Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Περικλής Νεάρχου : Είχε αγανακτήσει με την Διαμαντοπούλου ο Τάσσος Παπαδόπουλος




Είχε αγανακτήσει με την Διαμαντοπούλου ο Τάσσος Παπαδόπουλος

Πήγε να πετάξει έξω ο Τάσσος Παπαδόπουλος από το Προεδρικό τη Διαμαντοπούλου!

Αποκαλύπτει ο πρέσβης ε.τ. Περικλής Νεάρχου

-Είχε πάει ως Επίτροπος να του πει να ψηφίσει το Σχέδιο Ανάν, που αν είχε περάσει δεν θα υπήρχε σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία – Υπέρ ήταν ο Γ. Παπανδρέου και ο Κ. Σημίτης
Δεν είναι καθόλου πρωτόγνωρη η… παρέλαση όλον αυτό τον καιρό αμερικανών και ευρωπαίων ηγετών από τα Σκόπια για να πείσουν τον κόσμο να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πήγε δύο φορές η Άνγκελα Μέρκελ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο… χρόνιος διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς. Μέχρι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έστειλε επιστολή στήριξης στον σκοπιανό Πρόεδρο και ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς υποδέχθηκε στην Ουάσινγκτον τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζάεφ. Και τα πηγαινέλα συνεχίζονται ακόμη και τώρα, μια και δεν έπεισαν τους Σκοπιανούς.
Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και το 2004 στην Κύπρο με το περιβόητο Σχέδιο Ανάν (από το όνομα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που είχε αναλάβει να… θάψει την Κύπρο, κάνοντας τα χατίρια της Τουρκίας), το οποίο έπρεπε να πάρει την έγκριση του κυπριακού λαού. Και για να στηρίξει το «Ναι» στο δημοψήφισμα, είχαν παρέμβει θεοί και δαίμονες στον αείμνηστο, τον γενναίο Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο. Ο οποίος είχε πει το συγκλονιστικό: «Παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα». Και έγινε πράξη…
Μεταξύ εκείνων που είχαν κατέβει στη Λευκωσία για να πιέσουν τον Τάσσο ήταν και η τότε Επίτροπος της ΕΕ Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία δεν είχε καταλάβει ποιος ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Και σε εκείνη τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Κύπρου παραλίγο να την πετάξει έξω από το μπαρουτοκαπνισμένο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Τάσσος είχε πει τι του είχε ζητήσει η Διαμαντοπούλου στον Περικλή Νεάρχου, ο οποίος το αποκάλυψε στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου». Και τα όσα είπε είναι συγκλονιστικά και δείχνουν πόσο λείπει σήμερα από όλο τον ελληνικό χώρο εκείνος ο Τάσσος… Που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάρη στον έξυπνο και… πονηρό χειρισμό του Σχεδίου Ανάν.
Ο λόγος στον πρέσβη ε.τ. Περικλή Νεάρχου, έναν παθιασμένο, ανυποχώρητο στα δίκαια της μαρτυρικής Κύπρου μας αγωνιστή.
Οι παγίδες που έκρυβε το Σχέδιο Ανάν
«Είχαν παρέμβει πολλοί, ακόμα και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλοι με τηλεφωνήματα και άλλοι από κοντά. Έγιναν μεγάλοι εκβιασμοί και απειλές. Είχε πάει ακόμα και η κ. Διαμαντοπούλου και με έναν τρόπο προκλητικό, παίζοντάς το ευρωπαία πολιτικός, πήγε εκεί ως Επίτροπος και μίλησε κατά τρόπο προκλητικό στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Μου το είχε διηγηθεί ο ίδιος, μου είχε πει ότι “ήθελα να την πετάξω έξω με τις κλωτσιές”, δηλαδή σε τέτοιο στυλ, υπήρξε εκνευρισμός γιατί ήταν θρασύτατη. Είπε περίπου ότι “δεν έχετε άλλη επιλογή, αυτό πρέπει να γίνει”.
Επίσης, μου είχε πει ο Παπαδόπουλος ότι είχε τηλεφωνήσει στον Γιώργο τον Παπανδρέου και του είχε πει να μη βγει να πάρει θέση πριν από το δικό του διάγγελμα, αλλά δεν τον άκουσε και βγήκε πρώτος και πήρε θέση για να ασκήσει πίεση στον Παπαδόπουλο. Ο κ. Σημίτης ακόμα και πολλοί άλλοι έκαναν παρέλαση με τηλέφωνα και εκβιασμούς.
Η διαπραγμάτευση τότε για το Σχέδιο Ανάν είχε γίνει ανέκδοτο. Πρόσθεταν συνεχώς σελίδες και πράγματα, τα οποία δεν είναι ακόμα γνωστά. Είναι ελάχιστοι αυτοί που είχαν διαβάσει όλες τις σελίδες του Σχεδίου Ανάν. Για παράδειγμα, προβλεπόταν να δημιουργηθούν 10 στρατόπεδα της Τουρκίας στην Κύπρο μετά το Σχέδιο Ανάν, κάτι που κανείς δεν το είχε πάρει είδηση. Το Σχέδιο Ανάν ήταν 10.000 σελίδες. Οι μόνοι που το είχαν διαβάσει ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ορισμένοι σύμβουλοι. Πολύς κόσμος δεν ήξερε μέχρι την τελευταία στιγμή τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάν.
Τελικά, ο κόσμος κατάλαβε, αν και έγινε προσπάθεια να χρυσώσουν το χάπι το πικρό με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε ακόμη είχε πολύ υψηλό κύρος η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κύπρος έβλεπε ότι η Ευρώπη θα ήταν ένα πλαίσιο για να λυθεί το Κυπριακό. Είχε τους λόγους της. Το Σχέδιο Ανάν και όσα έγιναν πρέπει να γίνουν μάθημα για την ελληνική πολιτική. Δυστυχώς, όμως, όπως συμβαίνει συχνά, δεν διδασκόμαστε από την Ιστορία. Και τώρα βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επισπεύδει η Ελλάδα για τη λύση του Μακεδονικού. Θέλουμε τη λύση και την επιδιώκουμε, αλλά πρέπει πρώτα να κάνεις μια διάγνωση ποια είναι η κατάσταση, αν είναι εφικτή η λύση και αν σε συμφέρει αυτή η λύση.
Μια πτυχή του θέματος είναι η… κλίση που πήρε η Ελληνική εξωτερική πολιτική. Εγκαταλείφθηκε η προηγούμενη πολιτική ισορροπίας και η σχετικά πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και προσχωρήσαμε στη μονομερή δυτική πολιτική. Γι’ αυτό βλέπουμε ξαφνικά να παίρνει τέτοιους αντιρωσικούς τόνους η ευρωπαϊκή πολιτική στα Βαλκάνια. Δηλαδή, να μπαίνει στην καρδιά αυτού του θέματος, που είναι ο ανταγωνισμός, ο οξύτατος γεωπολιτικός ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων σήμερα στα Βαλκάνια, και να παίρνει θέση πάνω σε αυτό το θέμα η Ελλάδα και να επιζητεί ρόλο πρωτοστάτη, ελπίζοντας ότι αυτό θα δώσει ανταλλάγματα.
Μέχρι τώρα δεν είδαμε ποια είναι τα ανταλλάγματα, αλλά γεγονός είναι ότι και αυτό το στοιχείο παίζει ρόλο στη θέση Κοτζιά και στον φανατισμό και τον ενθουσιασμό με τον οποίο αγκαλιάζει αυτήν τη συμφωνία. Για εμένα είναι καλύτερο να απορριφθεί και να τελειώσει αυτή η Ιστορία με ευθύνη των Σκοπιανών. Αλλά σε κάθε περίπτωση για εμάς δεν είναι συμφέρουσα συμφωνία και δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως, θα παροξύνει το πρόβλημα και θα το κάνει πολύ μεγαλύτερο».




Δεν υπάρχουν σχόλια: