ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΚΙΟΥΡΚΤΣΗ
Πόνος που ταλαιπωρεί έναν στους πέντε
Λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό, ο νευροπαθητικός πόνος έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην καθημερινότητα μας.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, θεραπείας πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Βαδαλούκα , MD, PhD, FIPP, απαντά σε επτά ερωτήσει για τον νευροπαθητικό πόνο. Το «Κ» τη συνάντησε στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου στην Ελούντα.
1. Τι είναι ο νευροπαθητικός πόνος και πώς εκδηλώνεται;
Πρόκειται για έναν χρόνιο πόνο, που προκαλείται από τον τραυματισμό και τη βλάβη των νεύρων, εξαιτίας κάποιας ασθένειας ή τραύματος. Ο πάσχων περιγράφει την έντονη έως αφόρητη αυτή κατάσταση ως «κάψιμο», «ηλεκτροπληξία», «βελονιές» ή «τσούξιμο». Υπάρχουν δε φορές που ακόμη και η επαφή με ρούχα ή σεντόνια προκαλεί πόνο.
2. Με τι συχνότητα εμφανίζεται;
Ένας στους πέντε Ευρωπαίους υποφέρει από αυτόν. Υπολογίζεται μάλιστα πως το 33,3% των καρκινοπαθών, το 25% των διαβητικών και το 37% των ατόμων με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη ταλαιπωρούνται από νευροπαθητικό πόνο.
3. Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η εκτίμηση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων περιλαμβάνει το ιστορικό του ασθενούς, την κλινική εξέταση και, εφόσον χρειάζεται, τον εργαστηριακό έλεγχο (ηλεκτροφυσιολογικές εξετάσεις, με τις οποίες ελέγχονται η αγωγιμότητα και η ευαισθησία των νεύρων). Δυστυχώς, πολλές φορές, η διάγνωση του νευροπαθητικού πόνου και η έναρξη της θεραπείας καθυστερούν δραματικά. Οι ασθενείς συνήθως αργούν να απευθυνθούν σε γιατρό, διότι λανθασμένα πιστεύουν ότι ο πόνος «θα περάσει». Στη μη έγκαιρη διάγνωση συμβάλλει και το ότι συχνά η πηγή της βλάβης μπορεί να είναι απομακρυσμένη από το μέλος που πονάει, όπως συμβαίνει π.χ. με τις οσφυαλγίες (όπου τα άκρα πονούν εξαιτίας βλάβης στη σπονδυλική στήλη).
4 . Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των ασθενών;
Εκτός από τον πόνο, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία και στην καθημερινότητα τους. Ενδεικτικά, 1 στους 5 παρουσιάζει διαταραχές στην όρεξη, 1 στους 3 στην ψυχική του διάθεση και περισσότεροι από τους μισούς δυσκολίες στον ύπνο και έλλειψη ενεργητικότητας
5. Μπορούμε να θεραπευτούμε;
Όταν ο πόνος διαγνωστεί ως νευροπαθητικός, υπάρχει ποικιλία φαρμάκων που τον μετριάζουν ή τον εξαφανίζουν. Σύμφωνα με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νευρολόγων, ειδικά για τις περιπτώσεις ασθενών με πολλαπλό νευρολογικό πρόβλημα, με νευροπάθεια λόγω διαβήτη και νευρολογικό πόνο έπειτα από έρπητα, ως φάρμακα πρώτης γραμμής προτείνεται μια νέα γενιά αντιεπιληπτικών και αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων, καθώς και τα παλαιότερης γενιάς τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (τα τελευταία με προσοχή και υπό προϋποθέσεις).
6 . Αν τα συμπτώματα, παρά τη φαρμακευτική αγωγή, επιμένουν;
Οι ασθενείς παραπέμπονται σε ειδικευμένα κέντρα και υποβάλλονται σε πρόσθετη θεραπεία, που συνίσταται σε παρεμβατικές τεχνικές νευροδιέγερσης, υψηλής ραδιοσυχνότητας κ.ά.
7. Όσοι υποφέρουν από νευροπαθητικό πόνο, πού μπορούν να απευθυνθούν;
Σε ένα από τα 37 κέντρα πόνου που λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία ανά την επικράτεια (14 εξ αυτών βρίσκονται στην Αττική). Ο πλήρης κατάλογος υπάρχει στον δικτυακό τόπο της Ελληνικής Εταιρείας Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και μη Ασθενών (ΠΑΡΗΣΥΑ) στη διεύθυνση www.grpalliative.org.
Από το «Κ της Καθημερινής»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου