Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η Κύπρος, η τρόικα και η ΑΟΖ

 του Ν. Μελέτη
Η Κύπρος, η οποία δεν διδάχθηκε από το δικό μας πάθημα, βαδίζει ολοταχώς σε ένα επώδυνο μνημόνιο, καθώς η τρόικα αφήνει, με συνευθύνη και του απερχόμενου Προέδρου Χριστόφια, να εξαντληθεί και η τελευταία σταγόνα αίματος της κυπριακής οικονομίας, ώστε σαν ώριμο φρούτο ο επόμενος Πρόεδρος να βάλει την υπογραφή του σε ό,τι του ζητηθεί.

Η Κύπρος όμως, αν και ακολουθεί με καθυστέρηση τριών ετών στο κλαμπ των μνημονιακών χωρών της Ευρωζώνης, με τα όσα συμβαίνουν στο νησί τις τελευταίες ημέρες μπορεί να προσφέρει πολύ χρήσιμα μαθήματα στην Ελλάδα.

Γιατί πλέον απροκάλυπτα η τρόικα παρεμβαίνει στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ και προδιαθέτει και την Αθήνα για το τι ενδέχεται να συμβεί με τα ευρήματα των ερευνών σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης.

Μόλις την Τετάρτη αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «Αλήθεια» ότι η τρόικα με επιστολή της προς το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών ζητά να μην ψηφισθεί από την κυπριακή Βουλή ο νόμος για το Ταμείο Υδρογονανθράκων, το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση των πόρων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Ο κ. Χριστόφιας, όπως αποδείχθηκε, έχει συμφωνήσει με την τρόικα για διάθεση μέρους των εσόδων για την εξυπηρέτηση των δανειστών. Αλλά η τρόικα θέλει παραπάνω.

Η Κύπρος με ευθύνη και της κυβέρνησής της έβαλε μόνη της το κεφάλι στον ντορβά της τρόικας καθώς, εκτός της τραπεζικής κρίσης, παραδόθηκε στους δανειστές και λόγω της ιδεολογικής αγκύλωσης του Προέδρου της, που δεν ήθελε για λόγους και κομματικούς να δει καθαρά την παγίδα που στηνόταν μπροστά του.

Η Ελλάδα είναι σε πιο δύσκολη κατάσταση από την Κύπρο, αλλά έχει ήδη διανύσει ένα μέρος της διαδρομής.

Ας λάβουν λοιπόν υπόψη τους οι κυβερνώντες την εμπειρία της Κύπρου.

Γνωρίζοντας ότι κάθε μέτρο που δεν υλοποιείται, κάθε χρόνος παραπάνω στο Μνημόνιο, θα είναι και ένα ακόμη «οικόπεδο» της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα χέρια της τρόικας.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=28415&subid=2&pubid=63768549

Δεν υπάρχουν σχόλια: