Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Χρυσόστομος Κύπρου: "Θα απέσυρε την ομοσπονδία εάν ζούσε ο Μακάριος"

Χρυσόστομος Κύπρου


Ο Εθνάρχης Μακάριος θα απέσυρε τη στήριξή του στην ομοσπονδία, εάν ζούσε, εκτιμά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να μιμηθεί τις αρετές και την προσφορά του Μακαρίου.

Σε δηλώσεις του μετά το μνημόσυνο που τελέστηκε στον Καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, σημείωσε ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τελούμε το μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του. Φέτος, ανέφερε, θα γίνει κάτι το ξεχωριστό γιατί συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του και το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου αποφάσισε φέτος να κηρύξει ολόκληρο το 2013 έτος Μακαρίου και θα κάνει αρκετές εκδηλώσεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ακόμα ότι «εμείς οφείλουμε να τον τιμούμε και πιστεύω ότι η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να κάνει κανείς για τον αείμνηστο είναι να τον μιμηθεί ως προς τις αρετές του και την προσφορά του». «Ο αείμνηστος ήτο ένας χαρισματικός άνθρωπος και όσοι τον μισούσαν ήταν εκείνοι που δεν τον ήξεραν, διότι όταν εγνώριζες τον Μακάριο δεν μπορούσες να τον μισήσεις», σημείωσε.

«Τον μισούσαν εκείνοι που τον ζήλευαν» πρόσθεσε και είπε ότι ο Μακάριος έμεινε στην ιστορία «και οφείλομε να τον μιμούμεθα, να ακολουθούμε τα βήματά του για το καλό αυτού του τόπου και αυτού του λαού. Τα οράματα του είναι δικά μας οράματα για την πατρίδα μας και το λαό μας».

Σε ερώτηση κατά πόσο ο Μακάριος δέχτηκε ή όχι τη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «ο Μακάριος εδέχθη την ομοσπονδία με πολλή στενοχώρια, γι΄ αυτό πέθανε ο Μακάριος και αν ζούσε θα την έπαιρνε πίσω».

«Έδωσε την ομοσπονδία, όχι διζωνική, απλή ομοσπονδία γιατί προς στιγμής έπρεπε να κάνει αυτή την παραχώρηση για να λυθεί το εθνικό θέμα» είπε και πρόσθεσε ότι «όταν όμως είδε ότι οι Τούρκοι δεν σεβάστηκαν αυτή την παραχώρηση, στην τελευταία του ομιλία ο αείμνηστος μίλησε για μακροχρόνιο (πρόβλημα) και αν δεν μας έφευγε ξαφνικά, σίγουρα θα την τραβούσε πίσω, δεν θα την άφηνε».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «η διαφορά με τους σημερινούς είναι ότι (την ομοσπονδία) την έκαναν παντιέρα, είναι κατόρθωμα δηλαδή. Ενώ εκείνος πέθανε για την ομοσπονδία, αυτοί την έκαναν παντιέρα, την διαφημίζουν, είναι κατόρθωμά τους και την έκαναν και διζωνική δυστυχώς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: