Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Νευροπαθητικός πόνος




ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΚΙΟΥΡΚΤΣΗ
Πόνος που ταλαιπωρεί έναν στους πέντε

Λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό, ο νευροπαθητικός πόνος έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην καθημερινότητα μας.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, θεραπείας πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας Πανεπιστημίου Α­θηνών, Αθηνά Βαδαλούκα , MD, PhD, FIPP, απαντά σε επτά ερω­τήσει για τον νευροπαθητικό πόνο. Το «Κ» τη συνάντησε στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ο­κτωβρίου στην Ελούντα.

1. Τι είναι ο νευροπαθητικός πόνος και πώς εκδηλώνεται;

Πρόκειται για έναν χρόνιο πόνο, που προκαλείται από τον τραυ­ματισμό και τη βλάβη των νεύ­ρων, εξαιτίας κάποιας ασθένειας ή τραύματος. Ο πάσχων περι­γράφει την έντονη έως αφόρη­τη αυτή κατάσταση ως «κάψιμο», «ηλεκτροπληξία», «βελονιές» ή «τσούξιμο». Υπάρχουν δε φορές που ακόμη και η επαφή με ρού­χα ή σεντόνια προκαλεί πόνο.

2. Με τι συχνότητα εμφανίζεται;

Ένας στους πέντε Ευρωπαίους υποφέρει από αυτόν. Υπολο­γίζεται μάλιστα πως το 33,3% των καρκινοπαθών, το 25% των διαβητικών και το 37% των ατό­μων με προβλήματα στη σπον­δυλική στήλη ταλαιπωρούνται από νευροπαθητικό πόνο.

3.  Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η εκτίμηση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων περι­λαμβάνει το ιστορικό του ασθενούς, την κλινική εξέταση και, εφόσον χρειάζεται, τον εργαστη­ριακό έλεγχο (ηλεκτροφυσιολογικές εξετάσεις, με τις οποίες ε­λέγχονται η αγωγιμότητα και η ευαισθησία των νεύρων). Δυστυχώς, πολλές φορές, η διάγνωση του νευροπαθητικού πόνου και η έναρξη της θεραπείας καθυ­στερούν δραματικά. Οι ασθενείς συνήθως αργούν να απευθυν­θούν σε γιατρό, διότι λανθασμέ­να πιστεύουν ότι ο πόνος «θα πε­ράσει». Στη μη έγκαιρη διάγνω­ση συμβάλλει και το ότι συχνά η πηγή της βλάβης μπορεί να εί­ναι απομακρυσμένη από το μέλος που πονάει, όπως συμβαίνει π.χ. με τις οσφυαλγίες (όπου τα άκρα πονούν εξαιτίας βλάβης στη σπονδυλική στήλη).

4 . Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των ασθενών;

Εκτός από τον πόνο, έχουν να α­ντιμετωπίσουν και τις επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία και στην καθημερινότητα τους. Ενδεικτικά, 1 στους 5 παρουσιάζει διαταραχές στην όρεξη, 1 στους 3 στην ψυχική του διάθεση και περισσότεροι από τους μισούς δυσκολίες στον ύπνο και έλλει­ψη ενεργητικότητας

5.  Μπορούμε να θεραπευτούμε;

Όταν ο πόνος διαγνωστεί ως νευροπαθητικός, υπάρχει ποικιλία φαρμάκων που τον με­τριάζουν ή τον εξαφανίζουν. Σύμφωνα με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νευρο­λόγων, ειδικά για τις περιπτώσεις ασθενών με πολλαπλό νευ­ρολογικό πρόβλημα, με νευρο­πάθεια λόγω διαβήτη και νευρο­λογικό πόνο έπειτα από έρπη­τα, ως φάρμακα πρώτης γραμμής προτείνεται μια νέα γενιά αντιεπιληπτικών και αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων, καθώς και τα παλαιότερης γενιάς τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (τα τελευταία με προσοχή και υπό προϋποθέσεις).

6 .  Αν τα συμπτώματα, παρά τη φαρμακευτική αγωγή, επιμένουν;

Οι ασθενείς παραπέμπονται σε ειδικευμένα κέντρα και υποβάλ­λονται σε πρόσθετη θεραπεία, που συνίσταται σε παρεμβατικές τεχνικές νευροδιέγερσης, υψηλής ραδιοσυχνότητας κ.ά.

7.  Όσοι υποφέρουν από νευροπαθητικό πόνο, πού μπο­ρούν να απευθυνθούν;

Σε ένα από τα 37 κέντρα πόνου που λειτουργούν σε δημόσια νο­σοκομεία ανά την επικράτεια (14 εξ αυτών βρίσκονται στην Αττική). Ο πλήρης κατάλογος υπάρ­χει στον δικτυακό τόπο της Ελληνικής Εταιρείας Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και μη Ασθε­νών (ΠΑΡΗΣΥΑ) στη διεύθυνση www.grpalliative.org.

Από το «Κ της Καθημερινής»

Δεν υπάρχουν σχόλια: