Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Ο πιο «μικρός δεκανέας» στον πόλεμο του '40



Ο πιο «μικρός δεκανέας» στον πόλεμο του 1940

Ο πιο «μικρός δεκανέας» στην Ιστορία μπήκε πρώτος στην Κορυτσά. Η συγκλονιστική ιστορία του 13χρονου, τότε, Αναστάσιου Χαραλαμπόπουλου, που έφτασε ως λαθρεπιβάτης στην πρώτη γραμμή με το ίδιο τρένο που μετέφερε και τον πατέρα του!

Συγκλονίζει ακόμη και σήμερα, 78 χρόνια μετά την επέτειο του ΟΧΙ, η ιστορία του μικρού πολεμιστή Αναστάσιου Χαραλαμπόπουλου,ο οποίος το 1940 μπήκε κρυφά στο βαγόνι με τις αποσκευές των επιστρατευμένων και έφτασε ως...λαθρεπιβάτης στα ελληνοαλβανικά σύνορα για να πολεμήσει τους Ιταλούς. Στο ίδιο τρένο επέβαινε ο πατέρας του, ο οποίος δεν ήξερε τίποτα για την παράτολμη απόφαση του γιου του. Η παρουσία του 13χρονου αποκαλύπτεται όταν το τρένο φτάνει στο μέτωπο και προκαλεί αναστάτωση στους επικεφαλής της μονάδας.
Η επιστροφή του στην Αθήνα είναι αδύνατη και ο ίδιος επιμένει να μείνει για να πολεμήσει. Η μονάδα του πατέρα του, Αλέξανδρου, αναχωρεί από στιγμή σε στιγμή για την πολεμική ζώνη και η τύχη του μικρού Ανάσταση πρέπει να κριθεί άμεσα. Τελικά, ο πατέρας του υπογράφει ότι δέχεται ο γιος του να καταταγεί ως εθελοντής στον Στρατό, κάτι που θα λύσει τα χεριά των αρμοδίων. 


Σύμφωνα με επίσημες μαρτυρίες, όταν ο Στρατός μας κατέλαβε την Κορυτσά, άφησαν τον Ανάσταση να παρελάσει πρώτος κατά την είσοδο στην πόλη. Με απόφαση του διοικητή της μεραρχίας φτιάχτηκε άρον άρον στολή στρατιώτη στα μέτρα του Ανάσταση και του απονεμήθηκε τιμητικά ο βαθμός του δεκανέα.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της αληθινής ιστορίας, κάποια στιγμή ο Ανάστασης κρυολόγησε και τον έστειλαν στα μετόπισθεν, σε ένα μικρό χάνι. Εκεί ο αεικίνητος δεκανέας ανακάλυψε ότι ένας πελάτης του κλεινόταν στο δωμάτιο του και κάτι έκανε με ένα περίεργο μηχάνημα. Ο μικρός πολεμιστής ειδοποίησε τον ξενοδόχο, που και αυτός με τη σειρά του κάλεσε τη Χωροφυλακή. Τελικά, αποδείχτηκε ότι ο ύποπτος πελάτης ήταν Αλβανός κατάσκοπος, που έδινε πληροφορίες στους Ιταλούς για τις θέσεις και τις κινήσεις των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων της περιοχής.
Την ιστορία του μικρού Αναστάσιου Χαραλαμπόπουλου αφηγήθηκε ο Ελληνας υφυπουργός Τύπου σε δήλωση του στη γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Messager d'Athenes». Να σημειωθεί ότι και άλλες εφημερίδες της εποχής έδωσαν χώρο στο πρωτοσέλιδο τους στον μικρό Αναστάσιο Χαραλαμπόπουλο, όπως ήταν η εφημερίδα «Ακρόπολις», η οποία αναφέρθηκε στον 13χρονο πολεμιστή με τον τίτλο «Ο Μικρότερος δεκανεύς του Κόσμου». Χαρακτηριστικά, η λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία του Ανάσταση έγραφε: «Ο μικρός Αναστάσιος Χαραλαμπόπουλος (ηλικίας 13 ετών), ο οποίος ηκολούθησε τον πατέρα του εις το Μέτωπον ως εθελοντής στρατιώτης, μετέσχε των επιχειρήσεων και προήχθη δι' εξαιρετικήν υπηρεσία εις δεκανέα».


ENJOY/Κυριακάτικη Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: