Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

"Δεν ξεχνώ"



Στις 15 Ιουλίου 1974 εκδηλώνεται στη Κύπρο πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου από τον ΕΟΚΑ Β'. Η κυβέρνηση της Αθήνας δεν φαίνεται να θέλει να βοηθήσει την κυπριακή πλευρά. Την πολιτική αστάθεια εκμεταλλεύεται η Τουρκία που αρχίζει να κινείται με πλοία προς το νησί. Στις 20 Ιουλίου  τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν παράνομα στις βόρειες ακτές της Κύπρου. Η Ελλάδα προσπαθεί να αντιδράσει προσκαλώντας γενική επιστράτευση. Οι δυνάμεις που καταφθάνουν "πέφτουν αμαχητί" λόγω κακών χειρισμών... Το αποτέλεσμα ήταν απλό:  χιλιάδες ελληνοκύπριοι νεκροί  ή αγνοούμενοι και το βόρειο τμήμα του νησιού μέχρι και σήμερα υπό κατοχή.
 
Ένα μότο που κυκλοφόρησε τότε έμελλε να γίνει ιστορικό σλόγκαν για την Κύπρο: «Δεν ξεχνώ». Αυτοκόλλητα και αφίσες καλούσαν τον κάθε έλληνα να μην ξεχάσει τα θλιβερά γεγονότα και κυρίως την παράνομη καταπάτηση του νησιού.
Τρεις και πλέον δεκαετίες μετά από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το "Δεν ξεχνώ" έγινε πράξη; 
 
Η πρωτεύουσα, που τότε είχε το προσωνύμιο "Η χούντα των Αθηνών", στην καθημερινότητά της δεν ξέχασε την μεγαλόνησο. 
 
Σε μία προσπάθεια να απαριθμήσουμε όλα αυτά τα στοιχεία που συγκρατούν, θέλοντας και μη ίσως , την ιστορική μνήμη, να τι ανακαλύψαμε:
 
Μόνο στις ονοματοθεσίες της περιοχής πρωτευούσης υπάρχουν 47 δρόμοι με το όνομα της Κύπρου, και 9 αντιστοίχως πλατείες. Στα ονόματα κυπρίων κυριαρχεί του  Εθνάρχη Μακαρίου σε 27 δρόμους, 39 με αυτά των αγωνιστών Καραολή και Δημητρίου, 19 με αυτό του Γρηγορίου Αυξεντίου, 8 με το Ευαγόρας Παλικαρίδης, και 12 δρόμοι με την γενική ονομασία Κυπρίων Αγωνιστών.
 
Στις γεωγραφικές αναφορές η Λευκωσία αναφέρεται σε 29 οδούς, η Αμμόχωστος σε 12, και η Πάφος με την Λεμεσό σε 11.
 
Στις μνημειακές συνθέσεις η μεγαλύτερη υπάρχει στο σημερινό Πάρκο Γουδή. Το Μνημείο Πεσόντων Στρατιωτών ανοικοδομήθηκε με ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να τιμηθεί το ένστολο προσωπικό που έπεσε στην Κύπρο. Το μνημείο με την πέριξ του διαμόρφωση καταλαμβάνει μεγάλο χώρο αλλά δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.
 
Αντιστοίχως μια σύνθεση στην οδό Μιχαλακοπούλου πίσω από το Χίλτον που μοιάζει με αρχαίο ταφικό μνημείο τιμάει τους στρατιώτες της Κύπρου. Είναι μια ορθογώνια στήλη από γρανίτη του Λίνου Κυδωνιάτη με αρχαίο επίγραμμα στην μπροστινή όψη και πέριξ γραμμένα όλα τα ονόματα των νεκρών στρατιωτικών.
 
Ένα αντίγραφο του ανδριάντα του Μακαρίου που βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου δώρισε η Μονή Κύκου στον Δήμο Αθηναίων. Αυτό σήμερα βρίσκεται στην Βασιλίσσης Σοφίας και Ζαχάρωφ. Στο γλυπτό του Μέμου Μακρή ο Μακάριος αποδίδεται όρθιος με ιερατικό ένδυμα κρατώντας με τα δυο χέρια ποιμαντική ράβδο.
 
Τελικά σε επίπεδο συμβολισμού και μόνο το "Δεν ξεχνώ" έχει γίνει πράξη.

http://athinapisovitrina.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: