Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Χώρα αδέσποτων και ελέω μνημονίου


 

Κοιμόταν στο κρεβάτι σου κουλουριασμένο κοντά στις πατούσες σου. Σε περίμενε πίσω από την πόρτα κάθε που γύριζες στο σπίτι. Ακολουθούσε τα βήματά σου έως τον φούρνο και το περίπτερο της γειτονιάς.
   
Παίζατε μαζί, τρώγατε μαζί, βλέπατε τις ειδήσεις στην TV μαζί. Σου γέμιζε τη ζωή, καθώς έλεγες. Τώρα ο αγαπημένος σου φίλος, ο καλύτερός σου φίλος, βρίσκεται στους δρόμους. Κοιμάται σε πεζοδρόμια, άστεγος μαζί με άλλους διωγμένους και εγκαταλειμμένους.

Πολλές φορές, η εγκατάλειψη των χαριτωμένων τετράποδων γίνεται από άτομα που τα βαρέθηκαν ή που δεν μπορούν λόγω κάποιου προβλήματος υγείας να τα φροντίσουν ή κάποτε και από έλλειψη ευαισθητοποίησης. Από το 2009 όμως οι εγκαταλείψεις ζώων αυξάνονται, αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν πια χρήματα για να τα συντηρήσουν.

Η φιλοζωική οργάνωση SPCA της Σκωτίας φοβάται ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, αφού τα εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα ζώα διπλασιάστηκαν σε 500 την ημέρα το 2010 (μην ξεχνάμε ότι η κρίση έχει αγγίξει την περιοχή από το 2008). Στην Ελλάδα ωστόσο δεν υπάρχουν οργανωμένα στατιστικά αρχεία.

«Υπάρχει αυξανόμενος αριθμός ζώων που εγκαταλείπονται στον δρόμο τα τελευταία δύο χρόνια, ακόμα και καθαρόαιμα, κάποτε ακριβοπληρωμένα. Υπάρχουν περιστατικά εγκαταλείψεων ιδιόκτητων ζώων σε καταφύγια αδέσποτων-κυνοκομεία (είτε κρυφά, τα δένουν απέξω, είτε παρακαλώντας να τα πάρουν, γιατί δεν έχουν χρήματα να τα συντηρήσουν). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη στη Ζωοφιλική Ηλιούπολης. Αφησαν γατάκια μέσα στα κλουβάκια τους με σημείωμα που παρακαλούσε να τα φροντίσουν καλά. Ολο και πιο πολλές αγγελίες στο adespoto.gr αναφέρουν ότι το ζώο χαρίζεται λόγω οικονομικών δυσκολιών ή μετακόμισης στο εξωτερικό» μας δήλωσαν οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας που είναι το μεγαλύ
ύτερο ελληνικό φιλοζωικό site.

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ
«Υπάρχουν άνθρωποι που υιοθετούν ζώα, που αισθάνονται, άνθρωποι με συναίσθηση και που νοιάζονται και για τον συνάνθρωπό τους και για τα ζώα τους ή για αυτά τα αδέσποτα της γειτονιάς τους. Αλλά υπάρχουν και αυτοί που προκαλούν αδέσποτα με το να μη στειρώνουν το ζώο τους και άλλοι που στειρώνουν ό,τι κινείται. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εγκαταλείπουν το ζώο τους ή σκέφτονται να το εγκαταλείψουν, γιατί συχνά θα φιλοξενήσουν κάποιο φίλο ή συγγενή που έχασε τη δουλεία ή το σπίτι του ή γιατί θα μοιραστούν το σπίτι τους με κάποιον συγκάτοικο για οικονομικούς λόγους» αναφέρει η Ομάδα Ψυχολόγων και Επιστημόνων Υπέρ της Προστασίας Ζώων (Psychanimal).

Σε δράση από το 1975, η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία αποτελεί τη μεγαλύτερη φιλοζωική οργάνωση στη χώρα μας, διατηρώντας λίστα 5.000 ενδιαφερομένων πολιτών και 1.500 ενεργών μελών. Αποστολή της, η ευζωία των αδέσποτων κυρίως ζώων, η πρόληψη και η αποτροπή του βασανισμού τους και η ενημέρωση των νέων γενιών. «Από τους πιο σημαντικούς μας στόχους είναι η ενημέρωση των νέων για την υπεύθυνη ιδιοκτησία ενός ζώου» λέει η κ. Λιάνα Αλεξανδρή. Ομως, όπως τονίζει, «δύο εκατομμύρια Ελληνες είναι ιδιοκτήτες κατοικιδίων σε μία χώρα δέκα εκατομμυρίων. Είναι πολύ μεγάλος αριθμός για ένα τόσο μικρό κράτος. Εμείς θεωρούμε πως οι Ελληνες είναι πολύ ευαίσθητοι με τα ζώα. Ασφαλώς υπάρχουν πολύ άσχημα περιστατικά, αλλά τα θεωρούμε μεμονωμένες περιπτώσεις. Ακόμη και σε τέτοιες περιόδους κρίσης βλέπουμε πολλούς ανθρώπους όχι μόνο να δίνουν από το υστέρημά τους για τα ζώα αλλά και το ίδιο τους το ψωμί. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους για το φιλοζωικό αίσθημα του Ελληνα».




«Ο Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων ξεκίνησε έχοντας ως σκοπό τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων των νοτίων προαστίων της Αθήνας με τη στείρωσή τους αλλά και με την προσπάθεια για διευθέτηση των υιοθεσιών τους. «Εχω ακούσει από στόμα αστυνομικού ότι δεν τηρείται ο νόμος περί μικροτσίπ που πρέπει να έχουν τα ιδιόκτητα ζώα. Πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν, αν οι πολιτικοί μας ενδιαφέρονταν για τέτοια θέματα» λέει η κ. Φώφη Δημητριάδου, ταμίας του συλλόγου, υπογραμμίζοντας πόσο εύκολα οι απόγονοι των κατοικιδίων μπορούν να μεταπηδήσουν στην κατηγορία των αδέσποτων ή να καταλήξουν σε λάθος χέρια.

Φιλόζωοι και με τη βούλα
- Οι Ράδιο Αρβύλα έρχονται πρώτοι στις καρδιές των φιλόζωων, αφού δεν αποχωρίζονται με τίποτα την αγαπημένη τους σκυλίτσα Σαρδέλα. Ο Αντώνης Κανάκης μάλιστα δηλώνει: «Το σκυλί, ως γνωστόν, είναι του Στάθη και σκέφτομαι πολύ σοβαρά να τον βάλω να υπογράψει συμβόλαιο με ειδικό όρο, ο οποίος θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο ίδιος αποχωρήσει από την εκπομπή θα συνεχίσει να φέρνει τη Σαρδέλα στο πλατό!».

- Αληθινή φιλόζωη είναι και η Τάμτα, αφού μοιράζεται τον χώρο του σπιτιού της με τον Μπόνο, τη Ρόμπι και την Μπιγιονσέ, δύο σκυλάκια και ένα χαμστεράκι, που έχουν προφανώς πάρει τα ονόματά τους από τους αγαπημένους της καλλιτέχνες.

- Μπορεί η προσπάθεια της Καίτης Γαμπρή και του Διονύση Σχοινά για καταφύγιο αδέσποτων να ναυάγησε, όμως «δεν σταματήσαμε να βοηθάμε, να περιθάλπουμε, να φροντίζουμε τα ζώα, όχι όμως στο ονειρεμένο μέρος που θα θέλαμε. Κάνουμε ό,τι κάνουν όλοι, βοηθάμε όπου δούμε αδέσποτα. Κάθε φορά που σκέφτομαι το ίδρυμα αυτό στεναχωριέμαι και θυμώνω» λέει η αγαπημένη μας Καίτη.

Και οι κακοποιήσεις αυξάνονται
Σύμφωνα με πρόσφατη ημερίδα, την τελευταία διετία (2009 - 2010) τα ελληνικά αστυνομικά τμήματα χειρίστηκαν τις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Καταγγελίες για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων: 72 το 2009 και 161 το 2010.

- Περιπτώσεις κακοποίησης, βασανισμού ή θανάτωσης ζώων που επελήφθησαν αυτεπάγγελτα: 19 το 2009 και 32 το 2010.

- Συλλήψεις δραστών για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων: 9 το 2009 και 24 το 2010.

- Δικογραφίες που σχηματίστηκαν για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων: 73 το 2009 κα 176 το 2010.


ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ-ΚΟΛΙΟΤΑΣΗ

Πηγή:
http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=1&artid=1442829&pg=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: