Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ SEAGATE FREEAGENT 500GB/GO


ΜΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ




Θα παρατηρήσατε ότι εδώ και μερικές μέρες δεν υπήρξε καμιά ανάρτηση στα blog μου. Αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στην Μαύρη Οθόνη, που η Microsoft αρνήθηκε ότι συμβαίνει από update δικό της, και που όμως μου παρουσιάστηκε μετά από update που έγινε στον υπολογιστή μου κατόπιν προτροπής του NOD32 για κατέβασμα των ενημερώσεων της Microsoft.

Φυσικά και δεν μπορώ να κατηγορήσω την Microsoft αφού και η PREVX, που πρωτοαναφέρθηκε στο θέμα επιβεβαίωσε την έρευνα της Microsoft και με δημοσίευση της ζήτησε συγγνώμη (http://www.prevx.com/blog/141/Windows-Black-Screen-Root-Cause.html), προτρέποντας τους χρήστες να εγκαθιστούν όλες τις ενημερώσεις ασφάλειας της Microsoft. Επιπλέον η PREVX διευκρίνισε ότι το φαινόμενο της μαύρης οθόνης μπορεί να οφείλεται σε κακόβουλο λογισμικό ή σε λογισμικό τρίτης εταιρίας για την προστασία από κακόβουλο λογισμικό.


Το θέμα είναι ότι τελικά αναγκάστηκα να κάνω format του HP που χρησιμοποιώ μέσω του λογισμικού της HP. Ένα λογισμικό που σου δίνει την δυνατότητα να σώσεις τα data πριν αρχίσεις την διαδικασία μορφοποίησης του δίσκου.

Πανευτυχής που δεν θα έχανα τα αρχεία μου είχα την φαεινή ιδέα να κάνω το backup σε ένα εξωτερικό δίσκο SEAGATE FREEAGENT 500GB/GO που είχα αγοράσει από το κατάστημα ΚΟΤΣΟΒΟΛΟΣ του ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ τον Οκτώβριο του 2008 και που τον φύλαγα για τέτοιες δύσκολες στιγμές. Έκανα το back up, το έλεγξα σε άλλο υπολογιστή, διαπίστωσα ότι υπάρχει στον εξωτερικό δίσκο και προχώρησα στο format και στην εγκατάσταση του λογισμικού που έχουν οι δίσκοι της HP. Παράλληλα αφού ήταν συνδεδεμένος ο εξωτερικός δίσκος στον άλλο υπολογιστή μου , μετέφερα και από αυτόν τα data που είχα για να τον ελαφρώσω και να κάνω defrag ή μορφοποίηση και αυτού τις επόμενες μέρες και να χρησιμοποιήσω και κάποια από τα αρχεία αυτά και στον HP.


Επειδή ήταν αργά δεν προχώρησα να επαναφέρω το back up από τον εξωτερικό δίσκο αφήνοντας να το κάνω την επόμενη μέρα. Προς το παρόν έκλεισα τους υπολογιστές και αποσυνέδεσα και τον Seagate FREEAGENT κατά τα γνωστά.

Την επομένη ο εξωτερικό δίσκο SEAGATE FREEAGENT 500GB/GO, με 5 χρόνια εγγύηση όπως αναφέρεται στο κουτί συσκευασίας, δεν μπορούσε να συνδεθεί με κανένα υπολογιστή μου. Ενώ άνοιγε κανονικά και το αισθανόσουνα ότι ξεκινούσε για να δώσει data οι υπολογιστές μου δεν τον έβλεπαν. Υπόψη ότι επειδή είχα τον εξωτερικό αυτό δίσκο για backup υψηλού ρίσκου είχα κρατήσει και την συσκευασία του και μετά από κάθε χρήση τον φύλαγα σε αυτή προφυλάγοντάς τον από τυχόν κτυπήματα ή άλλα ατυχήματα.

Καθώς λοιπόν ήμουν απόλυτα σίγουρος ότι κάτι συνέβαινε πήγα σήμερα στον «Κοτσόβολο» του Αεροδρομίου όπου ο δίσκος εξετάστηκε από τεχνικό που επιβεβαίωσε το πρόβλημα και τις διαπιστώσεις μου. Σε ερώτηση σχετικά με την εγγύηση μου δηλώθηκε ότι η εγγύηση που δίνει το κατάστημα ήταν για ένα χρόνο και όταν τους έδειξα την αναφερόμενη πενταετία με παρέπεμψαν στην Octabit που αντιπροσωπεύει την SEAGATE.


Από την Octabit συνάντησα καταρχάς προβληματισμό αν και κατά πόσο ο αγορασμένος από τον ΚΟΤΣΟΒΟΛΟ δίσκος αντιπροσωπευόταν από την συγκεκριμένη εταιρεία και αν την εγγύηση έπρεπε να την υλοποιήσει η εταιρεία «Κοτσόβολος» ή η Octabit.


Τους απάντησα ότι αυτό που με ενδιαφέρει άμεσα ήταν να επισκευασθεί ο δίσκος και να μπορέσω να πάρω το περιεχόμενό του. Ο τεχνικός μου απάντησε ότι η Octabit παρόλο που αντιπροσωπεύει την SEAGATE δεν έχει δικαίωμα να ανοίξει και να επιδιορθώσει τον δίσκο ενώ αν πάω σε εταιρεία αποκατάστασης δεδομένων δεν θα καλύπτομαι πλέον από την εγγύηση και δεν θα αποζημιωθώ για τον δίσκο. Το μόνο που μπορώ να κάνω, συνέχισε, είναι να εξετάσω αν λειτουργεί ή όχι ο δίσκος σας. Τον παρακάλεσα να το πράξει οπότε με τα από λίγο επέστρεψε και μου ανέφερε ότι ο δίσκος εσωτερικά φαίνεται να ανταποκρίνεται αλλά δεν αναγνωρίζεται από τους υπολογιστές γιατί είχε πτώση (ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ) και αυτό το συμπεραίνει από το ότι η υποδοχή του καλωδίου των data κουνάει πολύ. Ήταν δε τόσο κατηγορηματικός που όχι μόνο δεν δέχτηκε ότι υπάρχει πιθανότητα αστοχίας υλικού αλλά με ενημέρωσε ότι για τον λόγο αυτό δεν καλύπτομαι ούτε από την εγγύηση. Όταν του ζήτησα να επιδιορθωθεί η είσοδος μου είπε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει από την Octabit.


Όσοι λοιπόν σκοπεύετε να αγοράσετε από την Octabit εξωτερικό δίσκο SEAGATE FREEAGENT 500GB/GO, με 5 χρόνια εγγύηση όπως αναφέρεται στο κουτί συσκευασίας προβληματιστείτε σοβαρά, αν δεν θέλετε να σας συμβεί ότι μου συνέβη.


Όσον αφορά εμένα απλά θα ανοίξω με την βοήθεια ενός καλού φίλου τον δίσκο ελπίζοντας να καταφέρω να σώσω τα data μου – γιατί αυτό κυρίως με ενδιέφερε και όχι τόσο η αντικατάσταση του δίσκου (που όμως ΕΠΡΕΠΕ να προσφερθεί είτε από την εταιρία ΚΟΤΣΟΒΟΛΟΣ είτε από την OCTABIT και να μην με βγάλουν και τρελό από πάνω ) και να διαπιστώσω αν το πρόβλημα βρίσκεται πράγματι στην υποδοχή για το καλώδιο των data. Όσο για δίσκο Seagate δεν πρόκειται, μετά από αυτή την τραυματική εμπειρία να ξαναγοράσω. Πάντως έχω ήδη θέση το θέμα υπόψη της SEAGATE και σύντομα θα σας γνωρίσω πως η ίδια η εταιρία αντιμετωπίζει παρόμοια συμβάντα.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αξιότιμε κύριε χαίρετε και καλή χρονιά...
μέσα από το ίντερνετ ψάχνοντας έπεσα στη σελίδα .πριν από λίγο διαπίστωσα ότι δεν παίρνει ρεύμα ο εξωτερικός μου δίσκος seagate free agent 1tb, και δεν "ακούγεται", (δοκιμή σε 3 υπολογιστές και με 2 τροφοδοτικά)έκανα το λάθος να χρησιμοποιήσω τροφοδοτικό στα 19volt χωρίς όμως να είναι συνδεδεμένος στον υπολογιστή...Επίσης τον άφησα στο αυτοκίνητο προχτές το βράδυ με πολύ παγωνιά, δεν ξέρω....λέω το ιστορικό μήπως βοηθήσει...θα με ενδιέφερε όποια πληροφορία προκειμένου να πάρω τα data kai kommatia na ginei o diskow.που ν α απευθυνθ΄ω...
φιλικά Χρύσανθος Σιχλιμοίρης
Οδοντίατρος

kgrek είπε...

Η απάντηση στο πρόβλημά σου βρίκεται σε σημερινή (14.1.2010) ανάρησή μου http://boraeinai.blogspot.com/2010/01/seagate.html

κγ