Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Μένει από... ρευστό το σχέδιο ανάκαμψης!

 Οι «τροϊκανοί» εκτιμούν ότι η συσσώρευση τεράστιων φορολογικών βαρών, κυρίως στους «μικρομεσαίους» φορολογουμένους, που δεν έχουν τρόπους να κρύψουν εισοδήματα, θα δημιουργήσει μια επικίνδυνη χιονοστιβάδα απλήρωτων υποχρεώσεων στην εφορία
 Το σχέδιο της «τρόικας» για τη φοροδιαφυγή
Μένει από... ρευστό το σχέδιο ανάκαμψης!

Μέσα στον Ιανουάριο το πρώτο βήμα, με νόμο για ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των ελλήνων καταθετών

Tου ΝΩΝΤΑ ΧΑΛΔΟΥΠΗ

Αποφασισμένη να... βάλει χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων είναι η «τρόικα» και περιμένει από την κυβέρνηση, ως προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου, να κάνει το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, φέρνοντας στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των καταθετών.
Σε επόμενο στάδιο, η «τρόικα» θέλει να καθιερωθεί και «αυτόματος» μηχανισμός κατάσχεσης καταθέσεων για χρέη προς το Δημόσιο, θέτοντας κυρίως στο στόχαστρο 2,3 εκατομμύρια μικρούς οφειλέτες, που χρωστούν έως 3.000 ευρώ στο κράτος.

Όπως αναφέρουν στο «Π» πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τον προβληματισμό της «τρόικας» -και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- σχετικά με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της καθυστέρησης στην πληρωμή φορολογικών οφειλών στην Ελλάδα, οι «τροϊκανοί» έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως μόνο με την επιβολή δρακόντειων μέτρων παρακολούθησης και ελέγχου των καταθέσεων αλλά και με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, που θα στοχεύουν απευθείας στις τραπεζικές καταθέσεις, μπορεί να σημειωθεί πρόοδος σε αυτό το μεγάλο, ανοικτό μέτωπο του Μνημονίου.

Οι «τροϊκανοί» εκτιμούν ότι η συσσώρευση τεράστιων φορολογικών βαρών, κυρίως στους «μικρομεσαίους» φορολογουμένους, που δεν έχουν τρόπους να κρύψουν εισοδήματα, θα δημιουργήσει μια επικίνδυνη χιονοστιβάδα απλήρωτων υποχρεώσεων στην εφορία, που θα είναι αδύνατον να συγκρατηθεί στο μέλλον αν δεν βρεθεί τρόπος να «μπει χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους, σημειωτέον, πληρώνονται πλέον υποχρεωτικά οι μισθοί και οι συντάξεις.

Όπως παρατηρούν με ανησυχία το ΔΝΤ και η Κομισιόν, σε πόρισμά τους για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, μόνο από τις αρχές του 2012 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν δημιουργηθεί νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 9,4 δισ. ευρώ, ενώ το φαινόμενο αυτό θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις το 2013 λόγω της επιβολής νέων φόρων από τον Ιανουάριο.

Και τούτο παρότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να μεταθέσει σε ακόμη μακρινότερο μέλλον την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, με ρύθμιση που θα επιτρέπει εξόφληση έως και σε 48 δόσεις.

Εξάλλου, στην «τρόικα» επικρατεί η αντίληψη ότι μόνο με συνεχή online παρακολούθηση των καταθέσεων στις τράπεζες για ελεγκτικούς σκοπούς θα δημιουργηθεί μια αποτελεσματική «εργαλειοθήκη» για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής. Μέχρι τώρα, ακόμη και μετά την πλήρη άρση του τραπεζικού απορρήτου έναντι της εφορίας, οι έλεγχοι τραπεζικών λογαριασμών προχωρούν με ρυθμούς... χελώνας και είναι πολύ περιορισμένοι, καθώς οι τράπεζες καθυστερούν να διεκπεραιώσουν τα σχετικά αιτήματα από το ΣΔΟΕ.

Από το «φακέλωμα»
στην κατάσχεση...


Μία από τις βασικές υποχρεώσεις που επιβάλλει στην κυβέρνηση το νέο Μνημόνιο και θα πρέπει να έχει εκπληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου του 2013, με απειλή «παγώματος» της εκταμίευσης της επόμενης δόσης σε αντίθετη περίπτωση, είναι το «φακέλωμα» των καταθετών.

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό κεντρικό μητρώο (central register) όλων των τραπεζικών λογαριασμών που τηρούνται στις ελληνικές τράπεζες. Σε αυτήν την αχανή ηλεκτρονική βάση δεδομένων θα έχουν πρόσβαση οι φοροεισπρακτικές και ελεγκτικές αρχές αλλά και η αρχή για την πάταξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Με αυτόν τον τρόπο θα απλοποιηθεί και θα γίνει άμεσος και αποτελεσματικός ο έλεγχος στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, στο πλαίσιο κάθε έρευνας των φοροεισπρακτικών αρχών αλλά και των ερευνών για υποθέσεις διαφθοράς.

Ο σκοπός όμως της δημιουργίας αυτού του αχανούς κεντρικού μητρώου με τους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν θα είναι μόνο η διευκόλυνση των ελέγχων για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα χρήματος, αλλά θα ανοίξει ταυτόχρονα ο δρόμος για την «αυτόματη» κατάσχεση οφειλόμενων στο Δημόσιο ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων.

Στην έκθεσή της για τα φορολογικά η «τρόικα» προτείνει συνδυασμό μέτρων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, με «αιχμή του δόρατος» την αυτόματη χρέωση τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, με απλές αποφάσεις των εφοριακών, που θα εφαρμόζονται σε χρόνο μηδέν από τις τράπεζες, αφού θα έχει προηγηθεί έλεγχος των καταθέσεων μέσω της νέας βάσης δεδομένων, που θα δημιουργηθεί πολύ σύντομα. Μέσω αυτής της βάσης δεδομένων, οι εφοριακοί που θα ασχολούνται με την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών θα έχουν σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση στα στοιχεία κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών κάθε οφειλέτη, ώστε να μπορούν να κατευθύνουν αποτελεσματικά τις εντολές κατάσχεσης προς τις τράπεζες.

Άνθρακες ο…
θησαυρός των 53 δισ. ευρώ


Στο μεταξύ, η «τρόικα» τονίζει στην ειδική έκθεσή της για τα φορολογικά ότι το Δημόσιο κρατάει στα βιβλία του ένα τεράστιο ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους άνω των 53 δισ. ευρώ, αλλά ο «θησαυρός» είναι... άνθρακες, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος τους αυτές οι οφειλές είναι ανεπίδεκτες είσπραξης και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να διαγραφούν οριστικά, ώστε να επικεντρωθούν οι εισπρακτικές προσπάθειες στις υπόλοιπες οφειλές, από τις οποίες μπορούν, στην καλύτερη περίπτωση, να εισπραχθούν γύρω στα 10 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η «τρόικα» εκτιμά ότι από τα χρέη που δημιουργήθηκαν ως το τέλος του 2011, συνολικού ύψους 43,6 δισ. ευρώ, τα 24,7 δισ. ευρώ αφορούν αμφίβολους και επισφαλείς οφειλέτες, άλλα 8,5 δισ. ευρώ προέρχονται από χρεοκοπημένα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, 3 δισ. ευρώ είναι από αφερέγγυες δημόσιες επιχειρήσεις και 7,4 δισ. ευρώ αποτελούν «άλλες οφειλές», δηλαδή οφειλές εκτός πλαισίου φορολογικών υποχρεώσεων. Καλύτερες πιθανότητες είσπραξης υπάρχουν για τα «φρέσκα» χρέη, που δημιουργήθηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2012 και έως τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, τα οποία ανέρχονται σε 9,4 δισ. ευρώ. 

 http://www.paron.gr/v3/new.php?id=81872&colid=37&catid=42&dt=2012-12-30%200:0:0

Δεν υπάρχουν σχόλια: