Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Αντιμέτωπος με ποινικές ευθύνες για το ελληνικό έλλειμμα

Οι δηλώσεις του Ανδρέα Γεωργίου στους Financial Times πως διώκεται ποινικά επειδή δεν "μαγείρεψε" τα στατιστικά μεγέθη κάνουν το γύρο του κόσμου. Περιγράφει τη στατιστική στην Ελλάδα σαν άθλημα μονομαχίας



Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στους Financial Times ότι διώκεται ποινικά επειδή δεν "μαγείρεψε" τα στατιστικά μεγέθη φιγουράρουν σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο Ανδρέας Γεωργίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επίσημη ποινική έρευνα και με ισχυρισμού ότι διόγκωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, ενεργώντας κατά του εθνικού συμφέροντος.

Οι ίδιες αναφορές επισημαίνουν πως ο Ανδρέας Γεωργίου εργαζόταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για 20 χρόνια και πως διορίστηκε το 2010 στην Ελληνική Στατιστική Αρχή ύστερα από συμφωνία με το Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξυγιάνει τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία μετά από χρόνια επίσημης παραποίησης τους.

"Διώκομαι επειδή δεν μαγείρεψα τα βιβλία. Θα θέλαμε ένα καλό, βαρετό ίδρυμα που κάνει τη δουλειά του. Δυστυχώς, στην Ελλάδα η στατιστική είναι ένα άθλημα μονομαχίας", δήλωσε ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στους Financial Times.

Στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται πως ο Ανδρέας Γεωργίου αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του Οικονομικού Εισαγγελέα στις 12 Δεκεμβρίου για να απαντήσει στις σχετικές κατηγορίες.

Οι συντάκτες, μάλιστα, υπερβάλλοντας, υποστηρίζουν πως εάν ο Ανδρέας Γεωργίου καταδικαστεί για "εσχάτη προδοσία" θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ισόβια κάθειρξη.

Η εν λόγω έρευνα σχετίζεται με τη δημόσια διαμάχη για το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, το οποίο αναθεωρήθηκε από το 13,4% στα 15,8% του ΑΕΠ. Το δε αναθεωρημένο ποσοστό έγινε αποδεκτό χωρίς επιφυλάξεις από την Eurostat.

http://news247.gr/oikonomia/oikonomika/antimetwpos_me_poinikes_eythunes_gia_to_elleimma.1514683.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: