Φωτ. από το CNN
Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση
Διαβουλεύσεις για κυβέρνηση συνεργασίας
NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011 23:21
Τελευταία Ενημέρωση : 05/11/2011 01:33
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ύψιστο συμφέρον και καθήκον την επικύρωση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και απόλυτη εθνική προτεραιότητα την εφαρμογή της. Όπως είπε, η συμφωνία αυτή μας δίνει μια τεράστια ευκαιρία να στήσουμε την χώρα μας σε νέες γερές βάσεις και δεν πρέπει να πάει χαμένη. Αν πάει, θα είμαστε ιστορικά υπόλογοι, υπογράμμισε.
Αυτός ο άθλος χρειάζεται μια έντιμη και ευρύτατη στήριξη, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δεν αρκεί μια ΚΟ και και μια πλειοψηφία για όλα όσα πρέπει να κάνουμε, χρειάζεται -είπε- μια έντιμη και ευρύτατη στήριξη.
Εδώ και 24 μήνες έδωσα μάχη άνευ προηγούμενου για να σωθεί η χώρα, μόνος με στήριξη μόνο απο τον λαό και την κοινοβουλευτική ομάδα ΠΑΣΟΚ ανέφερε και στρέφοντας τα πυρά του και στην προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πρόσθεσε: Πληρώνουμε τον λογαριασμό δεκαετιών. Και μαζεύω επί 24 μήνες αυτά τα σπασμένα.
Στην αναφορά για το επίμαχο δημοψήφισμα, σημείωσε πως στόχος του ήταν πάντα να μην μένει στα τετριμμένα. «Να σπαω ταμπού για το καλό του τόπου. Όπως εκανα και με το δημοψήφισμα». «Κάποιοι», υποστήριξε, «φοβήθηκαν το δημοψήφισμα γιατί θα έχαναν το προνόμιο να λένε ότι εκφράζουν την πραγματική βούληση του ελληνικού λαού».
Καταστροφή οι προτάσεις Σαμαρά
Απαντώντας στη συνέχεια στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε πως οι προτάσεις Σαμαρά για εκλογές και μεταβατική κυβέρνηση ισοδυναμούν με καταστροφή. Μία είναι η λύση, υποστήριξε, να στηρίξουμε διακομματικα τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και οι εκλογές να γίνουν μόλις η κατάσταση στη χώρα ομαλοποιηθεί.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία του τόπου, «χωρίς κενό εξουσίας ή να συρθούμε σε εκλογές», ενώ σημείωσε πως δεν είναι καθόλου αθώα η οργανωμένη επίθεση που έχει υποστεί, ισχυριζόμενος ότι κάποιοι φοβούνται.
Είναι καιρός να δώσουμε μαζί τις μάχες του σήμερα και του αύριο για το καλό της χώρας, ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του και κατέληξε λέγοντας: «Η χώρα είναι πάνω απο όλους μας. Είμαι σίγουρος ότι ενωμένοι θα βαδίσουμε μπροστά. Και θα τα καταφέρουμε».
ΥΠΟΙΚ: Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ο βίος της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης
«Ζούμε ιστορικές στιγμές. Η διαδικασία έχει πράγματι μια πρωτοτυπία γιατί η ίδια η κρίση είναι πρωτοφανής, Σήμερα ο καθένας μας αναμετριέται με την ιστορία της πατρίδας μας» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Αντ. Σαμαράς: Οι μάσκες έπεσαν, μόνη λύση οι εκλογές
«Οι μάσκες έπεσαν. Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σύνολο της πρότασής μας. Οι ευθύνες που επωμίζεται είναι τεράστιες. Μόνη λύση οι εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς.
Απαντώντας στον Πρωθυπουργό, η γενική γραμματέας της ΚΕ του KKE Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για εκβιασμό. «Να μπει τέλος στον εκβιασμό, δεν θα περάσουν οι εκβιασμοί», διεμήνυσε.
Εστω και την ύστατη στιγμή, Ο κ. πρωθυπουργός δέχθηκε αυτό που έλεγα 18 μήνες τώρα, ότι το βάρος δεν μπορεί να το σηκώσει ένα κόμμα, παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης. Η χώρα, τόνισε, χρειάζεται γερό πρωθυπουργό, όχι πρωθυπουργό - μαριονέτα, χρειάζεται κυβέρνηση εξόχως πολιτική, δεν θέλουμε τεχνοκράτες, με ποια νομιμοποίηση θα πάνε, διερωτήθηκε και σημείωσε πως απουσιάζει η ΝΔ, το όλο εγχείρημα θα είναι κολοβό.
Αφού τόνισε πως οι συσχετισμοί της τωρινής Βουλής δεν απηχούν τη λαϊκή εντολή, ζήτησε αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να ισχύσει το σύστημα της απλής αναλογικής και μετά διενέργεια εκλογών.
Ψήφο εμπιστοσύνης από 153 βουλευτές πήρε η κυβέρνηση
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν η μέχρι πρότινος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η οποία όμως ανεξαρτητοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες, Μιλένα Αποστολάκη καθώς και η ανεξάρτητη βουλευτής (πρώην βουλευτής της ΝΔ) Ελσα Παπαδημητρίου.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ανακοινώθηκε πως η κ. Κατσέλη, η οποία είχε διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μετά την καταψήφιση του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, επανεντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος με απόφαση του Πρωθυπουργού.
Περισσότερα στην ιστοσελίδα:
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2085767
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ
Ο Γ. Παπανδρέου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και ...παραδίδει τη σκυτάλη
Και τώρα, μαγειρείο για κυβερνητική «συμμαχία των προθύμων»
153 τα «ναι», 145 τα «όχι», απούσες Μιλένα και Ελσα
Με 153 ψήφους υπέρ και 145 κατά, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, όχι για να συνεχίσει να κυβερνά αλλά για να παραδώσει τη σκυτάλη σε άλλη κυβέρνηση, κοινής αποδοχής. Βέβαια το «κοινής» παραμένει ζητούμενο. Παρασκηνιακές συζητήσεις και τα παζάρια έχουν ήδη ξεκινήσει τόσο για το ποια κόμματα θα συμμετάσχουν, ποιος θα είναι ο επικεφαλής και ποιοι θα είναι υπουργοί.
Ο πρωθυπουργός εξασφάλισε την ψήφο όλων των βουλευτών του κόμματός του, αφού προηγουμένως είχε καταστήσει σαφές, κατά την ομιλία του, ότι εντός των επομένων ωρών θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να τον ενημερώσει για την πρόθεσή του να "διαβουλευθεί με όλα τα άλλα κόμματα" για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, χωρίς -απαραιτήτως- να είναι ο ίδιος επικεφαλής.
Εκτός από τους 152, θετική ψήφο έδωσε και η προσφάτως αποπεμφθείσα Λούκα Κατσέλη, για την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι επανεντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Αρνητική ψήφο έδωσαν όλοι οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και 6 από τους 7 διαγραφέντες ή ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.
Απούσες ήταν η Μιλένα Αποστολάκη και ή Ελσα Παπαδημητρίου.
Οι πρώτες δυσκολίες
Οι προσπάθειες για τη συγκρότηση κυβέρνησης της ευρύτερης δυνατής αποδοχής ήδη προσκρούουν σε δυσκολίες που φαντάζουν αξεπέραστες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς έδειξε τις προθέσεις του σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της ψηφοφορίας. "Οι μάσκες έπεσαν, μόνη λύση οι εκλογές", δήλωσε.
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πρόθυμη να στηρίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετείχε σε αυτό και η Νέα Δημοκρατία.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης επιφυλάχθηκε, λέγοντας ότι θα περιμένει να δει πως θα εξελιχθούν οι πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα συμφωνούσε στο ενδεχόμενο, επικεφαλής της νέας κυβέρνησης να είναι ο Ε. Βενιζέλος. Το σενάριο για κυβέρνηση Βενιζέλου με τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας εφέρετο ως το πιο πιθανό, σύμφωνα με βραδυνό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, το οποίο αναπαρήγαγαν και πολλά ελληνικά ΜΜΕ. Μάλιστα, ο Ε. Βενιζέλος ήταν αυτός που μίλησε τελευταίος, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Η δε ομιλία του περιείχε σημεία που ερμηνεύθηκαν ως μίνι προγραμματικές δηλώσεις.
Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν τίθεται κανένα θέμα παρουσίας τους σε τέτοιου είδους κυβερνητικά σχήματα, αφού τόσο η Αλέκα Παπαρήγα όσο και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κατηγορηματικοί: Μόνη λύση, η άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Κατά τα άλλα, το μαγειρείο μόλις άρχισε...
Πηγή:
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=323359
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου