Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Νέα ευρήματα από τις ανασκαφές στα Μάλια



Παρουσιάζονται από τους κ.κ. Φαρνού και Ντρίσεν στην Αρχαιολογική Εταιρεία


της Μαρίας Θερμου

Τα νέα ευρήματα από τη συνέχιση των ανασκαφών στα Μάλια της Κρήτης θα παρουσιάσουν σήμερα Παρασκευή στην Αρχαιολογική Εταιρεία ο διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών κ. Αλεξάντρ Φαρνού και ο διευθυντής της Βελγικής Σχολής στην Αθήνα κ. Γιαν Ντρίσεν.

Η ομιλία δίνεται 6,30 το απόγευμα στο πλαίσιο του Μινωικού Σεμιναρίου και είναι επικεντρωμένη στην Συνοικία Ν των Μαλίων, που έχει αποδώσει από τις ανασκαφές αξιόλογα αρχιτεκτονικά λείψανα και κινητά ευρήματα όπως το πρόπλασμα οικίας, μωσαϊκά, εστίες, κίονες κ. α. καθώς και εκατοντάδες αγγεία. Η μελέτη των τελευταίων μάλιστα έχει επιτρέψει στους αρχαιολόγους να ταυτίσουν τη λειτουργία και τη χρήση αυτού του μοναδικού κτιριακού συγκροτήματος. Σημαντική εξάλλου είναι η αναγνώριση δύο φάσεων κατοίκησης, από το 1400 π. Χ. περίπου ως την τελική καταστροφή περί τους δύο αιώνες αργότερα.

 Η Συνοικία Ν των Μαλίων ανασκάφηκε από το 1988 ως το 1993 αλλά παρέχει, ακόμη και σήμερα, το μόνο ξεκάθαρο και καλά τεκμηριωμένο σύνολο της τελευταίας φάσης εγκατάστασης του χώρου. Πρόσφατες ανακαλύψεις μάλιστα, ιδιαίτερα στο Μπούφο στο Σίσι, επιτρέπουν τον καλύτερο προσδιορισμό αυτής της τελικής εγκατάστασης στα Μάλια.
 
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=498371

Δεν υπάρχουν σχόλια: