Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Καρκίνος : Παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση του καρκίνου



Καρκίνος : Παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση του καρκίνου

Γράφει ο Νίκος Καλλιακμάνης

Αναφέρονται (παρακάτω) οι παράγοντες-ουσίες που συντελούν-επηρεάζουν την ανάπτυξη γενικά των νεοπλασιών.
Παράγοντες που δεν μπορεί να μεταβληθούν (ηλικία – ορμονικές διαταραχές) αλλά και παράγοντες-ουσίες, η γνώση των οποίων μπορεί να περιορίσει την εμφάνιση καρκίνου (κάπνισμα – αλκοόλ) χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (ΧΑΤ)
Αν και η μείωση θανάτων είναι πραγματικότητα για τα 20 τελευταία χρόνια, οι νεοπλασίες συνεχίζουν να αποτελούν μαζί με τα καρδιαγγειακά επεισόδια την κατάρα του αιώνα μας.
Έτσι : 68.000.000 άτομα έχουν διαγνωστεί με καρκίνο το 2016 (μαστός – πνευμόνων – προστάτης – εντέρου – ουροδόχου κύστης οι πιο συχνοί!!!).
Επίσης 600.000 άτομα περίπου πέθαναν το 2016 από νεοπλασίες.

Υπάρχουν Προδιαθετικοί παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση των νεοπλασιών

Οικογένεια - ηλικία και ορμονικές διαταραχές δεν μπορούν να επηρεαστούν. Αλλά άλλοι παράγοντες όπως – δίαιτα – έκθεση στον ήλιο – μπορεί να ρυθμιστούν.
Προδιαθετικοί παράγοντες. Αυτοί είναι το:

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερ. Ετ. Καρκίνου ποσοστό μεγαλύτερο του 30% θανάτων και νεοπλασιών έχουν σχέση με κάπνισμα. Το κάπνισμα σε ποσοστό 87% προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων σε άνδρες και σε ποσοστό 60% σε γυναίκες.
Αλλά και άλλες νεοπλασίες έχουν συνδεθεί με κάπνισμα όπως οι καρκίνοι στόματος, λαιμού – λάρυγγα – οισοφάγου – στομάχου – εντέρου – παγκρέατος – ουροδόχου κύστης – τραχήλου – μήτρας.
Το τσιγάρο περιέχει εκατοντάδες βλαβερές ουσίες (χημικά) και 70 από αυτά προκαλούν καρκίνο.
Να επισημάνουμε ότι η κυκλοφορία του καπνού στον οργανισμό μπορεί να βλάψει κάθε όργανο-ιστό του σώματος και ότι δεν υπάρχει ένα επίπεδο ασφαλούς καπνίσματος καθώς επίσης ότι δεν υπάρχει τρόπος, μέθοδοι και χειρισμοί γενικά για τα προϊόντα καπνού.
Τα τσιγάρα δεν είναι τα μόνα που αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας αλλά κίνδυνο αποτελούν και :

  •     Μάσημα καπνού

  •     Σνουφάρισμα από μύτη

  •     Πίπας χρήση

  •     Πούρα

  •     Ναργιλέδες.


ΑΛΚΟΟΛΗ

Ποσοστό 3,5% των καρκίνων οφείλονται σε μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ (Μεγαλύτερο του 4 ποτά ημερησίως, 14 εβδομάδα, 3 και πάνω καθημερινά/7ημέρες για τις γυναίκες).
Ο κίνδυνος ανάπτυξη καρκίνου από χρήση αλκοόλης αυξάνεται με :

  •     Μεγάλης ποσότητας λήψη

  •     Μεγάλη περίοδο κατανάλωσης.

Οι μεγάλοι πότες κινδυνεύουν από


  •     Καρκίνο ήπατος

  •     Καρκίνο οισοφάγου

  •     Καρκίνο λαιμού, κεφαλής (στόμα, φωνητικές χορδές)

  •     Καρκίνο μαστών

Τρόποι επίδρασης αλκοόλης στο οργανισμό του ανθρώπου :

Το αλκοόλ μεταβολίζεται σε ακεταλδεύδη πτητικό προϊόν – υψηλά καρκινογόνο που προκαλεί αλλαγή γενετικού υλικού και βλάβες κυττάρων.
Δια μέσου οξείδωσης η αλκοόλη διεγείρει ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν DNA, πρωτεΐνες, λίπη.
Η αλκοόλη αυξάνει το επίπεδο των οιστρογόνων που η αύξηση τους συνδέεται με μορφές Καρκίνο μαστού.


Το αλκοόλ εμποδίζει την φυσική ικανότητα του οργανισμού για την μετατροπή, απορρόφηση ωφέλιμων συστατικών τροφής (φυλλικό οξύ, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων νεοπλασιών).
Με την κατανάλωση αλκοόλ προσλαμβάνονται παραπάνω θερμίδες από την συνήθη δίαιτα – αύξηση παχυσαρκίας η οποία θεωρείται σήμερα καθαρά νοσογόνος κατάσταση και προδιαθέτει προς ανάπτυξη νεοπλασιών.

Συνέργεια αλκοόλης + καπνού :

Ο συνδυασμός χρήσης των 2 αυτών ουσιών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αυτό ισχύει ειδικά για τις νεοπλασίες της στοματικής κοιλότητας – φάρυγγα – λάρυγγα – οισοφάγου.
Η ταυτόχρονη χρήση ευνοεί τις παραγόμενες τοξίνες να εισέλθουν πιο άμεσα στα κύτταρα του ανωτέρου γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης η παρουσία αλκοόλης δυσχεραίνει την αποβολή τοξίνων από τον ανθρώπινο οργανισμό.


ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ
 
Αν η χρήση της θεωρείται ασφαλής και κοντεύει να βγει από την παρανομία, η κατανάλωση της αποτελεί ουσιώδη παράγοντα για την ανάπτυξη ορισμένων νεοπλασιών όπως – Καρκίνο πνευμόνων – κεφαλής – λαιμού – αναπνευστικού συστήματος (παραγωγή τοξίνων – καρκινογενών ουσιών).
Επίσης η ουσία αυξάνει τον κίνδυνο ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ ειδικά σε νέα άτομα. Έρευνες έδειξαν ότι η μαριχουάνα περιέχει ουσία καρκινογόνο για τους όρχεις.

ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ

Τα αναβολικά στεροειδή περιέχουν ουσίες με ανδρογενετική δράση ή σαν τεστοστερόνη ιδιότητες και αναφέρεται ότι προκαλούν :

  •     Όγκους ήπατος

  •     Αδενώματα

  •    Ηπατική πελίωση. (Πολλαπλοί κυστικοί σχηματισμοί που προκαλούν μεγέθυνση και άλγος ήπατος).

Επίσης ο καρκίνος του προστάτη ευνοείται από την χρήση αναβολικών όπως και ο καρκίνος τραχήλου, μήτρας, ενδομητρίου στις γυναίκες.

ΚHAT - XAT
Φυτό που υπάρχει στην Ανατολική Αφρική και Αραβική χερσόνησο.

Χρησιμοποιείται από 10.000.000 άτομα σε παγκόσμια κλίμακα (κυρίως από άτομα που κατάγονται από την Σομαλία).
Το φυτό μπορεί να μπει στο τσάι, να μασηθεί σαν τσίχλα. Θεωρείται ότι προκαλεί Καρκίνο στοματικής κοιλότητας και ο κίνδυνος αυξάνεται με σύγχρονη χρήση καπνού και αλκοόλης.

ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΥΝΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Οι περισσότερες ναρκωτικές απαγορευμένες ουσίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους όπως π.χ. με ενέσιμο διάλυμα σε ενδοφλέβιο χορήγηση ή ενδομυϊκή.
Με τον τρόπο αυτό η ηπατίτιδα Α, C, μεταδίδονται από μη αποστειρωμένες και σε συνεχή χρήση βελόνες και με τα προϊόντα αίματος) των μολυνθέντων ατόμων.
Χωρίς θεραπεία κάθε ηπατίτιδα εξελίσσεται σε κίρρωση – ηπατοκυταρικό καρκίνωμα με 20.000 θανάτους ετησίως.

ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ / ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Διάφορα τοξικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή φαρμάκων, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους καταναλωτές.
΄Οπως, Methamphetamine / Crystal meth (Μεθαμφεταμίνη – κρυσταλλική μορφή της). Για την παρασκευή εξαρτησιογόνων ουσιών χρησιμοποιούνται πολλέ τοξικές ουσίες, όπως το καρκινογόνο (benzene βρίσκονται και στα τσιγάρα).
Κοκαϊνη (Coκαρκίνοine) Η μίξη της κοκαϊνης με διάφορα άγνωστα συστατικά αποτελεί κανόνα για του εμπόρους και προμηθευτές της ουσίας αυτής.
Τα συστατικά αυτά όμως μπορεί να έχουν καρκινογόνη δράση (π.χ. φαννακετίνη : ουσία που προκαλεί εμφάνιση καρκίνου ειδικά των νεφρών).

MDMA – ΕΚΣΤΑΣΗ

Ψυχοδραστικό φάρμακο δρα αυξάνοντας την απελευθέρωση και επιβραδύνει παράλληλα την σεροτονίνη, ντοπαμίνη, νορεπινεφρίνη.
Αποτελεί κίνδυνο συνδέεται με εμφάνισει νεοπλασιών σε ανθρώπους ενώ το συστατικό που προστίθεται στην Παρασκευή της ουσίας προκαλεί εμφάνισει νεοπλασιών σε ποντίκια.
Διαθέτει διεγερτικές και ψυχεδελικές ενέργειες (9 – 24 εκατομμύρια το 2014 έκαναν χρήση).

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ (ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ) ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Παθητικό κάπνισμα : Σύμφωνα με έγκυρες στατιστικές 58x106 άτομα μη καπνίζοντα, εκτέθηκαν στο παθητικό κάπνισμα μεταξύ 2011-2012. Τελικά 7.300 μη καπνιστές πέθαναν από καρκίνο πνευμόνων/ετησίως.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ – ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: