Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Φόροι, φόροι, φόροι, στο τέλος δεν θα πληρώνει κανείς…



Του Γ. Κουρή

Αυτή η… ματσαραγκιά των κυβερνώντων, με πρωτομάστορα τον Στουρνάρα, που όποτε βλέπουν ότι δεν τους βγαίνει ο λογαριασμός και θέλουν να κλείσουν τρύπες που συνεχώς δημιουργούνται από τους δικούς τους υπολογισμούς στο πόδι, να φορτώνουν τον… γάιδαρο με φόρους και «χαράτσια», να ακριβαίνουν το πετρέλαιο και το ρεύμα, να κόβουν μισθούς και συντάξεις, να απολύουν κόσμο, να αυξάνουν τη συμμετοχή στα φάρμακα και την ίδια στιγμή οι τιμές να πετάνε στα ύψη, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το ήδη καταλεηλατημένο εισόδημά του, έχει τα όριά της.

Βέβαια, κακά τα ψέματα, ο… γάιδαρος δείχνει μια πρωτοφανή αντοχή, που οι υπουργοί, που ζουν κλεισμένοι στα γραφεία τους και δεν κυκλοφορούν στους δρόμους, την παρεξηγούν. Την ερμηνεύουν καταπώς τους συμφέρει. Τη σιωπή, τη μη αντίδραση σ’ αυτήν τη θύελλα την εκλαμβάνουν ως συναίνεση, ως σιωπηρή στήριξη. Κακό του κεφαλιού τους κάνουν. Δεν βλέπουν τις αυξανόμενες ουρές στις τράπεζες από νοικοκυριά για τη ρύθμιση δανείων που έχουν πάρει; Μόνο στην Εθνική Τράπεζα 17.194 πελάτες της είχαν καταθέσει, μέχρι τον Σεπτέμβρη που πέρασε, αίτημα για δικαστικό συμβιβασμό, γιατί δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, όταν στο τέλος του 2011 ο αντίστοιχος αριθμός πελατών ήταν μόλις 5.930, τριπλασιάστηκαν δηλαδή οι μη δυνάμενοι μέσα σε 9 μήνες. Δεν βλέπουν ότι κάτω από τα μισά αυτοκίνητα κυκλοφορούν, ότι οι δρόμοι είναι άδειοι; Τα πολλαπλασιαζόμενα με γεωμετρική τάση λουκέτα, που αυξάνουν κατά χιλιάδες τους ανέργους, εργαζόμενους και επιχειρηματίες;

Δεν μπορεί να μην τα ξέρει όλα αυτά ο πρωθυπουργός, να μη φθάνουν στα αυτιά του. Οι αντοχές του… γαϊδάρου έχουν εξαντληθεί. Και πριν τα… τινάξει, θα αρχίσει να κλωτσάει και τότε ποιος τον σταματάει… Και η μόνη δυνατότητα που έχει, είναι να αρχίσει να μην πληρώνει. Και ήδη οι συνέπειες είναι ολοφάνερες στις εφορίες, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες. Στα 13,2 δισ. ευρώ έφθασαν οι οφειλές των φορολογουμένων το 2012 προς το Δημόσιο, που επιβεβαιώνει την αδυναμία πληρωμής από την αναδουλειά και υπερφορολόγηση. Από τα 4,5 δισ. ευρώ που υπολόγιζαν να εισπράξουν από ληξιπρόθεσμες οφειλές, μάζεψαν μόνο 2,8 δισ. ευρώ. Ακόμη και το νοίκι έχει σταματήσει να πληρώνει. Και τη ΔΕΗ και το νερό, ενώ στο μπακάλικο και στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς έχουν, ύστερα από πολλά χρόνια, επανεμφανισθεί τα τεφτέρια. Τραγικά γεγονότα που προμηνύουν κοινωνική έκρηξη.

Ποια είναι η λύση; Εσείς πρωτίστως πρέπει να την ξέρετε, κύριε πρωθυπουργέ. Για μας άμεσα, εδώ και τώρα, πρέπει να σταματήσετε να φορτώνετε άλλο τον… γάιδαρο. Το τονίζουμε γιατί έντονες είναι οι πληροφορίες ότι τον Μάρτη έρχεται νέα φοροκαταιγίδα, επειδή από τώρα προβλέπουν, εκεί στο Σύνταγμα, στο στρατηγείο του Στουρνάρα, ότι οι στόχοι δεν θα πιαστούν. Αν δεν αλλάξει η… στρατηγική της ανελέητης φοροεπιδρομής, αν δεν δοθεί εδώ και τώρα ανάσα στην αγορά με τη ρύθμιση σε πάρα πολλές δόσεις (οπωσδήποτε πάνω από 100) των οφειλομένων στις εφορίες και στο ΙΚΑ, με κατάργηση όλων των προστίμων και δεν πέσει χρήμα στην αγορά, τότε, κύριε πρωθυπουργέ, ο κόσμος, ο εργαζόμενος που έχει συρρικνωθεί το εισόδημά του, η άνεργη οικογένεια, ο επιχειρηματίας που με ζόρια πολλά προσπαθεί να κρατήσει το μαγαζί του ανοικτό, η τελευταία επιλογή που έχει είναι να πάψει να πληρώνει τα χρέη του στο Δημόσιο, για να κερδίσει κάποιες μέρες ζωής… Έχει φτάσει μάλιστα στο σημείο να λέει: «Τι θα μου κάνουν; Θα με βάλουν φυλακή; Ακόμη και αν υπάρχουν τόσες πολλές, να χωράμε όλοι, τουλάχιστον θα με ταΐζουν…»

Το έχουμε πει επανειλημμένα από αυτήν τη στήλη, κ. Σαμαρά, στο χέρι σας είναι να μη φθάσει ο κόσμος σε αυτό το αδιέξοδο. Κάντε τις ρυθμίσεις που είναι πλέον εκ των ων ουκ άνευ και επισπεύστε τις γραφειοκρατικές και χρηματοδοτικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν μια ώρα αρχύτερα στο ξέφωτο της ανάπτυξης. 

http://www.paron.gr/v3/new.php?colid=3&id=82093&dt=2013-01-20%200:0:0


Δεν υπάρχουν σχόλια: