Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις συσκευές που συνδέονται στο Διαδίκτυο
Toυ Κωστα Δεληγιαννη
Φανταστείτε έναν «εικονικό» σκληρό δίσκο, εγκατεστημένο στον Παγκόσμιο Ιστό, τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από όλες τις συσκευές σας που διαθέτουν σύνδεση στο Διαδίκτυο –από το laptop ή το desktop, το netbook και το κινητό σας τηλέφωνο– με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή να έχετε πρόσβαση σε όσα βίντεο, φωτογραφίες, έγγραφα και μουσικά άλμπουμ έχετε αποθηκευμένα σε αυτόν. Φανταστείτε, επίσης, πως ο ίδιος ψηφιακός αποθηκευτικός χώρος σάς «ακολουθεί» κυριολεκτικά όπου κι αν βρίσκεστε, ώστε να «διαβάζετε» τα αρχεία σας από κάθε ξένο ή κοινόχρηστο μηχάνημα – για παράδειγμα, τα PC των internet-cafe. Κι επειδή ένας τέτοιος δίσκος έχει ουσιαστικά απεριόριστη χωρητικότητα, μπορείτε να μοιράζεστε ένα τμήμα του με τους φίλους σας, για να ανταλλάσσετε δεδομένα.
Αυτά ακριβώς τα πλεονεκτήματα υπόσχονται δεκάδες διαδικτυακές πλατφόρμες οι οποίες αξιοποιούν την τεχνολογία του «υπολογιστικού νέφους» («cloud computing») με σκοπό να προσφέρουν online αποθηκευτικούς χώρους στους οποίους ο ιδιοκτήτης τους έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή και από οποιοδήποτε ιντερνετικό τερματικό. Κάποιες τέτοιες πλατφόρμες είναι μάλιστα δωρεάν, όπως η SkyDrive από τη Microsoft, η οποία επιτρέπει την αποθήκευση στο «σύννεφο» από σέρβερ της εταιρείας δεδομένων με συνολικό μέγεθος έως και 25 GB. Η μοναδική προϋπόθεση είναι ο χρήστης να διαθέτει λογαριασμό για τις υπηρεσίες Windows Live της Microsoft· τότε, μπορεί επίσης να επιλέξει ποια από τα αποθηκευμένα δεδομένα προορίζονται για προσωπική χρήση, ποια θα μοιράζεται με τους φίλους του και ποια θα είναι δημόσια. Με μόνο περιορισμό ότι κάθε επιμέρους αρχείο που «ανεβάζει» δεν θα πρέπει να ξεπερνάει σε μέγεθος τα 250 MB.
Η εταιρεία Dropbox, από την άλλη, επέλεξε να κυκλοφορήσει τη δική της εφαρμογή σε δύο εκδόσεις, μία δωρεάν και μία με αντίτιμο. Αν και η συγκεκριμένη πλατφόρμα επιτρέπει το «ανέβασμα» αρχείων οποιουδήποτε μεγέθους –είτε προορίζονται για προσωπική είτε για δημόσια χρήση– η δωρεάν έκδοση προσφέρει συνολικό αποθηκευτικό χώρο 2 GB, τη στιγμή που για έναν «εικονικό» σκληρό δίσκο 50 GB η μηνιαία συνδρομή είναι 10 δολάρια. Η υπηρεσία της Dropbox είναι, μάλιστα, συμβατή σχεδόν με κάθε λειτουργικό σύστημα κινητού τηλεφώνου και υπολογιστή. Oπως επίσης και αρκετά εύχρηστη: για να αποκτήσει έναν «εικονικό» σκληρό δίσκο, ο χρήστης πρέπει απλώς να «κατεβάσει» το software της εταιρείας στο κομπιούτερ του. Τότε δημιουργείται αυτόματα ένας ειδικός φάκελος στον υπολογιστή, από τον οποίο μπορεί να χειρίζεται κανείς τον online αποθηκευτικό χώρο του. Και στην περίπτωση που θέλει να χρησιμοποιήσει τον «εικονικό» δίσκο του από κάποιον ξένο υπολογιστή, το μόνο που χρειάζεται είναι να μπει στον ιστότοπο της εταιρείας και να εισαγάγει τον κωδικό του.
Τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα εξηγούν γιατί στην Dropbox είναι σήμερα εγγεγραμμένα περισσότερα από 4 εκατομμύρια μέλη. Αλλά και γιατί ανάλογες υπηρεσίες αποκτούν τέτοια απήχηση, που η ανταγωνιστική Sugarsync εξασφάλισε πριν από λίγους μήνες χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Aλλωστε, οι αντίστοιχες εφαρμογές κυριολεκτικά ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη – με πιο δημοφιλείς τις Insync, MobileMe, Box. net, Syncplicity, Mozy, SpiderOak και Memopal. Αν και παρουσιάζουν μικρές διαφορές όσον αφορά τις προσφερόμενες επιλογές, ωστόσο, όλες υπόσχονται ότι τα δεδομένα θα παραμείνουν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, καθώς επιστρατεύουν τις ίδιες τεχνικές κρυπτογράφησης με αυτές που χρησιμοποιούν τα τραπεζικά δίκτυα.
Eτσι κι αλλιώς, η δυνατότητα να διατηρεί κανείς τη συλλογή του από κείμενα και υλικό multimedia στο Iντερνετ έχει επίσης ως σημαντικό πλεονέκτημα πως δεν πρόκειται να την χάσει, ακόμη κι αν καταστραφεί ο υπολογιστής ή ο σκληρός δίσκος όπου τα φυλάσσει. Οι περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες κρατούν για ορισμένο χρονικό διάστημα και τα αρχεία στη μορφή που είχαν πριν από τις πιο πρόσφατες μεταβολές.
Η ελληνική εκδοχή
Ανάμεσα σε όλες τις υπηρεσίες υπάρχει και η πλατφόρμα mynetworkfolders, η οποία δημιουργήθηκε από Ελληνες προγραμματιστές. Παρόλο που το mynetworkfolders προς το παρόν διατίθεται σε δοκιμαστική (beta) έκδοση, προσφέρει ήδη έναν «εικονικό» σκληρό δίσκο 1 GB. «Σε ένα σημείο που διαφοροποιούμαστε είναι ότι η υπηρεσία μας υποστηρίζει αναζήτηση πλήρους κειμένου και τη δυνατότητα να προσθέσει κανείς πολλαπλές “ετικέτες” σε κάθε αρχείο» λέει στην «Κ» ο κ. Φώτης Σταματελόπουλος, μέλος της ομάδας που αναπτύσσει το mynetworkfolders, «έτσι ώστε να μπορεί να αναζητήσει αυτό που τον ενδιαφέρει χωρίς να θυμάται πού το τοποθέτησε».
Σκοπός τους είναι να κάνουν την υπηρεσία όσο το δυνατόν πιο εύχρηστη και ευέλικτη για τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και τα tablet PC. Ετσι, η εφαρμογή του mynetworkfolders για το iPhone κυκλοφορεί εδώ και έξι μήνες, αυτή για τα κινητά Android θα ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο, ενώ τον Νοέμβριο αναμένεται να είναι έτοιμη η εφαρμογή για το iPad. «Σε επόμενη φάση, στην υπηρεσία θα μπορεί να εγγραφεί ένα ολόκληρο γκρουπ, το οποίο θα αποκτά έναν κοινόχρηστο “εικονικό” σκληρό δίσκο όπου θα έχουν όλοι πρόσβαση με τον ίδιο λογαριασμό». Βελτιώσεις που θεωρούνται απαραίτητες.
Πηγή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_10/10/2010_418220
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου