Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ο ελληνικός ναός του Απόλλωνα στην Κυρήνη της Λιβύης





Η Κυρήνη και ο Ναός του Απόλλωνα
Η Κυρήνη είναι από το 1982 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς) στην αρχαιότητα πήρε το όνομα της από την πηγή Κύρη, που ήταν αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα τον οποίο λάτρευαν εξ ου και η Απολλωνία (Susah), το λιμάνι της Κυρήνης.
Η αποικισμός της Λιβύης έγινε από Έλληνες (από τη Σαντορίνη ) κάτι που αναφέρεται στο τέταρτο βιβλίο της Ιστορίας του Ηρόδοτου (βασιλέι τν Θηραίων περ λλων χρ Πυθίη κτίζειν ν Λιβύη πόλιν.)
Μεγάλοι και επιφανείς Έλληνες γεννήθηκαν στην Λιβύη όπως ο Ερατοσθένης (γεννήθηκε στην Κυρήνη) καθώς και ο Επίσκοπος Συνέσιος, ο μαθητής της Υπατίας ο οποίος έτρεφε μεγάλο σεβασμό στο άτομο της και ζητούσε με επιστολές την συμβουλή της...


Ο ναός του Απόλλωνα δεν είναι οπτικά εμφανής από τον δρόμο, εκτός και εάν ανεβεί κάποιος στο λόφο πίσω από αυτόν. Ο ναός ήταν χτισμένο στις αρχές του 7ου αιώνα Π.Χ, αλλά ξαναχτίστηκε μετά το σεισμό του 365 Π.Χ. Μια δεύτερη ανοικοδόμηση ήρθε περίπου μετά την εξέγερση των Εβραίων το 115 Π.Χ.
Περίπου 50 μέτρα από το ναό, βρίσκεται το σιντριβάνι του Απόλλωνα, του οποίου το νερό είχε θεωρηθεί θεραπεία. Μέσα σ ' αυτήν μπορεί ο επισκέπτης να διακρίνει τα καθίσματα για ασθενείς που ερχόντουσαν εδώ για θεραπεία.



Ένα άγαλμα από το ναό, που απεικονίζει Απόλλωνα που παίζει λύρα, εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο).


Επίσης μπροστά στο Ναό υπάρχει η ιερή κρήνη (Νυμφαίο),η οποία προστατεύεται από δύο αγάλματα λευκών λιονταριών.

Παρακολουθείστε εδώ ένα σχετικό βίντεο. Στην αρχή του video ο ναός αναφέρεται σαν "Ναός του Δια" κάτι που είναι λάθος. Πρόκειται για τον  ναό του Απόλλωνα όπως σωστά αναφέρεται στο κείμενο. Απολαύατε το!!!!!




http://www.apocalypsejohn.com/2014/03/o-naos-tou-apollwnos-sthn-libyh-aiwnas-p-x.html
http://looklex.com/libya/cyrene03.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: