Βγαλμένο από αρχαία τραγωδία το δράμα του Τουρισμού να τον καταδιώκουν οι ερινύες της σύγχρονης Ελλάδας, η Ασυνεννοησία, η Ανακρίβεια και η Αριθμολαγνεία. Τώρα, που η θερινή τουριστική περίοδος έριξε την αυλαία της, έφθασε η ώρα του απολογισμού.
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος προσδιορίζει την μείωση στην τουριστική κίνηση στο 2%. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης μιλά για μείωση των εσόδων στο 7% το πρώτο οκτάμηνο σε σχέση με το 2009. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Ανδρέας Ανδρεάδης, κάνει λόγο για μείωση των εσόδων έως και 8%.
Ο κ. Ανδρεάδης, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters τόνισε ότι τα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό θα μειωθούν κατά 7% με 8% στο κλείσιμο του 2010. Προέβλεψε πως οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης για τον επόμενο χρόνο. «Το τέλος του έτους αναμένεται να είναι καλύτερο από αυτό που αναμένετο. Τουλάχιστον αποφύγαμε την ολική καταστροφή. Βέβαια, ο τουρισμός έχει χάσει περίπου 20% σε απόλυτα νούμερα από τα έσοδα μέσα σε 2 χρόνια» διευκρίνισε ο κ. Ανδρεάδης.
Ο τουρισμός στην Κρήτη
Πάντως και οι τρεις εκπρόσωποι των φορέων για τον τουρισμό παραδέχονται πως υπάρχουν δομικά προβλήματα στην εκμετάλλευση της τουριστικής ατμομηχανής. Με αυτό το πνεύμα, ο κ. Νικητιάδης επισκεπτόμενος την Κρήτη εξέθεσε στους τοπικούς άρχοντες και τουριστικούς φορείς την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα προώθησης του τουρισμού της Κρήτης στον οποία θα συμμετάσχουν όλες οι νομαρχίες του νησιού καθώς και οι φορείς εκπροσώπησης της τουριστικής βιομηχανίας.
Επίσης, αναφέρθηκε και στον κύκλο συναντήσεων που ο ίδιος έχει ξεκινήσει με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους προκειμένου να αυξήσουν τους προορισμούς και τα δρομολόγια εντός της χώρας συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης. Επιπρόσθετα από τις συζητήσεις αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η σημασία της κρητικής διατροφής ως στοιχείο ενίσχυσης της προσέλκυσης επισκεπτών παράλληλα βέβαια και με άλλες συμπληρωματικές δράσεις.
Τέλος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τόνισε ιδιαιτέρως την σημασία που έχει η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την λειτουργία Ιδρύματος Τουρισμού στην Κρήτη, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του νησιού ως ενιαίος προορισμός.
Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι ο τουρισμός είναι ο πιο ασφαλής μονόδρομος
Μια διαφορετική εικόνα μας δίνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης στην συνέντευξή στον ιστοχώρο του www.traveltimes.gr καθώς ήρθε η ώρα του απολογισμού για τα ελληνικά ξενοδοχεία μετά την ολοκλήρωση της θερινής τουριστικής περιόδου.
Ο απολογισμός φαντάζει λυπηρός καθώς τα Ελληνικά ξενοδοχεία απώλεσαν το 16% του τζίρου τους ή 1 δις ευρώ, καθώς ολοκληρώνεται μία ακόμη δύσκολη χρονιά, η οποία βρίσκει τον Ελληνικό τουρισμό μπροστά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη θέση. «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο τουρισμός, είναι εκείνος, που σηκώνει το κύριο βάρος της οικονομικής κρίσης» τονίζει ο κ. Πολλάλης.
Αναμφισβήτητα ο τουρισμός είναι ο πλέον ασφαλής μονόδρομος, που συμβάλει καθοριστικά στην ταχύρρυθμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, αλλά και στη δραστική μείωση της ανεργίας, σημειώνει ο κ. Πολλάλης.
Στην ερώτηση "Πως κρίνετε τις δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την στήριξη του Ελληνικού τουρισμού;" ο κ. Πολλάλης απαντά ως εξής:
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο τουρισμός, είναι εκείνος που σηκώνει το κύριο βάρος της οικονομικής κρίσης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο τουρισμός έχει την ανάγκη μιας πληρέστερης κρατικής στήριξης. Όμως αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ο τουρισμός δεν συγκαταλέγεται στις άμεσες προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδιασμού. Καμία Ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει το απαιτούμενο ενδιαφέρον στον τομέα του τουρισμού.
Χρόνια τώρα, η προβολή της χώρας, άλλοτε καθυστερεί άλλοτε δεν γίνεται καθόλου. Τις περισσότερες φορές, η προβολή είναι αντικείμενο κυβερνητικού αυτοσχεδιασμού, ανθρώπων που για ένα σύντομο συνήθως χρονικό διάστημα, βρίσκονται στο τιμόνι του τουρισμού.
Θα πρέπει λοιπόν άμεσα και σε πρώτη φάση να επαναπροσδιοριστεί η ταυτότητα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, έτσι ώστε, σε βάθος χρόνου, να επιτευχθεί μια οργανωμένη τουριστική προώθηση και ανάδειξη της χώρας.
Επιβάλλεται άμεσα η επανίδρυση αυτόνομου Υπουργείου Τουρισμού, με ξεκάθαρο επιτελικό ρόλο και με στελέχωση από έμπειρους τεχνοκράτες του τουριστικού τομέα.
Ο τουρισμός είναι ένας από τους ισχυρότερους μοχλούς ανάπτυξης και για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για τις τοπικές οικονομίες και αποτελεί το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο αναμφίβολα μπορεί να γίνει το όχημα που θα μας οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη και στη μεγιστοποίηση της ευημερίας της ελληνικής κοινωνίας.
Αναμφισβήτητα ο τουρισμός είναι ο πλέον ασφαλής μονόδρομος, που συμβάλει καθοριστικά στην ταχύρρυθμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, αλλά και στη δραστική μείωση της ανεργίας.Η διαφορετική προσέγγιση στο κεφάλαιο του τουρισμού, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα αλλά και έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας, καθώς επίσης και των ανθρώπων που τον υπηρετούν.Ο ξενοδοχειακός κόσμος θεωρεί επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τη θωράκιση του Ελληνικού τουρισμού, με σκοπό την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Η τουριστική ανάπτυξη, σε κάθε περίπτωση χρειάζεται όραμα, φαντασία, επαγγελματισμό, εγρήγορση και προπάντων συνεννόηση και συνεργασία Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης, φορέων, επιχειρηματιών, εργαζομένων, αλλά και όλων των πολιτών. |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου