Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Μανώλης Δρεττάκης: Ο λαός καλείται να ψηφίσει μη λύση του προβλήματος του χρέους!


Ένας από τους ιστορικούς και σοφούς πολιτικούς, της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ, που γρήγορα όμως την εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα και να περισώσει την αξιοπρέπειά του, ο καθηγητής οικονομικών Μανώλης Δρεττάκης, εξακολουθεί όποτε μιλάει ή γράφει, να καταθέτει έναν περιεκτικό και μεστό πολιτικό λόγο, που απουσιάζει από τους σημερινούς ξυλοσχίστες της πολιτικής. Ο κ. Δρεττάκης μίλησε σήμερα στην πρωινή καθημερινή εκπομπή του καταξιωμένου δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Ψιλάκη στο Ράδιο Κρήτη 101,5 FM. Ο κ. Δρεττάκης σχολιάζοντας τη χτεσινή απόφαση του Πρωθυπουργού για διενέργεια δημοψηφίσματος είπε:

"...Τώρα αμφιβάλει (σ.σ. ο πρωθυπουργός) και το θέτει το πρόβλημα στο λαό; Πρόκειται περί παραλογισμού. Το καταλαβαίνετε; Περί τελείως παραλογισμού…
Το πρόβλημα που υπάρχει είναι πολλαπλό. Πολιτικά, για να μιλήσουμε καθαρά πολιτικά, δεν είναι δυνατόν να τεθεί αυτό το θέμα σε δημοψήφισμα. Για ποιόν λόγο; Είπε χτες ο υπουργός της δικαιοσύνης, θα τεθεί στο λαό υπόψη η απόφαση όπως ελήφθη την περασμένη Πέμπτη, αλλά με όλες τις συνέπειες που θα συνεπάγεται αυτή η απόφαση για το λαό μέχρι το 2020 και το μνημόνιο που δεν έχει ακόμα καταρτιστεί. Δηλαδή με άλλα λόγια θα παρουσιαστεί στο λαό ένας τόμος 200, 300, 400 σελίδων δεν ξέρω πόσων, με τεχνικούς όρους οι οποίοι μπορεί να ερμηνεύονται κατά το δοκούν από όποια μεριά όπως τη συμφέρει. Και να αποφασίσει ο λαός τι; Εάν του τεθεί το ερώτημα δέχεστε να πάρετε 70 δις (γιατί δεν είναι 100 δις που μας δώσανε) 70 δις θα είναι γιατί τα υπόλοιπα θα δοθούν στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία…
ΨΙΛΑΚΗΣ: …Δεν θα δοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία κ. Δρεττάκη. Έστειλε ένα μήνυμα πριν από λίγο ο καθηγητής Αλ. Μητρόπουλος και λέει ότι το μνημόνιο απαγορεύει τη χρηματοδότηση των ταμείων…Δεν το ήξερα!
ΔΡΕΤΤΑΚΗΣ: Άλλο πρόβλημα αυτό! Αλλά εν πάση περιπτώσει. Μπορεί να βρεθούν τρόποι να δανειστεί το κράτος κ.λπ.
Το πρόβλημα λοιπόν που υπάρχει είναι ότι αυτή τη στιγμή τίθεται στο λαό το ερώτημα «δέχεστε να διαγραφούν τα 70 δις»; Αν τεθεί έτσι, να μας τα δώσουν δωρεάν δηλαδή, κανείς δεν θα ‘λεγε όχι. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα θα τεθεί ως εξής: Σας δίνουμε τα 70 δις ή 100 δις ή όσα λέει η κυβέρνηση, αλλά όχι δωρεάν! Θα υποστείτε χειρότερη λιτότητα απ’ αυτή που έχετε βιώσει τώρα δύο χρόνια, και ακόμα εννιά χρόνια! Δέκα χρόνια, αν βάλομε και το 2020 μέσα! Δηλαδή: Τι συνέπειες θα έχει στη ζωή των ανθρώπων αυτό; Επιπλέον αυτών που έχουν ήδη υποστεί…Μας λένε ψηφίστε τα! Μα είναι κανείς τρελός να ψηφίσει, ας πούμε,  ένα πράμα το οποίο θα του στοιχίσει πολύ περισσότερο απ’ ότι υποφέρει τώρα; Τρελάθηκε; Ο λαός μιλάω…
Οπότε υπάρχει πρόβλημα! Πρόβλημα βασικό, βιοτικό πλέον, επιβίωσης του κόσμου!
Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό".
….
"Το άλλο όμως ακόμη σημαντικότερο πρόβλημα είναι, ότι η λύση αυτή στην καλύτερη περίπτωση, αν τηρηθεί ακριβώς, δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους! Το χρέος θα είναι το 2020 εάν όλα πάνε καλά, που είναι πάρα πολύ δύσκολο να πάνε καλά, (εγώ νομίζω ότι δεν μπορούνε να εκπληρωθούν όλοι οι όροι), θα φτάσουμε το 2020 να έχουμε το ίδιο χρέος που είχαμε το 2009! Άρα δεν λύνουμε τίποτα!
…Μιλάμε δηλαδή για μη λύση! Και ο λαός καλείται να ψηφίσει μη λύση του προβλήματος του χρέους! Αυτό είναι η καρδιά του προβλήματος από άποψη καθαρά οικονομικής, που δεν είναι μόνο οικονομικής. Είναι πολλαπλό. Ακόμα και ηθικό πρόβλημα τίθεται…
Ας πούμε ο λαός αποφασίζει ΟΧΙ. Έτσι; Δεν δέχεται δηλαδή. Σκέφτηκε ο κ. Παπανδρέου τι θα γίνει μετά; Την Ελλάδα; Προφανώς δεν σκέφτηκε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μήπως δηλαδή υπάρχει σχέδιο να πεταχτεί έξω η Ελλάδα από την ευρωζώνη με την ψήφο του λαού στο δημοψήφισμα; Αυτό το ερώτημα πρέπει να τεθεί και είναι καίριας σημασίας. Αλλά εάν υποθέσουμε ότι είναι αυτός ο σκοπός του δημοψηφίσματος, όχι γι να λυθεί τίποτα, αλλά για να αποβληθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη, καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο θέμα απ’ αυτά που συζητήσαμε μέχρι τώρα.
Και πέρα απ’ αυτό, η Ελλάδα βγαίνοντας απ’ το ευρώ θα πυροδοτήσει γενικότερη κρίση στην Ευρωζώνη! Ε, είναι λίγα αυτά που σας είπα;
Είμαι αναστατωμένος κυριολεκτικά! Διότι εδώ μιλάμε για πράγματα τα οποία είναι ανεπίτρεπτα!"
Και ο κ. Δρεττάκης κατέληξε: 
«Η λύση είναι μία: Αύριο να πάει ο πρωθυπουργός στο πρόεδρο της Δημοκρατίας, να πει παρακαλώ προκηρύξτε εκλογές. Σε 30 μέρες τελειώνουμε. Να αποφασίσει ο λαός ποιες πολιτικές δυνάμεις θα χειριστούν τα πράματα απ’ εδώ και μπρός. Διότι προφανώς η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς. Δηλαδή η ομολογία είναι τόσο μεγάλη και επιβεβαιωμένη με την απόφαση της περασμένης Πέμπτης της συνόδου κορυφής.
Αυτό σημαίνει αποτυχία! Άρα είναι προφανέστατο ότι το πρόβλημα πρέπει να πάει στο λαό. Έτσι πρέπει να γίνει σε μια Δημοκρατία…
Κοιτάξτε η κατάσταση είναι έκρυθμη. Να το ξέρετε….»
MERABELLO LIBRO D’ ORO
http://librodoro.blogspot.com/2011/11/blog-post_01.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: