Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΕΧΝΗ ΧΑΛΙΝΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

 

Φανερή ψηφοφορία για το πώς θα γίνει... η μυστική





Της Μαρίνας Μάνη

Το μπαλάκι στους βουλευτές πετάει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής σχετικά με το πόσες κάλπες θα στηθούν μεθαύριο στην Ολομέλεια για την παραπομπή στην Προανακριτική επιτροπή.

Σε αυτή τη λύση κατέφυγε το εν λόγω κοινοβουλευτικό όργανο, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στο να τηρηθεί η διαδικασία που ίσχυσε για όλες τις παραπομπές σε Προανακριτική στο παρελθόν, δηλαδή μια κάλπη ανά προτεινόμενο πρόσωπο. Τονίζοντας ότι μόνο έτσι εξασφαλίζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας που ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.

Τα συγκυβερνώντα κόμματα θέλουν να στηθούν κάλπες ανά πρόταση - δηλαδή, μια για την πρόταση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (παραπομπή μόνο του Γ. Παπακωνσταντίνου), μία για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ (παραπομπή του Ευ. Βενιζέλου), μία για την πρόταση ΑΝΕΛ-ΧΑ (παραπομπή και Γ. Παπανδρέου – Λ. Παπαδήμου).

Όπως έχει ήδη σημειωθεί, ο φόβος των κυβερνητικών εταίρων αφορά ενδεχόμενο υπερψήφισης των άλλων δύο προτάσεων και για τον λόγο αυτό προκρίνει μία διαδικασία που θα ελαχιστοποιήσει (αν όχι, εκμηδενίσει) διαρροές από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Οι οποίοι θα κληθούν… να ψηφίσουν (φανερά) για τον αριθμό των καλπών, καθώς, κατά τον κ. Μειμαράκη, η Διάσκεψη των Προέδρων δεν κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση.

Η Διάσκεψη αποτελείται από τα μέλη του προεδρείου της Βουλής και τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Πηγή:www.capital.gr







Οι τρείς κάλπες ανά πρόταση είναι 

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

Ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει...
"*'Αρθρo 155:Συζήτηση της πρότασης
5. Η ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα του άρθρου 86 του Συντάγματος είναι μυστική. Σ’ αυτήν δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, αν είναι Βουλευτής."
Άρα στην λογική να μην έχουν διαρροές και να μπει κάλπη ανά πρόταση. Στην δική μας πρόταση που έχει 2 εν ενεργεία Βουλευτές (Παπανδρέου, Βενιζέλο) δεν μπορεί να ψηφίσει ούτε ο ένας για την παραπομπή του άλλου αφού στην ίδια κάλπη παραπέμπεται και ο ίδιος.
Οι εγκάθετοι δε της ηγεσίας μπορούν να δουν αν τα ψηφοδέλτια ανά πρόταση του Βουλευτή είναι λευκά η όχι άρα καταργείται η μυστικότητα της ψήφου.
ΠΟΣΟ ΠΙΑ ΘΑ ΑΝΕΧΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΛΕΟΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: