕΞΩΓΗΪΝΟΥΣ




ΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΕΞΩΓΗΪΝΟΥΣ



Υπάρχουν άραγε εξωγήινοι; Οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να ξέρουμε. Περισσότερο από όλους, μάλιστα, οι αστρονόμοι! Γι’ αυτό το λόγο χρόνια τώρα προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί τους. Πώς μπορούμε όμως να έρθουμε σε επαφή με όντα που δε μιλούν τη γλώσσα μας και μάλλον δε γνωρίζουν να διαβάζουν κανένα από τα γήινα αλφάβητα;

Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να επικοινωνήσουμε με εξωγήινους. Δεν υπάρχουν ταχυδρομεία που να εξυπηρετούν εξωγήινη αλληλογραφία. Δε γνωρίζουμε διεύθυνση παραλήπτη. Δε γνωρίζουμε τη γλώσσα τους. Πώς λοιπόν θα έρθουμε σε επαφή μαζί τους; Θα καταλάβουν το μήνυμα μας; Και τι άραγε θα τους πούμε; Ευτυχώς οι αστρονόμοι βρήκαν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα και τα τελευταία 35 χρόνια έχουν στείλει μηνύματα στους εξωγήινους. Εκείνοι όμως τα έχουν λάβει; Και θα καταφέρουν να τα αποκρυπτογραφήσουν;


Το πρώτο μήνυμα


Το 1972 οι αστρονόμοι εκτόξευσαν ένα δορυφόρο για να εξερευνήσει το ηλιακό μας σύστημα. Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα ακόμα ταξιδεύει στο Διάστημα. Έχει προσπεράσει όλους τους πλανήτες, έχει βγει πια έξω από το ηλιακό σύστημα και έχει φτάσει τόσο μακριά όσο κανένας άλλος δορυφόρος που έχει φτιαχτεί από ανθρώπινο χέρι. Επειδή σχεδιάστηκε γι ένα τόσο μακρινό ταξίδι, οι επιστήμονες τοποθέτησαν σε αυτόν και ένα μήνυμα για τους εξωγήινους.


Είναι μια πλάκα πάνω στην οποία είναι γραμμένο ένα περίεργο μήνυμα. Δείχνει έναν άντρα και μια γυναίκα γυμνούς. Ο άντρας έχει το δεξί του χέρι σηκωμένο σαν να χαιρετάει, ως ένδειξη ότι είναι ένα φιλικό μήνυμα. Πάνω στην πλάκα είναι χαραγμένα και μερικά άλλα παράξενα σύμβολα. Οι γήινοι αστρονόμοι πιστεύουν ότι αν το λάβουν ποτέ εξωγήινοι και έχουν ευφυΐα σαν τη δική μας θα είναι σε θέση να το αποκρυπτογραφήσουν. Και τότε θα διαβάσουν πληροφορίες για τους ανθρώπους στη Γη, για τη θέση του πλανήτου μας και το ηλιακό μας σύστημα και θα καταλάβουν τι είδους τεχνολογία έχουμε αναπτύξει. Ένα χρόνο μετά οι αστρονόμοΙ έστειλαν άλλη μια πλάκα αντίγραφο της πρώτης. Θα πέσει άραγε ποτέ κάποια από αυτές σε εξωγήϊνα χέρια; Και θα καταλάβουν οι εξωγήϊνοι τα μυνήματά μας;


Ένα CD για εξωγήινους


Μερικά χρόνια αργότερα, το 1977, οι Αμερικανοί αστρονόμοι της ΝΑSΑ έφτιαξαν άλλο ένα μήνυμα. Αυτή τη φορά έγραψαν σε ένα χρυσό δίσκο που μοιάζει με τα δικά μας cd και το τοποθέτησαν σε δύο δορυφόρους, τους Βόγιατζερ 1 και 2.( http://voyager.jpl.nasa.gov/)




Περιέχει ήχους και εικόνες που περιγράφουν τη ζωή στον πλανήτη μας. Εκεί υπάρχουν 115 φωτογραφίες που απεικονίζουν στιγμές από την καθημερινότητα στη Γη. Αυτοκινητόδρομους, γήινα τοπία, αεροδρόμια, ανθρώπους που εργάζονται, φύση και ζώα, παιδιά διάφορων φυλών. Αλλά και φωτογραφίες που δείχνουν τις σχέσεις των ανθρώπων στον πλανήτη μας, όπως μια μητέρα που θηλάζει το μωρό της ή μια πολυμελή οικογένεια με άτομα διάφορων ηλικιών.


Το μήνυμα αυτό προσπαθεί να δώσει μια πραγματική εικόνα για τη ζωή στη Γη, γι’ αυτό και οι αστρονόμοι ηχογράφησαν ήχους της φύσης, όπως κραυγές ζώων, τον ήχο του ανέμου και της βροχής, τιτίβιαμα πουλιών, αλλά και ήχους μεταφορικών μέσων, όπως αυτοκινήτου, λεωφορείου και τρένου.


Αυτό το μήνυμα βέβαια θέλει να δείξει τη φιλική διάθεση μας προς τους εξωγήινους, γι’ αυτό και περιέχει επίσης χαιρετισμό σε 55 γλώσσες του κόσμου, ακόμα και στα αρχαία ελληνικά! Έτσι, αν ποτέ το ακούσουν εξωγήινοι θα γνωρίζουν ότι στον πλανήτη μας δε μιλούν όλοι οι άνθρωποι την ίδια γλώσσα. Και επειδή κάθε λαός έχει και τη δική του κουλτούρα, οι αστρονόμοι πρόσθεσαν και 90 λεπτά μουσικής από διάφορες χώρες του κόσμου για να αναδείξουν την ποικιλία πολιτισμού που υπάρχει στον πλανήτη μας. Σίγουρα αυτός ο δίσκος είναι μια πολύ καλή τουριστική διαφήμιση για τον πλανήτη μας!



Μήνυμα σε μπουκάλι


Πώς όμως θα δουν τα περιεχόμενα του δίσκου οι εξωγήινοι; Αυτό το ερώτημα απασχόλησε και τους επιστήμονες της ΝΑSΑ και γι' αυτό αποφάσισαν να γράψουν κωδικοποιημένες οδηγίες χρήσης. Θα μπορέσουν να τις αποκρυπτογραφήσουν άραγε οι εξωγήινοι; Οι δύο πλάκες και οι δύο δίσκοι ταξιδεύουν στο Διάστημα σαν μηνύματα σε μπουκάλια. Θα τα βρει κανείς; Και θα καταφέρει να τα διαβάσει; Το σίγουρο είναι ότι θα περάσουν αρκετές χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια προτού κάποιος εξωγήινος ανακαλύψει ένα από αυτά τα μηνύματα. Και τότε τι θα γίνει; Ελπίζουμε μόνο αυτοί οι εξωγήινοι να είναι το ίδιο φιλικοί με εμάς!


Πηγή:

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: