Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος...






Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος...

Αν και με τόσα που καλείται να πληρώσει «πιάσαν φωτιά τα μπατζάκια του», ο  Έλληνας, για να αντέξει το κρύο, πρέπει να ανατρέξει στις θεϊκές δυνάμεις, για να βρει σύμμαχο, μήπως και ο καιρός αποδειχτεί λιγότερο εχθρός από το πετρέλαιο!
Οι εναλλακτικές λύσεις, με αερόθερμα και σόμπες, δίνουν και παίρνουν. Οι αγορές γέμισαν με εταιρείες που καταπιάνονται με το θέμα εναλλακτικών πηγών θερμότητας, επιστρατεύοντας αναξιοπαθούντες, συνταξιούχους, ΚΑΠΗ και ό,τι  άλλο μπορούμε να φανταστούμε, προκειμένου να «πασάρουν» τα καινούργια τους προϊόντα. Κάποιοι, σχετικά προνομιούχοι, τρέχουν να μετατρέψουν τα τζάκια τους σε ενεργειακά, προκειμένου και αυτοί να αποφύγουν το πετρέλαιο, χρησιμοποιώντας, αντ' αυτού, ξύλα. Εν τω μεταξύ, η τιμή του ξύλου ανέβηκε έως και 100% σε σχέση με πέρυσι, ενώ κάποιοι επιτήδειοι ή απελπισμένοι αποψιλώνουν τα λίγα εναπομείναντα δάση - και πάει λέγοντας. Οι υπόλοιποι, αναγκαστικά, θα βολευτούν με air condition, ακριβό ηλεκτρισμό δηλαδή, αλλά πιο οικονομικό από το πετρέλαιο σε βάθος χρόνου. Ή έτσι νόμιζαν μέχρι τώρα. Διότι, με τις αυξήσεις που έβαλε η ΔΕΗ, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί και να συμφέρει, εντέλει, μπροστά σε εκείνη της κιλοβατώρας!
Στο μεταξύ, μαζί με όλα τα άλλα, θα πρέπει να καταβληθούν και τα τέλη κυκλοφορίας! Πέρυσι δεν ήταν λίγοι αυτοί που αποφάσισαν να καταθέσουν τις πινακίδες τους. Φανταστείτε πόσοι θα ακολουθήσουν φέτος! Και, όπως πέρυσι, ακόμα χειρότερα φέτος κάποιοι θα πουλήσουν τα αυτοκίνητα τους κοψοχρονιά και κάποιοι θα τα έχουν ακινητοποιημένα να τα καμαρώνουν και να νοσταλγούν τις παλιές «κόντρες». Όπως και να 'χει, πολλοί είναι αυτοί που δεν θα πληρώσουν τα τέλη, γιατί πολύ απλά ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ και αυτό μεταφράζεται και σε λιγότερα έσοδα για το κράτος.
Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν, επιτέλους, οι ιθύνοντες το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»; Και όσο επιλέγουν να αυξάνουν τόσο δεν θα εισπράττουν! Θέλει πολύ μυαλό να σκεφτεί κάποιος ότι, ζητώντας λιγότερα, θα κέρδιζαν περισσότερα; Όπως ακριβώς γίνεται και με το πετρέλαιο, που αυξήθηκε και οι καταναλωτές τού γύρισαν την πλάτη. Έπαθαν πέρυσι και πρόπερσι, αλλά δεν έμαθαν...
Τι περιμένουν; Ότι θα βγει ο κόσμος και θα φωνάξει; Κουράστηκε και, δυστυχώς γι' αυτούς που αποφασίζουν, υπάρχει και η «βουβή» διαμαρτυρία και αυτή θα πρέπει να τη φοβούνται περισσότερο.
Είναι η κλειστή διαμαρτυρία στους κόλπους της οικογενείας, όπου σταυρώνεις τα χέρια και λες «ως εδώ! Δεν μου έχει μείνει τίποτα! Ελάτε να πάρετε εμένα!».
Και πώς αντιμετωπίζεται κάτι τέτοιο;

Της Νάνσιας Κωσταρά
hellada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: