Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Κυβέρνηση συνεργασίας... χωρίς συνεργάτες





Το κύριο άρθρο  του Κεφαλαίου
της 5/11/2011


Κυβέρνηση συνεργασίας... χωρίς συνεργάτες



Πηγή:www.capital.gr


της Μαρίνας Μάνη

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνηση από 153 βουλευτές (προστέθηκε η ψήφος της Λούκας Κατσέλη) η κατάσταση τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Πρώτον: Η χώρα θα έχει και τα επόμενα 24ωρα πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο οποίος θα επισκεφτεί το Σάββατο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του μεταφέρει τις προθέσεις του για μία κυβέρνηση συνεργασίας «ακόμη και χωρίς» τον ίδιον στην πρωθυπουργία.

Δεύτερον: Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ επιτυγχάνεται ανακωχή απροσδιόριστης διάρκειας μετά το deal Παπανδρέου-Βενιζέλου, ώστε ο μεν πρώτος να παραμείνει αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος, με τον δεύτερο να αναλαμβάνει πρωθυπουργός κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Τρίτον: Η (σημερινή) κυβέρνηση ευελπιστεί …να παρατείνει το βίο της μέχρι τις αρχές της άνοιξης, καθώς δεν φαίνεται στον ορίζοντα τέτοια εθνική συνεργασία. Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως αναμενόταν, απέρριψε στήριξη μίας πολύμηνης κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης και επέμεινε σε ένα βραχύβιο μεταβατικό σχήμα που θα έχει αντικείμενο τη διασφάλιση της δανειακής σύμβασης, την εκταμίευση της έκτης δόσης και την ομαλή πορεία προς εθνικές κάλπες εντός διμήνου.

Κατόπιν αυτού, αρνητικοί σε συμμετοχή εμφανίσθηκαν ήδη ο Φώτης Κουβέλης και η Ντόρα Μπακογιάννη («χωρίς της ΝΔ δεν υπάρχει ο χαρακτήρα του ‘εθνικού’»), ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης υπενθύμισε τη γνωστή θέση του «χωρίς τον Σαμαρά δεν μπαίνω σε κυβέρνηση».

Τέταρτον: Εστω κι έτσι, η αντιπολίτευση (πλην Αριστεράς) δείχνει πρόθυμη να υπερψηφίσει τη δανειακή σύμβαση. Ο κ.Σαμαράς το είχε κάνει σαφές αυτό προχθές, όταν πρότεινε τη μεταβατική κυβέρνηση  – «άλλο η σύμβαση ως πλαίσιο και άλλο η πολιτική που θα την εφαρμόσει» είχε πει, εξηγώντας ότι η πολιτική θα πρέπει να είναι αντικείμενο της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές, είτε αυτοδύναμης, είτε συνεργασίας.

Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: