Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Το μήνυμα του Καθηγητή Robin Lane Fox «εκ μέρους του Αλεξάνδρου»


Ο καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Robin Lane Fox έγινε περισσότερο γνωστός στην Ελλάδα όταν τον περασμένο Απρίλιο, στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ», στον Μουσείο Ασμόλιαν της Οξφόρδης, είχε κάνει δηλώσεις για την ελληνικότητα της Μακεδονίας οι οποίες έκαναν εντύπωση. Η φράση του που έχει ευρύτατα κυκλοφορήσει είναι:
«Οι Μακεδόνες ήταν ένα ελληνόφωνο βασίλειο στη βόρεια Ελλάδα και όσοι Σκοπιανοί υποστηρίζουν ότι εκεί βρίσκεται η Μακεδονία επιδεικνύουν άγνοια και η θέση τους είναι εξωφρενική. Είναι σαν να λένε ότι η Οξφόρδη βρίσκεται στη Λευκορωσία».
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο καθηγητής Fox με ενημέρωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα ότι με πολύ χαρά θα συμμετείχε στην εκδήλωση που οργανώσαμε στις 2 Νοεμβρίου στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής, με θέμα Ο Μέγας Αλέξανδρος στο Μύθο και την Ιστορία, ενόψει του πρώτου ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αττική που θα τοποθετήσουμε σύντομα. Έτσι το όνομά του περιελήφθη και στην πρόσκληση που αποστείλαμε. Είχαμε συνεχή επικοινωνία και τον ενημέρωνα για την εξέλιξη της προετοιμασίας, το πρόγραμμα κλπ.  Δυστυχώς ο καθηγητής Fox, δεν μπόρεσε να έρθει εξαιτίας σοβαρών υποχρεώσεων στο πανεπιστήμιό του.
Την παραμονή της εκδήλωσης έλαβα μήνυμα του καθηγητού Fox, το οποίο και παρουσίασα κατά την εκδήλωση. Ο καθηγητής μιλάει «εκ μέρους του Αλεξάνδρου» και αναφέρεται στην άρνηση των Αθηναίων να τον αποδεχθούν μέχρι και σήμερα που αρνούνται να τοποθετήσουν ανδριάντα του και για τη χαρά του που επί τέλους θα τιμηθεί με ένα άγαλμα…
Το μήνυμα το καθηγητού Fox είναι το εξής:
Here is my message, on behalf of Alexander: 

“I am delighted to hear that Athens has at last honoured me with a statue after my mother Olympias dedicated a cup to the goddess Health in Athens and my wife Roxane dedicated jewellery on the Acropolis… many Athenians feared and disliked me, but now the old quarrel is laid to rest and they can look on me as Great nonetheless. ”
                                                                                                                Robin Lane Fox, Oxford
Εκείνο που μένει είναι να καταλάβουν επί τέλους κάποιοι στην Αθήνα τα αυτονόητα.
Δρ. Ιωάννης Παρίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: