Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Αυτή τη λίστα φοβάται η κυβέρνηση


Πως εκδότες, εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες μετέφεραν και ξέπλυναν χρήμα
Αυτή τη λίστα φοβάται η κυβέρνηση


 Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει διεθνείς διωκτικές αρχές για το ξέπλυμα χρήματος ελλήνων καταθετών (επιχειρηματιών, πολιτικών και δικηγόρων) μέσα από τα κανάλια μεγάλων ξένων τραπεζών και θυγατρικών τους. Ενώ οι ελληνικές αρχές ξεσκονίζουν με καθυστέρηση διετίας τη λίστα Λαγκάρντ (με μηδενικές πιθανότητες να βρουν τα λεφτά) η αμερικανική SEC και η βρετανική FSA έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία φωτιά για μετακινήσεις κεφαλαίων εκτός Ελλάδας και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες εντός της χώρας.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας έχει ενημερωθεί ανεπίσημα για τις έρευνες που διεξάγονται από διεθνείς εποπτικές αρχές και ιδιαίτερα από τη βρετανική FSA και την αμερικανική Fed. Αν και αρχικά οι έλεγχοι σχετίζονταν με τις δραστηριότητες του τραπεζικού συστήματος, τα στοιχεία που ανέκυψαν ανάγκασαν τις αρχές να εστιάσουν και σε συγκεκριμένες πρακτικές επενδύσεων και μεταφοράς κεφαλαίων.

Οι έλεγχοι είναι πλέον διαρκείς, ενώ μετά την παρωδία της λίστας Λαγκάρντ τα στοιχεία δεν θα παραδοθούν προς έρευνα και απόδοση ευθυνών στις ελληνικές αρχές, αλλά κινηθούν διεθνείς διαδικασίες. Με αυτό τον τρόπο τόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και της Μεγάλης Βρετανίας αποδεικνύουν έμπρακτα ότι η αξιοπιστία της χώρας παραμένει «καμένο χαρτί», ενώ σε εσωτερικά έγγραφα οι αρχές επισημαίνουν την αναγκαιότητα να μην εμπλακούν οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στοιχεία αυτών των ερευνών βρίσκονται ήδη στα χέρια του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ Reza Moghadam. Προκαταρκτικές μελέτες βασισμένες στα ευρήματα των ερευνών δείχνουν τεράστια κίνηση ελληνικών κεφαλαίων προς τη Γερμανία μέσω επενδύσεων σε ναυτιλιακές και πετρέλαια. Παράλληλα μια ακόμη πρακτική που αποκαλύπτεται είναι η μεταφορά χρημάτων μέσω θέσεων σε παράγωγα με δυο λογαριασμούς που λάμβαναν αντίθετες θέσεις…

Τα στοιχεία προέκυψαν κατά τη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης της Deutsche Bank, από τη SEC, και συναλλαγών σε ακίνητα στο Λονδίνο. Παράλληλα η FSA διαπίστωσε οτι οι ελληνικές αρχές απέκρυψαν στοιχεία σχετικά με μια παλαιότερη υπόθεση ξεπλύματος και φοροαποφυγής από πλούσιους Έλληνες.

Αν και ο αχυράνθρωπος φυλακίστηκε στη Λάρισα κατηγορούμενος για παραπλάνηση και μια σειρά από κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις η υπόθεση δεν ερευνήθηκε ποτέ σε βάθος. Τα κεφάλαια που διαχειριζόταν ο εν λόγω άνθρωπος δεν ελέγχθηκαν και οι καταγγέλλοντες δεν διευκρίνισαν πως ενεπλάκησαν στην "πυραμίδα".

Εκτός από αυτό η εντόπισε και πράξεις μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων μέσω των γνωστών  zero day derivatives -παραγώγων που ανοίγουν και κλείνουν εντός της ίδιας ημέρας ώστε να μην αφήνουν ίχνη.

Η FSA ερευνά και συναλλαγές εκδοτικών ομίλων για αγορά χαρτιού καθώς οι υψηλές τιμές που καταγράφονται έδωσαν την αίσθηση μόχλευσης. Αναλύοντας τις συναλλαγές ελληνικών εκδοτικών ομίλων παρατηρήθηκε ότι οι Ελληνες αγόραζαν χαρτί σε υψηλότερες τιμές από την αγορά "γδύνοντας" τις εταιρίες.

Οι έως τώρα έρευνες έχουν αποφέρει καρπούς αναγκάζοντας τους ειδικούς να εμβαθύνουν.

Έντονη δραστηριότητα παρατηρήθηκε και στον κλάδο των πετρελαιοειδών για τη διερεύνηση του οποίου έπαιξε ρόλο  και η σύλληψη του τάνκερ της Aegean, του Μελισσανίδη.

http://www.sofokleousin.gr/archives/120174.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: