Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ισόβια για τον Β.Παπαγεωργόπουλο! - Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ γιατί γλιτώνουν ακόμα;








Βασίλης Παπαγεωργόπουλος:
Ο «φτερωτός» γιατρός που έγινε ισοβίτης






Ωραίος, γρήγορος, πρωταθλητής στα 100 μέτρα. Από σημαιοφόρος τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976, στη Βουλή κι από εκεί στο δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης. Τώρα, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος οδηγείται στη φυλακή.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947. Ο πατέρας του ήταν συνταγματάρχης. Σπούδασε στην οδοντιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του χειρουργού οδοντιάτρου. Εκεί γνώρισε και τη γυναίκα του, Ελένη Σωτηριάδου.
Άσκησε το επάγγελμα μέχρι το 1981, όταν εκλέχθηκε βουλευτής.

Γρήγορα, τον κέρδισε ο στίβος και τα 100 μέτρα. Έγινε ένας από τους σημαντικότερους σπρίντερ της γενιάς του. Τόσο σημαντικός που φόβιζε ακόμη και με τον μεγάλο Βαλερί Μπορζόφ! Ο «ιπτάμενος» γιατρός, όπως τον «βάφτισαν» αργότερα, κράτησε επί 21 ολόκληρα χρόνια το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 μέτρα με 10.22.

Πρωταθλητής Ελλάδας, Βαλκανιονίκης και τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης, Ελσίνκι το 1971, στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας το 1972 και στο Μόναχο το 1976.

Έλαμψε το 1972 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου και ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Αγώνες του ’76 στο Μόντρεαλ.

Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, που ήθελε να είναι ο σημαιοφόρος στην τελετή Έναρξης, είχε θυμώσει όταν του ανακοίνωσαν πως τη σημαία θα κρατήσει ο Παπαγεωργόπουλος. «Γιατί, επειδή είναι πιο όμορφος;» ρώτησε. «Τότε βάλτε τον Κούρκουλο να παλέψει!», ήταν η συνέχεια της φράσης του!
Ένας τραυματισμός στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, του στέρησε τη συμμετοχή στον τελικό και την κατάκτηση ενός μεταλλίου. Οι γιατροί του απαγόρευσαν να δοκιμάσει γιατί υπήρχε κίνδυνος να μην ξαναπερπατήσει.

Έχασε τον αγώνα και το μετάλλιο αλλά όταν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να ξεκινήσει προπονήσεις. Και καθημερινά με τους κολλητούς του από την ομάδα του Αετού πήγαινε με το Fiat του στην Κάβαλα, στο γήπεδο που είχε πλαστικό δάπεδο.




Η πολιτική

Το 1978 αποφάσισε για πρώτη φορά να κατέβει σε έναν άλλο στίβο, της πολιτικής. Έβαλε υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος. Βγήκε πρώτος. Το 1981 ήταν η σειρά της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, εκλεγόταν από το 1981 έως το 1998.

Την περίοδο 1991 - 1992 ήταν υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού. Προκάλεσε αίσθηση το 1996 όταν από το βήμα της Βουλής ζήτησε να επιστρέψουν στην Ελλάδα από την Άτλαντα οι Παναγιώτης Φασούλας και Φάνης Χριστοδούλου γιατί σύμφωνα με δημοσιεύματα είχαν «συλληφθεί» να καπνίζουν στο αεροπλάνο που μετέφερε την ελληνική ολυμπιακή αποστολή.

Στις δημοτικές εκλογές του 1998 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης απέναντι στον Θρασύβουλο Λαζαρίδη (τότε δήμαρχο Καλαμαριάς) και εξελέγη. Στις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις (2002 με βασικό αντίπαλο τον Σπύρο Βούγια και 2006 με βασικό αντίπαλο την Χρύσα Αράπογλου) επανεξελέγη δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Η θητεία του ως δημάρχου ολοκληρώθηκε το 2010.

Ο Λουδοβίκος... δήμαρχος

Κατηγορήθηκε πως τον ένοιαζε μόνο το γκλάμουρ, η κοσμική ζωή, η προβολή του. Λέγονται και ακούγονται πολλά, πάρα πολλά! Όπως ότι πριν πάει στο δημαρχείο περνούσε από το αγαπημένο του μπαρμπέρικο για να φτιάξει τα μαλλιά του. Κι αν δεν προλάβαινε, πήγαινε ο κουρέας στο γραφείο του (300 τετραγωνικών και με τζάκι).

Λέγεται πως αναφερόταν στον εαυτό του ως «ο δήμαρχος», είχε οδηγό και καθόταν πάντα στο πίσω κάθισμα, πως είχε μετατρέψει το TV100 σε προσωπικό τηλεοπτικό συνεργείο, πως ήθελε να διοργανώνει ακριβές γιορτές (σ.σ. το ανάμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους).

Μπορεί όλα αυτά να έχουν και μια δόση αλήθειας. Είχε άλλωστε απονείμει στον εαυτό του το Μεγαλόσταυρο του Δήμου Θεσσαλονίκης...

Οι αντίπαλοί του, τον αποκαλούσαν ειρωνικά «Λουδοβίκο», «πρίγκιπα», «άρχοντα» και «ατσαλάκωτο».

Το σκάνδαλο υπεξαίρεσης

Όλα ξεκίνησαν ότι ο ίδιος ο Παπαγεωργόπουλος κατήγγειλε υπάλληλο του για υπεξαίρεση. Αλλά μετά την έρευνα της υπόθεσης βρέθηκε ο ίδιος στο εδώλιο, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση 30 εκατομμυρίων ευρώ. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια το 2008 και πέντε χρόνια μετά βγήκε η πρωτόδικη απόφαση: ισόβια

http://kafeneio-gr.blogspot.gr



Σε ποινή ισόβιας κάθειρξης καταδίκασε το δικαστήριο τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ενώ ένοχοι για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου κρίθηκαν  επίσης οι συνεργάτες του Λεμούσιας και Σαξώνης.

Όπως είχε γράψει το defencenet.gr o B.Παπαγεωργόπουλος είναι ο πρώτος "γαλάζιος" που θα οδηγηθεί στις φυλακές, αλλά είναι να απορεί κάποιος πως τόσοι υπουργοί, δήμαρχοι και στελέχη του του ΠΑΣΟΚ που αποδεδειγμένα έχουν κλέψει είναι ακόμα ελεύθεροι...

Στο άκουσμα της απόφασης – σοκ του δικαστηρίου, ο Β. Παπαγεωργόπουλος βούρκωσε και είπε στο δικαστήριο "Δεν 'έχω καμία σχέση. Κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις". Για να του απαντήσει οπρόεδρος του δικαστηρίου "Δεν θα είμαστε εμείς αυτοί".

Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι η εγκληματική δράση Παπαγεωργόπουλου- Λεμούσια αποκλείει ότι έζησαν έντιμο βίο πριν από το αδίκημα της υπεξαίρεσης και ότι έκλεβαν χρήματα και πριν το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, σε άλλα αξιώματα που κατείχαν και πάλι.

Για τους παραπάνω λόγους είπε πως δεν μπορούν να έχουν κανένα ελαφρυντικό.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης, ανακοινώνοντας την απόφαση, έκρινε ένοχο τον Β. Παπαγεωργόπουλο, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για την πράξη της άμεσης συνεργείας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, δια παραλείψεως, ενώ έκρινε ένοχο τον Μ. Λεμούσια, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση.

Τα αδικήματα αυτά είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και επισείουν ποινές έως ισόβια κάθειρξη.

Επιπλέον, ο Μ. Λεμούσιας κρίθηκε ένοχος για το πλημμέλημα της παροχής ψυχικής συνδρομής στην πράξη της πλαστογραφίας.

Ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση, πρώην ταμίας του Δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, καταδικάστηκε για τις πράξεις της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, κατ' εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς επίσης για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και για πλημμεληματικού χαρακτήρα πλαστογραφία.

Ένοχοι της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κρίθηκαν οι δύο άλλοτε διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου.

Αντίθετα, αθωώθηκαν οι τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών και όλοι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι.

Λεμούσιας: "Χύνεται αίμα αθώων"

Στην κατάμεστη αίθουσα του Κακουργιοδικείου και κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέπτυξε διεξοδικά, επί σχεδόν μιάμιση ώρα, το σκεπτικό της απόφασης επί της ενοχής ή μη των συνολικά 18 κατηγορουμένων για την υπόθεση.

"Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα τον στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ. Λεμούσιας αναζητούσε μία 'πηγή' χρημάτων στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου. Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π. Σαξώνη να υπεξαιρεί κατ' εξακολούθηση και για αόριστο χρόνο χρήματα για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης 'Αναγέννηση', της οποίας ηγείτο ο Β. Παπαγεωργόπουλος. O γενικός γραμματέας έκαμψε τις αντιρρήσεις που είχε ο ταμίας, διαβεβαιώνοντάς τον ότι στον Δήμο ασκεί διοίκηση αυτός. Γνώστης όλων των σχεδιασμών ήταν και ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια. Ο δήμαρχος άφησε την εκτέλεση του σχεδιασμού στον γενικό γραμματέα. Έτσι, έβαλαν μπροστά τη 'μηχανή' της υπεξαίρεσης. Η διανομή του μερίσματος γινόταν μεταξύ τους. Ύστερα, ζήτησε ο Σαξώνης ένα ποσοστό 10% από τα υπεξαιρεθέντα ποσά" τόνισε ο πρόεδρος, ανακοινώνοντας την απόφαση.

"Οι σχέσεις τους δεν διερράγησαν ούτε όταν βγήκαν στη δημοσιότητα υποθέσεις που βάρυναν τον Μ. Λεμούσια. Αυτό σημαίνει ότι είχαν ένα δυνατό μυστικό που τους κρατούσε αλληλέγγυους" πρόσθεσε.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την ενοχή, ο Μ. Λεμούσιας απευθύνθηκε στο δικαστήριο λέγοντας - μεταξύ άλλων: "Χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη".

Σύμφωνα με την απόφαση, το ύψος της υπεξαίρεσης ξεπερνάει τα 17,9 εκατ. ευρώ. "Το χρήματα που έλαβε ο Π. Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156.794 ευρώ, οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Μία εντολή του δημάρχου αρκούσε να κλείσει η 'στρόφιγγα' των μετρητών. Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Π. Σαξώνης μετά το 1999, που - κατά μέσο όρο - υπεξαίρεσε το 84,88% των μετρητών που αναλάμβανε" σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μετατρέποντας το υπεξαιρεθέν ποσό από ευρώ σε δραχμές. "Αντιστοιχεί σε 6,1 δισ. δραχμές. Πόσα χρόνια πρέπει να εργαστεί ένας καθηγητής για να βγάλει αυτά τα χρήματα;" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τον Π. Σαξώνη είπε ότι τα πλαστά παραστατικά που προσκόμιζε για να καλύψει την υπεξαίρεση ήταν κακότεχνα και εξόφθαλμα πλαστά. "Ήταν ασύδοτος και είχε ασυλία" τόνισε ο πρόεδρος, ενώ για τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας είπε ότι "παρείχαν ηθελημένα συνδρομή και άφθονα μετρητά, γνωρίζοντας ότι δεν θα πληρώσει ο Σαξώνης".

Αναφορικά με τους αντιδημάρχους Οικονομικών, ο πρόεδρος είπε ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη στην εγκληματική δραστηριότητα του Σαξώνη.

"Ούτε μπορούσαν να το αντιληφθούν ούτε περιήλθε στην κατοχή τους μέρος των χρημάτων από την υπεξαίρεση" σημείωσε.

 Ο πρώτος πολιτικός που έφαγε ισόβια για κλοπή ήταν δεξιός! 
Οι του ΠΑΣΟΚ δεν έκλεβαν;

Στις φυλακές Διαβατών οδηγήθηκε μετά την ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου και συνοδεία αστυνομικών, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ύστερα από την αποχώρησή του  από το Δικαστικό Μέγαρο.

Ο τέως Δήμαρχος Θεσσαλονικέων είναι πρώτος πολιτικός που του επιβάλλεται η ποινή της ισόβιας κάθειρξης για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος.
 
Όπως ανέφερε ο ίδιος  του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και ενώ αποδεδειγμένα ο επίορκος υπάλληλος υπεξαιρούσε χρήματα, πολλά χρόνια πριν αναλάβει δήμαρχος ο ίδιος.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ενδόμυχα κανένας Θεσσαλονικιός και κανένας Έλληνας δεν πιστεύει ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τους πρόδωσε. Θα περιμένω την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Κάποιοι θα πεθάνουν με τις τύψεις τους» κατέληξε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε επιβάλει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης εκτός από τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον στενό του συνεργάτη Μ. Λεμούσια και τον πρώην ταμία -και βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση- Π. Σαξώνη για την υπόθεση της υπεξαίρεσης των 18 εκατ. ευρώ στο δήμο.


 Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: