ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
Πού πάει το ΠΑΣΟΚ
έναν χρόνο μετά τις εκλογές του 2009;
Ύστερα από έναν χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και με όλα τα ελαφρυντικά που μπορεί να έχει η κυβέρνηση λόγω βαθιάς οικονομικής κρίσης, το βασικό πρόβλημα παραμένει ως έχει: Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ανάτασης της χώρας, εξόδου από την κρίση και προοπτικής για το αύριο. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια χώρα και σε μια κυβέρνηση. Η τελευταία, όσο καλά κι αν διαχειρίζεται τα ζητήματα της κρίσης, πρέπει κάποια στιγμή να εκπονήσει και να παρουσιάσει στον κόσμο ένα σχέδιο πορείας της χώρας, αρκεί να το έχει πρώτα πιστέψει και η ίδια.
Όλον αυτόν τον καιρό, εδώ κι έναν χρόνο η κυβέρνηση του Γ.Α. Παπανδρέου φαίνεται να κάνει μια απλή -ή σύνθετη- διαχείριση της κρίσιν, σαν τον μάνατζερ της εταιρείας που δεν πάει καλά και προσπαθεί να τη συνεφέρει. Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται περί χώρας και η προσπάθεια να συνέλθει μια χώρα περνάει από τους ανθρώπους της, ενώ για την εταιρεία περνάει από το προϊόν που θα παράγει, ή από το πώς θα το παράγει. Εδώ, στον τομέα αυτόν η κυβέρνηση δεν έχει καμιά έμπνευση. Είναι ξερή, στεγνή και απόμακρη. Η συνολική της στάση δεν παραπέμπει σε σχήμα που γνωρίζει τις λύσεις και φτιάχνει πρόγραμμα, με αποτέλεσμα ο κόσμος (το ακροατήριο της κυβέρνησης) να είναι όλο και πιο παγωμένος απέναντί της. Αυτό, σε επίπεδο αποτελέσματος, μεταφράζεται σε πιθανότατη αποδοκιμασία της κυβέρνησης σε πρώτη ευκαιρία. Ας πούμε, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, περίπου σε έναν μήνα από σήμερα.
Εκεί, το ΠΑΣΟΚ θα έχει πραγματική ανάγκη επιβεβαίωσης της πολιτικής του κυριαρχίας, αυτής δηλαδή που καταγράφτηκε πριν από έναν χρόνο όταν νίκησε άνετα στις εκλογές και η διαφορά του με τη Νέα Δημοκρατία ξεπέρασε τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Θα είναι μεγάλο πλήγμα για την κυβέρνηση η μη επιβεβαίωση όχι της κυριαρχίας, αλλά της απλής επικράτησης επί του αντιπάλου που βύθισε τη χώρα στην οικονομική κρίση. Ένα κακό αποτέλεσμα θα συνδυαστεί άμεσα με τις κυβερνητικές της επιλογές, τις οικονομικές περικοπές, τις στερήσει στις οποίες υποβάλλονται οι εργαζόμενοι.
Με τον τρόπο αυτόν προκύπτει σταθερά ζήτημα πολιτικής της νομιμοποίησης, μια και αναλόγως του βαθμού αποτυχίας θα αμφισβητηθεί η ύπαρξη της και θα ζητηθεί η αντικατάσταση της. Το επιχείρημα ότι «ψηφίζουμε αυτοδιοικητικά» είναι μεν σωστό, αλλά δεν χωράει στην πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες. Η καθημερινή ζωή που σχηματίζει και υλοποιεί αυτήν την πραγματικότητα είναι γεμάτη αγοραστικές ήττες, καταναλωτικές στερήσεις και αδιέξοδες έρευνες του πορτοφολιού για τυχόν περίσσευμα. Η κυριαρχία αυτής της αίσθησης μεταβάλλει τις εκλογές του Νοεμβρίου σε ευκαιρία απάντησης του πληττόμενου εκλογικού σώματος, και δεν είναι ισχυρές οι ενδείξεις (αν υπάρχουν τέτοιες) ότι η απάντηση θα περιέχει ανοχή και κατανόηση προς τις κυβερνητικές επιλογές. Ίσως αν είχε φροντίσει η κυβέρνηση πλην των απειλών, του εξαρτησιακού Μνημονίου, των στερήσεων, τα κινδυνολογίας, να είχε αρθρώσει έναν πειστικό οραματικό λόγο για την προοπτική τα χώρας (άρα και των ανθρώπων) τα πράγματα να ήταν καλύτερα. Να είχε ημερέψει η ψυχή τους που διαρκώς νιώθουν σε επιφυλακή επειδή δεν ξέρουν τι άλλο τους περιμένει.
Ο πολίτης βιώνει μια καθημερινή εκτεταμένη οικονομική ανασφάλεια και η πολιτική ηγεσία δεν του προσφέρει αυτό που πρέπει να προσφέρει μια ηγεσία, το να ζήσει ήρεμα δημιουργώντας. Και όταν ο πολίτης τίθεται σε επιφυλακή (που διαρκεί μάλιστα), επιστρατεύει αμυντικές λειτουργίες μεταβάλλοντας την εξουσία (κράτος / κυβέρνηση) σε αντίπαλο. Όχι τόσο γιατί του φέρεται σκληρά και αυστηρά, όσο γιατί δεν έχει πρόγραμμα και όραμα. Δεν του λέει πού πάει το πράγμα και τι θα γίνει. Πότε θα γίνει. Μια πορεία χωρίς προοπτική είναι μια αναγκαστική πορεία, επισφαλής, πληκτική και πνιγηρή.
Το ΠΑΣΟΚ έχει περιέλθει (και δεν φαίνεται να το έχει καταλάβει ή να το έχει αξιολογήσει σωστά) σε εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τον κόσμο. Δεν δίνει ανάσες, δεν δίνει προοπτική. Όταν αυτό συμβαίνει και τείνει προς παγίωση, ο κόσμος εξ αντανακλάσεων στρέφεται σε άλλες λύσεις, όσο κι αν έχει καταδικάσει πρόσφατα την καταγωγή τους, όσο κι αν δεν ενθουσιάζεται με το παρελθόν και την ταυτότητα του άλλου.
Ας φροντίσει το ΠΑΣΟΚ να μην επιλεγεί το άλλο επειδή μόνο και μόνο έγινε απεχθές το ίδιο. Να μην πάθει δηλαδή ό,τι συνέβη με τη διακυβέρνηση Σημίτη, επτά χρόνια πριν.
Πηγή:
"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"
3.10.2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου