Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Γιώργος Δελάστικ : Απρόσμενη πληρωμή δόσης

Kαθόλου δεν άρεσε στους Γερμανούς και τα ανά την Ευρώπη φερέφωνά τους, όπως όλα δείχνουν, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα βρήκε λεφτά και πλήρωσε την Τρίτη στο ΔΝΤ την καθόλου ασήμαντη δόση ύψους 756 εκατομμυρίων ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι... έβρεξε λεφτά από τον ουρανό για να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή αυτής της δόσης στο υπό αμερικανικό έλεγχο ΔΝΤ.

Το «μυστικό» το έμαθε η κυβέρνηση, αν πιστέψουμε τον Δημήτρη Βίτσα, πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και νυν βουλευτή, από την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ αποκάλυψε στην Αθήνα ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως σε όλες τις χώρες - μέλη του ΔΝΤ, διατηρείται εδώ και δεκαετίες λογαριασμός έκτακτης ανάγκης του ΔΝΤ. Τα λεφτά που είχε μέσα αυτός ο λογαριασμός έφταναν περίπου για να πληρωθεί η δόση!

Το είχε κρύψει ο Στουρνάρας από την κυβέρνηση! Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος το «μαρτύρησε» μόνο όταν πληροφορήθηκε ότι το ήξεραν πλέον στο κυβερνητικό επιτελείο. Αυτό έγινε πριν από καμιά δεκαριά μέρες. Κατηγορούν στην κυβέρνηση τον διοικητή της ΤτΕ ότι φέρθηκε ως πολιτικός αντίπαλος, όχι ως κεντρικός τραπεζίτης.

Η ουσία είναι ότι ο λογαριασμός αυτός είχε γύρω στα 700 εκατομμύρια ευρώ. Πήρε τα 650 η κυβέρνηση, «τσοντάρισε» άλλα 100 και πλήρωσε τη δόση των 756 εκατομμυρίων στο ΔΝΤ. Απέφυγε έτσι τη γερμανική παγίδα να χρεοκοπήσει η χώρα λόγω ΔΝΤ, άρα να φορτώσει στις... ΗΠΑ (!) την ευθύνη της χρεοκοπίας, κάτι που θα έκανε πανευτυχείς τους Γερμανούς. Τη σκαπουλάρισε για τον Μάιο η κυβέρνηση. Τον Ιούνιο, όμως, είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα. Πού θα βρει να δώσει στο ΔΝΤ γύρω στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, χώρια από τα λεφτά για μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο;

Εφιαλτικό Ιούνιο ενδέχεται να ζήσουμε. Η κυβέρνηση ελπίζει και προσπαθεί να βρει λύση μέσα στον Μάιο. Ο Σόιμπλε έχει άλλο σχεδιασμό όμως. Θα φτάσει την εκβιαστική γραμμή του μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Τότε που η Αθήνα θα έχει βρεθεί στη χειρότερη κατάσταση από πλευράς ρευστότητας. Στόχος του Βερολίνου είναι να στραγγαλίσει την ελληνική οικονομία, ώστε ο Τσίπρας να υποχρεωθεί να υπογράψει νέο τριετές Μνημόνιο στις αρχές Ιουλίου, εξευτελιζόμενος.

Το χαίρονται οι Γερμανοί από τώρα. Τα απολαμβάνουν τα μαρτύρια που περιμένουν να υποστούν οι Ελληνες τους καλοκαιρινούς μήνες. «Οι Ελληνες ξύνουν λεφτά για το ΔΝΤ από λογαριασμό έκτακτης ανάγκης του ΔΝΤ» ήταν την Τετάρτη ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της εφημερίδας της γερμανικής ελίτ «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Πανηγυρικός και ο υπότιτλος: «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αυξάνουν την πίεση επί της Αθήνας».

Πιο επιθετικοί εναντίον του λαού μας οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. Πιο ευρηματικοί και πιο χολερικοί: «Η λιμασμένη για μετρητά Αθήνα αναγκάστηκε να κάνει επιδρομή στα αποθέματα του ΔΝΤ για να πληρώσει δάνειο στο... ΔΝΤ» (!) ήταν ο τίτλος του δικού της ρεπορτάζ, την Τετάρτη και πάλι, αλλά στην πρώτη κιόλας σελίδα της εφημερίδας ώστε να το δουν όλοι.

Πολλά θα δούμε ακόμη, πρώτα απ' όλα τον Ιούνιο. Ισως και κάποιες μέρες του Ιουλίου να χρησιμοποιηθούν από τους Γερμανούς για διαδικαστικά ζητήματα επιβολής των θέσεών τους. Ας ελπίσουμε να ανατραπούν τα σχέδιά τους, γιατί αν κατορθώσουν να τα εφαρμόσουν, σε εμάς θα στείλουν τον λογαριασμό.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=64187992

Δεν υπάρχουν σχόλια: