Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Η ημέρα εξαφάνισης των δεινοσαύρων





Η μέρα που η Γη έγινε κόλαση και ο αστεροειδής εξαφάνισε τους δεινοσαύρους

Γράφει ο Κώστας Ασημακόπουλος

Οι επιστήμονες περιγράφουν την «κόλαση» που επακολούθησε από την πτώση του αστεροειδoύς, μήκους 81 χιλιομέτρων στον Κόλπο του Μεξικού
Τις συνέπειες της σύγκρουσης του αστεροειδούς που συγκρούστηκε με τη Γη και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους και δεκάδες είδη πτηνών και ζώων κατάφεραν να καταγράψουν οι επιστήμονες.
Τσουνάμι δεκάδων μέτρων, πυρκαγιές σε εκατοντάδες χιλιόμετρα και εξαφάνιση της ζωής στη γη κατά 75% και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας ήταν μερικές από τις επιπτώσεις που ακολούθησαν της τεράστιας σύγκρουσης που άλλαξε για πάντα τον πλανήτη.
10 δισεκατομμύρια ατομικές βόμβες
Επιστήμονες υπολογίζουν πως ο αστεροειδής χτύπησε με τη δύναμη 10 δισεκατομμυρίων ατομικών βομβών αντίστοιχων αυτών που χρησιμοποιήθηκαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η έρευνα της οποίας ηγήθηκε το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences στις 9 Σεπτεμβρίου και έχει προκαλέσει αίσθηση, αλλά και ανησυχία για την περίπτωση που επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο αστεροειδής είχε μέγεθος 81 χιλιόμετρα και έπεσε στο Chicxulub, στο σημερινό Μεξικό και συγκεκριμένα στον Κόλπο του Μεξικoύ. Η αρχική έκρηξη έκαψε δάση και λιβάδια για χιλιάδες χιλιόμετρα, παρήγαγε ένα τσουνάμι αρκετών εκατοντάδων μέτρων το οποίο έφθασε μέχρι τη σημερινή Ιλλινόις στις ΗΠΑ και βύθισε στο νερό μεγάλη έκταση γης. Μέσα στον κρατήρα, οι ερευνητές βρήκαν ξυλάνθρακα και ένα χημικό ίχνος που σχετίζεται με μύκητες εδάφους, μέσα ή πάνω σε στρώματα άμμου που δείχνει σημάδια εναπόθεσης από νερά. Αυτό με τη σειρά του δείχνει πως υλικά από τη ρημαγμένη γύρω περιοχή παρασύρθηκαν στον κρατήρα με τα νερά που υποχωρούσαν λόγω του τσουνάμι.
«Τηγανίστηκαν και μπήκαν κατάψυξη»
Ο Σον Γκούλικ, ερευνητής του UTIG (University of Texas Institute for Geophysics) είπε χαρακτηριστικά πως η Αμερική βρέθηκε πάνω στο «σημείο μηδέν» και πως ότι βρέθηκε κοντά στην έκρηξη είναι «σαν να τηγανίστηκε πρώτα και μετά πάγωσε στην κατάψυξη». Ερμηνεύοντας αυτήν την εκτίμηση είπε πως μετά την «κόλαση» της έκρηξης ακολούθησε το πάγωμα, καθώς το πυκνό νέφος από την έκρηξη έκρυψε τον ήλιο και πάγωσαν τα πάντα στον πλανήτη.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας που εξετάζουν δείγματα από τον πυρήνα της πτώσης που ονομάζεται «σημείο μηδέν», υπολόγισαν πως 500 έως 1.300 κυβικά μέτρα νερού εκτοξεύτηκαν σε κάθε κλάσμα δευτερολέπτου με τεράστιες ταχύτητες προς πάσα κατεύθυνση.
Το μυστήριο της απουσίας του θείου
Το πιο περίεργο, όμως, είναι πως δεν βρέθηκε θείο στον κρατήρα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 325 δισεκατομμύρια τόνοι του στοιχείου εισήλθαν στην ατμόσφαιρα, καταστρέφοντας το κλίμα της Γης και κρύβοντας τον ήλιο. Αυτό προκάλεσε ένα πρωτοφανές φαινόμενο ψύξης, το οποίο, με τη σειρά του, οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων, που δεν είχαν την δυνατότητα να πετάξουν.
Κάνοντας μία σύγκριση του θείου που απελευθερώθηκε ήταν τέσσερις φορές περισσότερο από την παραγωγή θείου της έκρηξης του ηφαιστείου Κρακαόα του 1883 που έψυξε τον πλανήτη για πέντε χρόνια.
Αυτός είναι ο πραγματικός δολοφόνος...
«Ο πραγματικός δολοφόνος είναι η αλλαγή της ατμόσφαιρας και μετά οι όποιες αλλαγές έγιναν στη γη», δήλωσε ο Σον Γκούλικ και τόνισε πως η ζωή στον πλανήτη δεν θα κινδυνεύει από μία υποθετική σύγκρουση με αστεροειδή, αλλά από τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην ατμόσφαιρα».



Δεν υπάρχουν σχόλια: