Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Τα γεγονότα γραμμένα με... πενάκι



ΚΑΥΣΤΙΚΟ ΧΙΟΥΜΟΡ

Τα γεγονότα γραμμένα με... πενάκι




Άλλοτε καυστική και αιχμηρή, άλλοτε πάλι χιουμοριστική και χαριτωμένη, αλλά πάντοτε βαθιά... πολιτική, η τέχνη της γελοιογραφίας, οπλισμένη με πενάκια και χρώματα, δεν σταματά να σχολιάζει τις εξελίξεις με τη δική της μοναδική και εξόχως κριτική ματιά



Πολυπαρασημοφορημένος, αξιοσέβαστος και καταξιωμένος στα πεδία των μαχών, ο απόστρατος Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους παραιτήθηκε αναπάντεχα από την ηγεσία της CIA εξαιτίας ενός ερωτικού σκανδ
Πολυπαρασημοφορημένος, αξιοσέβαστος και καταξιωμένος στα πεδία των μαχών, ο απόστρατος Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους παραιτήθηκε αναπάντεχα από την ηγεσία της CIA εξαιτίας ενός ερωτικού σκανδάλου. Εξ ου και το... σώβρακο με τα γυναικεία παράσημα. Σκίτσο του Πίτερ Μπρουκς από τους Times.

Κι από εξελίξεις, άλλο τίποτα τη χρονιά που έφυγε, μια χρονιά που επισκιάστηκε από κρίσεις χρέους όπως η ευρωπαϊκή αλλά και από κρίσεις πολιτικές όπως αυτή στην Αίγυπτο, από μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις (επανεκλογή Ομπάμα στις ΗΠΑ, αλλαγή ηγεσίας στη Κίνα, επιστροφή Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας, νίκη Ολάντ στη Γαλλία), από εμπόλεμες συγκρούσεις (σε Συρία, Γάζα), από ανείπωτες τραγωδίες (μακελειό στο δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ) αλλά και από ουκ ολίγα σεξουαλικά σκάνδαλα (Πετρέους κ.ά.).

Ολα τα παραπάνω φυσικά δεν θα μπορούσαν να περάσουν ασχολίαστα από τους γελοιογράφους σε Ευρώπη και Αμερική, οι οποίοι, όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, αποτύπωσαν τη δική τους -απολύτως κριτική και εντυπωσιακά συμπυκνωμένη σε ένα καρέ- ματιά στα γεγονότα μέσα από τις σελίδες του έγκυρου ημερήσιου και κυριακάτικου Τύπου.

Εύστοχα σχόλια

 Το ζεύγος Ομπάμα πανηγυρίζει την επανεκλογή στην προεδρία. Το ίδιο κάνουν και οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο Πάτρικ Τσαπάτι «βλέπει» τα «αδιέξοδα» της επόμενης ημέρας, τα οποία επιβεβαιώθηκαν οδηγώντας τις ΗΠΑ

Το ζεύγος Ομπάμα πανηγυρίζει την επανεκλογή στην προεδρία. Το ίδιο κάνουν και οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο Πάτρικ Τσαπάτι «βλέπει» τα «αδιέξοδα» της επόμενης ημέρας, τα οποία επιβεβαιώθηκαν οδηγώντας τις ΗΠΑ στο χείλος του «δημοσιονομικού γκρεμού».
Ο λόγος για σκιτσογράφους όπως: ο Λιβανεζο-Ελβετός Πάτρικ Τσαπάτι (Le Temps, International Herald Tribune), o Βρετανός Ινγκραμ Πιν (Financial Times), ο επίσης Βρετανός Τζέραλντ Σκαρφ (των The Sunday Times), o Νορβηγός Μόρτεν Μόρλαντ (The Times), ο γεννημένος στην Ελβετία Πέτερ Σρανκ (The Independent, The Economist), ο Βρετανός Πίτερ Μπρουκς (The Times), ο Γερμανός Τιλ Μέτε (του περιοδικού Stern) και οι Ιταλοί Τζιανέλι και Αλτάν (των εφημερίδων Corriere della Sera και La Repubblica αντίστοιχα). Κι αν μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, τότε μια γελοιογραφία ισοδυναμεί με ένα εύστοχο σχόλιο πάνω στην ουσία της είδησης. Για του λόγου το αληθές, αρκεί μια ματιά στα σκίτσα που συνοδεύουν τη σελίδα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63759458

Δεν υπάρχουν σχόλια: