Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

H θεωρία πρόβλεψης της μεταβολής του δημόσιου χρέους (Θ.Π.Μ.Δ.Χ.)



Ένας φίλος μου έστειλε την φωτογραφία που θα δείτε παρακάτω και αυτό έγινε αφορμή να επισκεφθώ την γεμάτη χιούμορ ανάρτηση του www.varometro.net. Επειδή τις δύο τελευταίες μέρες σας έχω ψυχοπλακώσει με τις αναδημοσιεύσεις που ανέβασα, σκέφτηκα να σας προσφέρω ένα διάλειμμα με την ανάρτηση του www.varometro.net. 

Χαρείτε την  :


Η κοιλιά του Θεόδωρου Πάγκαλου και η θεωρία πρόβλεψης της μεταβολής του δημόσιου χρέους (Θ.Π.Μ.Δ.Χ.)

Η κοιλιά του Θεόδωρου Πάγκαλου και η θεωρία πρόβλεψης της μεταβολής του δημόσιου χρέους (Θ.Π.Μ.Δ.Χ.)


Φίλες και φίλες,

Ξεκινάω με τον αξέχαστο χαιρετισμό του Κώστα Σημίτη μιας και ταιριάζει με την σπουδαιότητα των όσων θα διαβάσετε επιγραμματικά πιο κάτω. Η πλήρης τεκμηρίωση θα γίνει στο συνέδριο του Economist οπότε κρατάω τις λεπτομέρειες για εκεί.

Ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα της οικονομικής επιστήμης (και όχι μόνο) είναι η πρόβλεψη. Η εύρεση δηλαδή μεθόδων που θα προβλέπουν αποτελεσματικά τις μεταβολές της οικονομίας και των δεικτών της. Μετά από έρευνα μηνών και αμέτρητες άυπνες νύχτες είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι κατάφερα να ανακαλύψω από τι συναρτάται η μεταβολή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Από την κοιλιά του Θεόδωρου Πάγκαλου. Μάλιστα… Όπως μεταβάλλεται το περίγραμμα της κοιλιάς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης έτσι ακριβώς μεταβάλλεται και η καμπύλη του δημόσιου χρέους στον χρόνο.

Η παρακολούθηση λοιπόν της καμπύλης της κοιλιάς του Θεόδωρου Πάγκαλου αποτελεί μια ασφαλέστατη μέθοδο για τον έλεγχο της πορείας του δημόσιου χρέους της χώρας. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Πάει ο συμπαθής πολιτικός στα Καλύβια για φαγητό και ξεπατώνει μισό κοπάδι. Αμέσως η κοιλιά του διογκώνεται και το περίγραμμά της αλλάζει. Η καταγραφή λοιπόν αυτής της αλλαγής μπορεί να καταδείξει και την μεσο-μακροπρόθεσμη μεταβολή του δημόσιου χρέους και να θέσει σε εγρήγορση τις αρμόδιες αρχές συνδράμοντάς τες αποτελεσματικά στην λήψη των σωστών αποφάσεων.

Βέβαια είναι αλήθεια πως η θεωρία δεν καλύπτει ακραίες καταστάσεις (μαθηματικές ανωμαλίες κατά τους φυσικούς) όπως για παράδειγμα τι γίνεται άμα σκάσει η κοιλιά του ΘΠ (όλα τα δεδομένα συγκλίνουν προς τα εκεί μιας και -όπως το σύμπαν- συνεχώς διαστέλλεται). Θα χρεοκοπήσει η χώρα; Θα μηδενιστεί το χρέος; Εκεί χρειάζεται ακόμα δουλειά.

Ξέρω πως αδημονείτε να διαβάσετε όλες τις λεπτομέρειες αυτής της τόσο σπουδαίας θεωρίας (η μετριοφροσύνη δεν αρμόζει στις διάνοιες), αλλά όπως είπα και πριν θα πρέπει να κάνετε υπομονή μέχρι το συνέδριο του Economist. Όποιοι δεν μπορούν να παραστούν ας παρακολουθήσουν την τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ όπου κατά την βράβευσή μου θα αναφερθώ αναλυτικά.

  http://www.varometro.net/blog/i_koilia_tou_theodwrou_pagalou/


Ευχαριστώ Μίλτο

Δεν υπάρχουν σχόλια: