Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Τα πολλά πρόσωπα του «TIME»

Το αμερικανικό περιοδικό τιμά στο εξώφυλλο του όσους και ό,τι «για καλό ή για κακό, επηρέασαν στον μεγαλύτερο βαθμό τις εξελίξεις την απερχόμενη χρονιά»

Πώς γεννήθηκε το «βραβείο-θεσμός» του περιοδικού που φέτος φιλοξενεί τον Ομπάμα

Τα πολλά πρόσωπα του «TIME»
Στο μακρινό 1927 οι εκδότες του εβδομαδιαίου ειδησεογραφικού περιοδικού «TIME», που «γεννήθηκε» τον Μάρτιο του 1923 στη Νέα Υόρκη, σε μια εβδομάδα που ήταν «νεκρή» από ειδήσεις αποφάσισαν να κάνουν κάτι καινούργιο.
Θέλοντας να αποζημιώσουν τους αναγνώστες τους, γιατί δεν είχαν αφιερώσει το εξώφυλλο κάποιου τεύχους τους στον διάσημο Αμερικανό αεροπόρο Τσαρλς Λίντμπεργκ, ο οποίος εκείνη τη χρονιά κατάφερε να διασχίσει τον Ατλαντικό με αεροπλάνο, έλαβαν την απόφαση να τον ανακηρύξουν «άντρα της χρονιάς», αφιερώνοντας του το τελευταίο τεύχος του 1927.
Έτσι γεννήθηκε ένα «βραβείο-θεσμός», το οποίο, αν και το 1999 επισήμως άλλαξε όνομα (από άνδρας της χρονιάς μετονομάστηκε σε πρόσωπο της χρονιάς), συνεχίζει να υπάρχει και να τιμά το πρόσωπο εκείνο, άνδρα, γυναίκα (η Γουόλις Σίμπσον, δούκισσα του Ουίνσδορ, ήταν η πρώτη γυναίκα της χρονιάς, το 1936), ομάδα ανθρώπων (ο διαδηλωτής το 2011), ιδέα (η εποχή της πληροφορίας το 2006), πλανήτη ή μηχανή (έχουν βραβευθεί η Γη το 1988 και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής το 1982), το οποίο, σύμφωνα με το περιοδικό, «για καλό ή για κακό επηρέασαν στον μεγαλύτερο βαθμό τις εξελίξεις την απερχόμενη χρονιάς.
Φέτος ο τίτλος απονέμεται στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επιβεβαίωσε τον κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει πρόεδρος των ΗΠΑ (με εξαίρεση τους Κάλβιν Κούλιτζ, Χέρμπερτ Χούβερ και Τζέραλντ Φορντ) που να μην ανακηρύχθηκε από το «TIME», έστω και μια φορά, πρόσωπο της χρονιάς.
Πολλοί κάνουν λόγο για βραβείο επειδή ο τίτλος απονεμήθηκε σε πρόσωπα που πρόσφεραν στην ανθρωπότητα καθένα στον τομέα του, αλλά υπήρξαν και περιπτώσεις που η απόφαση του περιοδικού να αφιερώσει το τελευταίο τεύχος μιας χρονιάς σε συγκεκριμένα πρόσωπα προκάλεσε αντιδράσεις. Τέτοιες ήταν η ανακήρυξη του Αδόλφου Χίτλερ ως άνδρα της χρονιάς το 1938, του Ιωσήφ Στάλιν την αμέσως επόμενη χρονιά και του Αγιατολάχ Χομεϊνί το 1979. Μάλιστα, οι αντιδράσεις για τον Χομεϊνί ήταν τόσο έντονες που έκτοτε το «TIME» αποφεύγει να επιλέγει ως πρόσωπα της χρονιάς άτομα που φημίζονται για τον «αντιαμερικανισμό»τους.
Στις 31 Δεκεμβρίου του 1999 το «TIME»ανακήρυξε τον Άλμπερτ Αϊνστάιν ως το πρόσωπο του 20ού αιώνα, με δεύτερο τον Φράνκλιν Ρούζβελτ και τρίτο τον Μαχάτμα Γκάντι.

Πηγή : "hellada.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια: