Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Καστελόριζο. Ομορφιά που κόβει την ανάσαΚαστελόριζο. Ομορφιά που κόβει την ανάσα

Το Καστελόριζο με τα εκατοντάδες πολύχρωμα αρχοντικά και τους 400 μόνιμους κατοίκους.

Ένα τόσο δα νησάκι στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας σού κόβει την ανάσα με την πρώτη ματιά και σε κρατά αιώνια αιχμάλωτο με τη μοναδική ομορφιά του! Ο λόγος για το Καστελόριζο, το μεγαλύτερο από τα συνολικά 14 νησάκια που ανήκουν στο σύμπλεγμα Καστελόριζου ή Μεγίστης των Δώδεκα νήσων.
Το Καστελόριζο βρίσκεται μόλις 1,25 ναυτικό μίλι από τις νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας, ενώ από τη Ρόδο απέχει 72 ναυτικά μίλια και από τον Πειραιά 328. Το όνομα του είναι δυτικής προέλευσης και σημαίνει κόκκινο φρούριο.
Το σύμπλεγμα Μεγίστης περιλαμβάνει επίσης τη νήσο Στρογγυλή και τη νήσο Ρω, όπου η μόνη κάτοικος του νησιού Δέσποινα Αχλαδιώτη -γνωστή ως Κυρά της Ρω- για δεκαετίες έως το 1982, όταν απεβίωσε, ύψωνε την ελληνική σημαία καθημερινά. Σήμερα εκεί βρίσκεται ένα μνημείο προς τιμήν της και ένα μικρό απόσπασμα του Στρατού που φυλάει το μικρό νησί.
Ο επισκέπτης που φτάνει στο Καστελόριζο με το πλοίο, αφού έχει ταξιδέψει για αρκετή ώρα κατά μήκος των τουρκικών ακτών (και με τη συνοδεία -πολύ συχνά- σκαφών του Λιμενικού της Τουρκίας), μένει κυριολεκτικά με το στόμα ανοιχτό μπαίνοντας στο κλειστό φυσικό λιμάνι μετά εκατοντάδες πολύχρωμα αρχοντικά! Αμφιθεατρικά χτισμένα γύρω από τη θάλασσα, αποτελούν αυθεντικά δείγματα παραδοσιακής δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής και προκαλούν εντύπωση όχι μόνο με τα έντονα χρώματα τους αλλά και με την ομοιομορφία τους, που οφείλεται στη χρήση ντόπιων υλικών αλλά και στους αυστηρότατους (ευτυχώς) κανόνες δόμησης! Αυτός είναι και ο μοναδικός οικισμός του νησιού, ο οποίος αποτελείται από τις συνοικίες Πηγάδια, Χωράφια και Μανδράκι. Στον οικισμό υπάρχουν πολλά παλιά αρχοντικά, πολλά από τα οποία έχουν ερημώσει, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν μεταναστεύσει εδώ και χρόνια στην Αυστραλία. Σήμερα στο νησί ζουν μόνιμα περίπου 400 άνθρωποι. Ωστόσο,στις αρχές του προηγούμενου αιώνα το Καστελόριζο, που βρισκόταν στο απόγειο της ακμής του, αριθμούσε 14.000 κατοίκους. Ήδη από την εποχή της Τουρκοκρατίας το Καστελόριζο διέθετε έναν εμπορικό στόλο 500 και πλέον πλοίων, που όργωνε τη Μεσόγειο. Η παρακμή άρχισε το 1913,ότανοι Καστελοριζιοί επαναστάτησαν εναντίον των Τούρκων, προκαλώντας τη διακοπή των ζωτικών εμπορικών σχέσεων με τους γείτονες. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το νησί βομβαρδίστηκε, κάηκε και λεηλατήθηκε. Παρέμεινε υπό συμμαχική στρατιωτική κατοχή, όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, έως τις 7 Μαρτίου του 1948,οπότε ενώθηκε επισήμως με την Ελλάδα. Μπορεί να συνδέθηκε με κακές στιγμές της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας, αλλά η γοητεία αυτού του μικρού νησιού είναι μοναδική! Όποιος δεν έχει βρεθεί στο Καστελόριζο δεν μπορεί ποτέ να καταλάβει πώς ένας λιλιπούτειος βράχος καταμεσής της θάλασσας, χωρίς παραλίες, χωρίς πολλά μέρη για εξερεύνηση, χωρίς δεκάδες εστιατόρια, καφέ και μπαρ, μπορεί να είναι τόσο μαγικός! Πράγματι, το Καστελόριζο διαθέτει ελάχιστα από τα στοιχεία εκείνα που προσφέρουν απλόχερα τα περισσότερα νησιά της χώρας μας. Εκεί ακριβώς όμως είναι και η γοητεία του. Όλη η ζωή και η κίνηση βρίσκονται κατά μήκος του πανέμορφου μόλου που λέγεται Κορδόνι. Καφέ, μικρά ουζερί και παραδοσιακές νησιώτικες ταβέρνες περιμένουν να προσφέρουν στον ταξιδιώτη τοπικές λιχουδιές ενώ υπάρχουν και μερικά μαγαζιά με αξεσουάρ και σουβενίρ.Το Καστελόριζο είναι από τα ελάχιστα νησιά της χώρας μας που δεν έχει παραλίες. Διαθέτει όμως εκπληκτικούς όρμους για βουτιές σε καταγάλανα νερά. Οι περισσότεροι όμως ντόπιοι και επισκέπτες κολυμπούν μέσα στο λιμάνι! Κατά μήκος της προκυμαίας υπάρχουν σκάλες (όπως στις πισίνες) που οδηγούν στα πεντακάθαρα νερά του μεγάλου φυσικού λιμανιού. Μεγάλη απόλαυση επίσης είναι και ο γύρος του νησιού -που γίνεται με τοπικά καΐκια-, ο οποίος περιλαμβάνει μπάνιο στο νησί της Ρω αλλά και επίσκεψη στη μαγική Γαλάζια Σπηλιά ή Σπηλιά του Παραστά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Καστελόριζο έχει μόνο έναν δρόμο, μήκους 4 χιλιομέτρων, που ενώνει τον οικισμό με το αεροδρόμιο!


ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ:
Το Καστελόριζο συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά (το ταξίδι διαρκεί περίπου 20 ώρες), με τη Ρόδο και τα γύρω νησιά των Δωδεκανήσων, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Συνδέεται επίσης αεροπορικώς με τη Ρόδο
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:
• Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγίστης
• ΟΛυκιακός Τάφος του 4ου π.Χ. αιώνα
• Το Κάστρο των Ιπποτών του 14ου αιώνα
• Το Παλαιόκαστρο
• Ο Άγιος Γεώργιος Βουνού, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, που ανακαινίστηκε το 1759

Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ/ENJOY

Δεν υπάρχουν σχόλια: